Vitrin Müze mağazalar

Müze mağazalar

15.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müze mağazalar

Müze mağazalar


Mudo eski ve tarihi yapıları alıp, restore edip Mudolaştırıyor. Bu mağazaları gezenler de Mudolaşıyor. Çünkü bu mağazalarda alışveriş yapmanın keyfi bir başka. Yoksa siz hala Mudolaştıramadıklarımızdan mısınız?


       Mudo, tarihi mağaza koleksiyonu yapıyor. İstanbul'un ünlü mağazalarını dokularını bozmadan Mudolaştıran marka bu mağazalarda özel resim koleksiyonlarını da sergiliyor. 1900'lerin başı ile 2000'ler arasındaki bir asırlık alışveriş dünyasını keşfetmek isteyenler, Mudo'nun bu çok özel üç mağazasını alışveriş müzesi gibi gezebilirler.
       Yaşayan müzelerin küçük birer örneği olan mağazalar, alışveriş dünyasının tarihinden günümüze ilginç geçişler yapıyor. Bugün hala içinde satış yapılan mağazalar inşa edildikleri yılların tipik özelliklerini koruyor.

1800'lerin armağan evi

       İlk durak İstanbul'un tarihi semti Beyoğlu Tünel'de. İstanbul Caddesi'nin 401 numaralı mağazası: Mudo Pera.
       1800'lü yılların sonunda bir Rum mimari eseri olarak yapılan bina o günlerin görkemini bugüne taşıyor. Orijinaline sadık kalınarak Fransız Art Nevve tarzı ile restore edilen mağaza, yapıldığı dönemde bir "armağan evi" olarak açılmış. İstanbulluların alışveriş için seçtiği en gözde mekanlardan birisiymiş. Bir asırdır mağaza olarak hizmet veren bu nostaljik mekan, Mudo Pera adını altı yıldır taşıyor. Ve içinde hala ağırlıklı olarak hediyelik eşya satılıyor.
       Daha çok dekorasyona önem veren, yaşam felsefesini ve tarzını içinde yaşadığı mekana yansıtmak isteyenlerin tercihi olan Mudo Pera özellikle yurtdışından gelen turistlerin uğrak noktalarından.

Kurukahveci ve çiçekçi

       Müze mağazalarının ikinci noktası, Nişantaşı'ndaki Mudo Collection. İstanbul'un apartmanla tanıştığı yılların tipik özelliklerini taşıyan bu mağaza, 1950'lerin en iyi örneklerinden. Bir zamanlar kurukahveci ve çiçekçi olarak tanınan, 6 - 7 Eylül olaylarının yakın tanıklığını yapmış olan mağazalar, dört yıl önce birleştirilmiş. Şimdi Mudo Collection adını taşıyor. Müşterilerini bir villada misafir edercesine ağırlayan Mudo Collection'da, bir yandan kreasyonlara bakarken bir yandan da duvarlardaki resim koleksiyonunu izleyebilirsiniz.

Asansörlü ilk apartman

       Ve son nokta, Rumeli Mudo City. Burası bir zamanlar lüks İstanbul hayatına konu olan yaşamlardan günümüze gelmiş. İç dizaynına aynen sadık kalınmış. Yer döşemeleri bile değiştirilmeden bir zamanlar mesken olan yapı mağaza halini almış. Beş katlı bina, asansörlü ilk İstanbul apartmanı olmakla da ünlü. Mimari özelliklerini koruyan binanın camlarından, dış oymalarına kadar her şeyi hala çok özel.

Müdavimleri var

       Mudo mağazaları olmadan yapamayan ünlüler var. Kimler mi? Mudo Pera'da Çelik Gülersoy, Yıldırım Mayruk, Mehmet Ali Alabora, Başak Gürsoy'u, Nişantaşı Mudo Collection'da Sibel Turnagöl, Gülben Ergen, Gülriz Sururi, Kayhan Yıldızoğlu, Hikmet Alp'i, Rumeli Mudo City'de ise Nilgün Belgün ve Komet'i sık sık görmek mümkün.