Vitrin Ortanca zamanı

Ortanca zamanı

07.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ortanca zamanı

Ortanca zamanı
Ortanca zamanı
Murat PİLEVNELİ

Ortanca zamanı
Sırtını bir duvara dayayınca çok neşelenen güzel ortancaların şimdi tam mevsimi. Ortancalar özellikle asitli yumuşak, rutubetli topraklarda yetişen ılıman kuşak bitkisidir. Rutubeti, gölgeyi çok sever. Toprağın içindeki minerallere göre renk alır (Beyaz aldığınız ortanca zamanla pembe olursa şaşırmayın).
Çiçek açtırmak için potasyum bazlı gül gübresi ister. Geçen çiçekler budanırsa yaz sonuna ikinci kez açabilir. Fazla rüzgarı, güneşi, killi toprağı sevmez. Sırtını bir duvara yaslarsa çok neşelenir. Zor bulunan, mükemmel sarmaşık olan türü dışında yaklaşık 30 - 40 çeşit ortanca vardır. Son yıllarda bildiğimiz bol çiçekli dışında mısır patlağı gibi tek tek açan, piramit gibi uzun çiçekli türler de sonradan üretilmiştir. Akdeniz ikliminde zorlanabilir!

Ortanca üretimi
1) Bu senenin yeni sürgünlerinden çiçeksiz, sağlıklı bir tanesini üç dört yaprağıyla kesin.
2) Sapın altını çıplak bırakır gibi birkaç yaprağı temizleyin. Üsttekileri de kök gelişimi ve rutubet için ortadan kesin.
3) Köklendirme tozuna batırdığınız çelikleri suyu tutmayan yumuşak topraklı küçük bir saksıya dikin (Grup halinde).
4) Rutubetli kalsın, iyi gelişsin diye plastik bir torbayla kapatın. Kenarlara delik açın. Gölgeli bir yerde bırakın ve sulayın.
5 ve 6) 3 - 4 haftada köklenecek ve dikime hazır olan çelikleri elle ayırıp tek tek saksılara dikin. Bir yazı sıvı gübre, iyi sulama ile geçirin.
7) Normal ortancaları rutubetli, gölge alanlarda saklayın.
8) Bir sonraki ilkbaharda toprağa su tutucu torflarla dikin. Mavileşmesini istiyorsanız İstanbul Tohum'un getirdiği özel gübreleri kullanmalısınız.

Yazın kolayca çoğaltabileceğiniz bitkiler
Kelebek çalısı, cistus, küpe çiçeği, forsthia, hebe lavanta, spirea çalısı, ılgın, hedera sarmaşığı, fatshedera.




e-mail:mp@turk.net