Vitrin Palyaço ses verdi

Palyaço ses verdi

30.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Palyaço ses verdi

Palyaço ses verdi
Efkan Kula Aldığınız bir hediyeyi ya da özel mesajlarınızı dostlarınıza bir palyaçoyla iletmek herhalde ilginç olurdu. "Düş Oyuncusu Palyaço Evi" böyle bir olanak sunuyor. Ayrıca Düş Oyuncusu üyeleri doğumgünü partilerinin, açılış kokteyllerinin veya düğünlerin vazgeçilmez bir parçası olacaklarını söylüyorlar. Bunun yanında broşürünüzü tanıtıyorlar, ürününüzü dağıtıyorlar. Çocuk Esirgeme Kurumu gibi kuruluşlara yardım için her zaman hazırlar. "İnsanların hayatı siyah beyaz, biz rengarengiz. Canlı bir reklamız," diyorlar.
Düş Oyuncusu önce bir palyaço okulu olarak kurulmuş. Grup üyeleri piyasaya açılmadan önce işin eğitimini almak istemişler. Şubat ayı itibariyle animasyonlara gitmeye başlayacaklar. Özellikle çocuk ürünleri satan firmalarla çalışacaklar. Varoşlardaki hasta çocuklar için özel hastanelerle beraber sağlık taraması başlatmak istiyorlar. Bunun ilk örneği de Özel Okmeydanı Hastanesi. Hedeflerinden biri de her haftasonu yetimhanelere gitmek.
Grubu oluşturan 16 kişilik kadronun çoğu daha önce palyaçoluk yapmış. Böyle bir kadro oluşturup bu işin eğitimini alma fikrini Erkan Altun palyaço olarak gittiği bir doğumgününde bütün çocukların ondan korktuğunu görünce düşünmüş. Sonra "Palyaço arıyoruz" ilanları vermişler. Önce palyaço okulu demişler ama yeterli elemanı buldukları için artık "palyaço evi" diyorlar. Aralarında öğrenci olanlar da var. Çoğu özel radyolarda veya televizyonlarda seslendirme ve radyo tiyatrosu yapıyor.
Düş Oyuncuları'na mim ve palyaçoluk dersini Şehir Tiyatroları oyuncusu Yaşar Nezih Eyüboğlu vermiş. Eyüboğlu tiyotroda yevmiyeli sanatçı olduğu için geçimini yıllardır palyaçoluktan ve mimden sağlıyor. Palyaçoluğu parasızlık nedeniyle yapmaya başlasa da zamanla oyunculuğun vazgeçilmez bir parçası olduğunu görmeye başlamış. Oyuncunun kendisini anlaması için palyaçoluğu bilmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye'de mim ve palyaço eğitiminin çok az olduğu söylüyor. Palyaçoluğa yakıştırılan anlamdan da şikayetçi: "Para aldığımız kişi insan ilişkilerini bilmeyebiliyor. Bizi sadece eğlendiren biri olarak görüyor," diyor. Düş oyuncusu da palyaçonun zedelenen imajını yenilemek için kurulmuş. Grubun üyesi Ümit Doğulu bazı firmaların bu piyasayı yıprattığını düşünüyor. "Yat, kalk, düş, zıpla mantığını yıkmaya çalışıyoruz," diyor. Erkan Altun da makyajı, beden dilini, mimi öğrendiklerini söylüyor. Oyuncu Bülent Çolak toplumdaki palyaço izlenimini şöyle örnekliyor: "Lüks bir evde bir doğumgünü partisine gitmiştim. Hediyeler biz gelmeden açılmış. Hepsi de kavga dövüş içeren oyuncaklardı. O anda doğal oyuncak, palyaço falan bitiyor. Bana 'hadi düş, kalk,' dediler. Oysa ben diyalog geliştirmeye çalışıyorum." Şarlo'nun da "Oyuncuydum sonra palyaço oldum. Bu benim için en büyük onur," dediğini hatırlatan Deniz Salman da "Palyaçoluk kolay değildir. Biz oraya gelmeye çalışıyoruz. Birileri haddini bilsin, krala tepki gösterebilen tek kişi soytarıydı," diyor.
Düş Oyuncuları Kadıköy Beksav'da çocuk oyunları da sahneliyor. Klasik çocuk oyunlarından farklı diyaloglar geliştirmeye çalışıyorlar. Bülent Çolak "Oyunlarda doğaçlamaya yatkınız. Çocuklarla birebir diyalog halindeyiz. Bir kere çocuğun birine ıssız, dedim. Bana ıslı dedi. Siz hangi şairden böyle bir kelime duydunuz," diyor.
Düş Oyuncuları animasyonlarda şimdilik bir saat için 10 - 20 milyon arası bir fiyat düşünüyor. Tabi bu rakam, işin nerede olduğuna, kaç kişi istendiğine, niteliğine göre değişiyor.

Düş Oyuncuları: Dr. Esat Işık Cad. Dalga Sk. İkiz Apt. No: 8 D: 11 Moda
Tel: (0216) 418 21 72 e-mail: palyaco@koznet.com