Vitrin Sadece yeşille yetinmeyin!

Sadece yeşille yetinmeyin!

03.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sadece yeşille yetinmeyin!

Sadece yeşille yetinmeyin
Sadece yeşille yetinmeyin!
Murat PİLEVNELİ

Sadece yeşille yetinmeyin
Düz çimler, kenarda öbek halinde mevsimlik çiçekler, yanlışlıkla dikilmiş birkaç gül, o kadar... Evet, gördüğüm tüm bahçeler neredeyse böyle. Ama yok öyle! Botanik ansiklopedilerindeki binlerce bitki nerede yaşayacak? 1000 olmasın da 5 - 10 olsun haydi.
Çimleri çok sevenlere benden tavsiye; biraz da süs çimi dikin. Takviye çalı ve ağaçlar da tabii ki... Aşırı bakıma da gerek yok. Bırakın doğal olsun. Fazla makaslanmış, manikürlü bahçe dönemi artık tarih kitaplarında, 1960'lı - 70'li yılların bahçeleri olarak gösteriliyor. '90'larda hatta 2000'lerde doğallık moda.
Alın size bir örnek, hem de hediyesiyle birlikte. İster püskülüyle toz alın, isterseniz kış aranjmanlarında kullanın. Şaka bir yana Cortaderia Selloana, püskül sazı yıllardır ülkemizde var. Genelde beyaz - krem rengi, 1 metreye kadar gelişebilen çiçeklerin pembe, lavanta renklileri de var. Bol güneşte, bataklık olmayan su kenarlarında, her türlü bahçe toprağında iyi gelişiyor. Gri - yeşil, ince, uzun, kamçı gibi yaprakları kışın kahverengiye dönüşebiliyor.
2 - 3 metreye kadar yükselebilen tepesi aynı oranda da en yapar. Düz çim üzerinde, kendine benzeyen diğer saz türü süs çimleriyle ve özellikle kırmızı yapraklı ağaçlarla muazzam oluyor. Üretimi kökten ayırmayla kolay. Fakat işlemi yaparken eldiven giyin. İncecik yaprakların minyatür testere gibi tırnakları var!
Piyasada 1 milyon liraya bulabilirsiniz. Küçük diye hor görmeyin. Dikin ve yaz sonunda ne kadar gelişecek görün. Bakımı içinse ilkbaharda 30 santimetreye kadar budayın.

Başka bir örnek

İşte size bir başka süs çimi. Adı Festuca Glauca. Gri - mavi rengi muhteşem. Sahte gibi. Yürüme bantlarının yanında, mevsimlik bitki bordürlerinin önünde, zen bahçelerinde bolca kullanılıyor. Bu mavi olanı. Ama isterseniz siyah, altın sarısı, kan kırmızısı gibi birçok renk seçeneğiniz var süs çimlerinde.

Adresler
İlgilenenler için birkaç internet adresi
  • www.plantdel.com (Tüm dünyadaki fidanlıklarla ilgili. Tohum meraklıları için hazine gibi.)
  • www.mallorn.com/lists/subscribe.html (Buradan en son bitki web adreslerini bulabilirsiniz. Postayla servis yapan adresler var. Türkiye'ye de yolluyorlar.(
  • Veee www.hort.net, www.ou.edu/cas/botanymicro/idb, plantamerica.org/palink.htm


  • Yeni bir ürün
    Artık karanlık alanlarda bile benjamin yetiştirebilirim. Bu mucize güneş ışığı ampullerini Bauhaus'da buldum. 60 - 75 - 100 W şeklinde satılıyor. Dikkat edin, yapraklara yakın yerleştirmeyin ve çok uzun süreli yanık bırakmayın. Normal ampul gibi kullanın, çiçeklerinizi ışıksız bırakmayın. Bu arada ışığı da çok romantik.

    Tavsiye
    Balkonlarınızda, güneşli alanlarda bu tip kil ve metal saksılarla nane, kekik, maydanoz, marul, minyatür domates gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz. Ufacık ve sıkıcı bir alanı yeşilin tonlarıyla ferahlatabilirsiniz.

    e-mail:mp@turk.net