Vitrin Sağa dön, şimdi sola, hah o etek!

Sağa dön, şimdi sola, hah o etek!

10.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağa dön, şimdi sola, hah o etek!

Sağa dön, şimdi sola, hah o etek
Elinde kamera, ayağında patenler, kollarının arasında internet bağlantılı bir bilgisayar... İşte yeni satış elemanları. Siz evinizden çıkmadan alışveriş yapasınız diye tüm gün kayıyorlar. Ama şimdilik sadece Fransa'da... İki bin yılına bir kala artık alışveriş de internet üzerinden yapılıyor. Özellikle yurtdışında birçok mağaza ve ülkemizdeki birkaç ünlü firma, ürünlerinin fotoğraflarını ve özelliklerini internetteki sitelerinde veriyorlar. Siz de bu ürünlerden istediklerinizi seçip internetten kredi kartıyla alışveriş yapabiliyorsunuz. Yurtdışında alışverişe çıkmayı hiç sevmeyenler kokusunu bilmedikleri parfümü bile internetten sipariş ediyorlar. Daha sonra istediğiniz ürün belirttiğiniz adrese ulaştırılıyor. Para, kredi kartı hesabınızdan alınıyor.
Şimdi Fransa'daki Printemps mağazası tarafından çıkarılan yeni bir sistem var. Bu sistem sayesinde evinizde otururken mağaza içinde dolaşabiliyorsunuz. Fransa'nın ünlü alışveriş mağazası Printemps birkaç haftadan beri mağazanın içinde sanal gezintiyle direkt satışı deniyor. Amaç evden mağazaya ulaşabilmek olduğu kadar mağazacıların da alıcılara evlerinde ulaşabilmesi.
Nasıl mı? Ayaklarında son model patenlerle alışveriş merkezinde gezinen şimdilik dört kişiden oluşan satıcılar alışveriş meraklılarına yardımcı olmaya çalışıyor. Müşterinin beklentilerini ellerinde bulunan ve web kameralara bağlı taşınabilir, minik bilgisayarlarla karşılıyorlar. Mağazanın internetteki sayfasına girilerek yapılabilen alışverişte ilk önce bir "web kameraman" seçiliyor. Bu kameramanlarla yazılı olarak iletişim sağlanabiliyor. Kameraman, müşterinin görmek istediği ürünle ilgili reyonun satıcısının yanına gidiyor. Ürünü normal alışveriş yapan diğer müşteriler gibi bütün açılardan kameranın önünden geçirerek internetteki müşteriye gösteriyor. Bundan sonra müşteri ürünü beğenirse yine internet yoluyla siparişini veriyor. Ürün siparişin verilmesinden bir hafta sonra adrese postalanıyor.
Bu şekilde bir satış sisteminin başarılı olabilmesi için alışveriş merkezinin daha fazla web kamera kullanması gerekiyor. Web kameralarının yanı sıra multimedya bilgisayar ağının iyice yerleşmiş olması ve bu bilgisayarların da internet bağlantısının olması şart. Bütün bunlarla birlikte kameramanların da özellikleri unutulmamalı tabii. Web kameramanların internetteki işlemlerden anlamaları gerektiği gibi aynı zamanda da paten kaymayı bilen kişiler arasından seçilmeliler.
Sadece sanal yolla yapılmayan bu yeni alışveriş türü, evden yapılan diğer alışverişlerin aksine müşterinin daha fazla olaya katılmasını sağlamayı amaçlıyor. Belki de yakında evimizde otururken mağazanın satış elemanıyla aldığımız bir etek için pazarlık edebileceğiz.
Yazarlar