Vitrin Usta bir fotoğrafçı olabilirsiniz

Usta bir fotoğrafçı olabilirsiniz

18.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Usta bir fotoğrafçı olabilirsiniz

Usta bir fotoğrafçı olabilirsiniz
18 Nisan 1998
Ersoy YÜZÜNCÜOĞLU

Fotoğrafevi - Fujifilm'in düzenlediği fotoğraf ve arkeoloji kurslarına katılıp hayata farklı bir pencereden bakabilirsiniz.

Fotoğrafevi - Fujifilm, Faruk Akbaş tarafından 1989 yılında Kadıköy'de kuruldu. 1991 yılında ise, halen faaliyetlerini sürdürmekte olduğu Beyoğlu'ndaki binasına taşındı.
Faruk Akbaş İngiltere'de yaşadığı dönemlerde "photohouse" denilen ve fotoğrafla ilgili her türlü malzemenin, arşivin ve eğitim olanaklarının sunulduğu mekanlara rastlamış. Türkiye'ye döndüğünde bu tür mekanları araştırmış ve çok da ciddi bir girişimin olmadığını fark etmiş. Fotoğraf sanatına olan ilgisi ve varolan eksiklik onu Fotoğrafevi'ni açmaya yöneltmiş. İlk zamanlar beklediği ilgiyi bulamamış ve işin içine dağ turizmini de katmış. Bir süre sonra talepleri karşılayamaz duruma gelmiş. 1991 yılında Fotoğrafevi, İngiltere'deki örneklerinin önüne geçmiş. Burada fotoğraf üzerine söyleşiler, geziler, seminerler ve sergiler düzenlenmiş. "Fotoğraf sanatı Türkiye'de çok hızlı gelişiyor," diyor Faruk Akbaş. "Bunun önüne geçmek hemen hemen imkansız. Yıllardır ihmal edilen bir sanat dalıydı. Ama son yıllarda hak ettiği ilgiyi görmeye başladı." Faruk Akbaş'a "Neden fotoğraf seminerleri?" diye soruyoruz. Hemen cevap veriyor: "Türkiye'de fotoğrafla ilgilenen birçok insan çok kaliteli fotoğraf çekemiyor. Bunun da nedeni beslenme yetersizliği. Fotoğraf üzerine yeterli teorik ve pratik çalışma yapılmadığı veya yapılamadığı için ortaya beslenme yetersizliği çıkıyor."

Seminerlerin içeriği
Fotoğrafevi - Fujifilm'de beslenme yetersizliğinin önüne geçmek isteyenler için temel fotoğraf seminerleri düzenleniyor. Seminerlerin bir teorik, bir de pratik yönü var. Teorik yönü şunları kapsıyor:
* Makine ve objektifler: Makinelerin ve objektiflerin özellikleri ve çeşitleri, dijital ve basit makinelerin çalışma sistemi, basit makinelerin sorunları, amatör fotoğrafçı için ideal setlerin oluşturulması.
* Işık ölçümü ve değişkenler arası bağlantı: Işık kaynakları, ışığın renk kalitesi, enstantane ve diyafram arasındaki ilişkiler, seçenekler ve fotoğrafik etkileri.
* Filmler ve yardımcı araçlar: Film çeşitleri ve özellikleri, ışık - film ilişkisi, filmlerin fiziksel ve kimyasal yapıları, boyutları ve hızları, uygun film seçimi, filtreler, tripod, flaş, makro çekim aparatları ve diğer aksesuvar çeşitleri, özellikleri ve kullanıldığı yerler.
* Işık bilgisi ve kompozisyon: Işığın doğru kullanılması, ışığın etkileri, ışık - estetik ilişkisi, çeşitli fotoğraf kriterleri, sadelik, bütünlük, belirginlik, ilgi merkezi, uyum, ritm, doku, gidiş / bakış yönü ve boşluğu, altın kesim, ufuk hattı, uygun an, net derinliği, kontrast, denge, oranlar, kadraj, açık / kapalı kompozisyon, görsel bağ, perspektif, doğurltu / yön, renk.
* Çekim teknikleri: Doğa, makro, manzara, gece, deneysel, portre, hareket, gezi fotoğrafları.
* Fotoğraf tarihi: Dünya fotoğraf sanatının önemli örnekleri, bu örneklerle ilgili yorumlar.
* Fotoğraf okuma: Eğitmenlerle güncel bir konunun tartışılması. Bu konu bir sergi, bir gösteri ya da herhangi bir fotoğraf olayı olabiliyor.

Gelelim pratik çalışmalara. Bunlar da çok kapsamlı:
* Çekim gezisi / Fotoğraf köy evi: Çekim uygulamaları için dağdaki Fotoğrafevi - Fujifilm'e ait olan köy evine gidiliyor. Burada, pozometre kullanımı, ışık kontrolü, kompozisyon, net derinliği gibi uygulamalar gerçekleştiriliyor.
* Stüdyo tekniği: Fotoğrafevi - Fujifilm'in dersliği aynı zamanda bir fotoğraf stüdyosu olarak da faaliyet gösteriyor. Stüdyo ortamında bir modelin ya da bir eşyanın çekimi yapılıyor.
* Karanlık oda: Karanlık oda teorik bilgilerinden sonra, uygulamaya geçiliyor. İsteyenler, Fotoğrafevi - Fujifilm'in karanlık odasında, çektiği siyah beyaz filmi yıkıyor ve baskısını yapıyor.
* Çekim sonuçlarının değerlendirilmesi: Pratik çalışmalar sırasında çekilen fotoğraflar değerlendiriliyor.

Eğitmen kadrosu
Seminerlerin eğitmen kadrosu şu isimlerden oluşuyor: Dora Günel (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği yönetim kurulu eski üyesi), Emre İkizler (tanıtım fotoğrafçısı, multivizyon program tasarımcısı), Faruk Akbaş (fotoğrafçı, yazar), Fethi İzan (PTFD üyesi, tanıtım fotoğrafçısı), Hüsniye Ünal (AFSAD), Nadir Ede (Fotoğraf dergisi editörü, öğretim görevlisi), Özcan Yurdalan (fotoğrafçı, yazar).
Seminerler 25 kişilik gruplarla gerçekleştiriliyor. Seminerlerin iyi izlenebilmesi için kitapçıklar dağıtılıyor. Faruk Akbaş fotoğraf makinesi satın almak isteyenlere, seminer sonunu beklemelerini ve makineyi edindikleri bilgilerden sonra almalarını öneriyor. Seminere katılanlar Fotoğrafevi'nin her türlü foto kitaplık, projektör ve ışıklı masasından sürekli olarak yararlanabiliyor.
Fotoğrafla ilgilenen herkes için her salı 19:00'da ücretsiz dia gösterileri ve her ayın ilk cumartesi günü sergi açılışı var. Ayrıca her cumartesi gezi edebiyatının ustalarının söyleşilerini izlemek de mümkün. Fotoğrafevi - Fujifilm'de temel fotoğraf seminerlerinin ardından ileri fotoğraf seminerlerine de devam edebilirsiniz. Burada aynı zamanda Nezih Başgelen tarafından arkeoloji ve sanat tarihi seminerleri veriliyor. Seminer konuları şöyle: Doğu ve Güneydoğu Anadolu arkeolojisi, Akdeniz Bölgesi arkeolojisi, Batı ve Orta Anadolu arkeolojisi, eğitim gezisi (İznik), Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesi arkeolojisi.

Fotoğrafevi - Fujifilm
Tütüncü Çıkmazı, No: 4, Galatasaray - Beyoğlu
Tel: 251 05 66 / 292 29 31
Faks: 292 31 30