Vitrin Yağlı ciltler özen ister

Yağlı ciltler özen ister

25.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yağlı ciltler özen ister

Yağlı ciltler özen ister
25 Nisan 1998

Yağlı ciltler pek çok soruna yol açar. Cilt tipinizi değiştiremezsiniz, ama uygun bir bakımla yağ salgınızı kontrol altına alıp sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Cildiniz yağlıysa yaşıtlarınızdan daha genç görünürsünüz. Bu bir avantaj, ama bir de madalyonun öbür yüzü var. Hele havalar bir ısınsın, akneler, genişlemiş gözenekler ve sivilceler daha çok sorun yaratır. Neredeyse kuru ciltlere özenirsiniz. Cilt tipinizi değiştiremezsiniz, ama uygun bakımla yağ salgınızı kontrol altına alabilirsiniz.
Kalıtım, iklim koşulları, beslenme gibi nedenlerle hormonlar sebum salgısını artırır. Bu durumda sebum bezleri fazla gelişir. Gözenekler fazla açılır. Üstelik bu kadarla da kalmaz. Gözeneklerden dışarıya taşan sebum cilt yüzeyindeki ölü hücrelerle birleşir ve oksijenin devreye girmesiyle önce komedon adı verilen siyah noktalara ardından da sivilceye dönüşür. Yağlı ciltlerin başka bir sorunu da genellikle sivilceyle karıştırılan aknelerdir. Yağ, salgı bezi kanalından geçerek gözeneklere kadar gelir ama dışarı çıkamaz. Zamanla hem gözenekler hem de kıl kökleri tıkanarak akne oluşur.

Günlük temizlik
Yağlı ciltlerin bakımı en az kuru ciltler kadar özen ister. Sağlıklı bir yağ dengesi sağlamak için yapılacak bakımın başında cildi sabah ve akşam temizlemek gelir. Ama hemen hatırlatalım. Bu cilt tipinde yüz, pH derecesi 5.5 olan asitli sabun ve ılık suyla temizlenir. Sonra soğuk su ile iyice durulanır. Temizleme sütleri ise size hiç uygun değildir. Yağlı ciltlerde sivilce oluşmasına zemin hazırlayan temizleme sütlerinin yerine köpük ya da jeli tercih etmeniz gerekir. Ardından süreceğiniz alkollü arındırıcı losyon - tonikler yağ salgısını dengeler, gözenekleri sıkıştırır. Sakın "cildim nasıl olsa yağlı" diye düşünüp nemlendirici kullanmazlık etmeyin. Yağlı ciltler de nemsiz olabilir. Bu durumda tahriş olur, pul pul dökülür. Yağsız nemlendiriciler cildin nem oranını artırdığı gibi yağlanmayı da kontrol altına alır. Bütün bu işlemlerden sonra A vitamini ve sarmaşık özü içeren bir gece kremi sürüp cildinizi sabaha kadar dinlendirebilirsiniz.

Maskeler
Haftada bir yapacağınız peeling cildinizi toz ve benzeri maddelerin yanısıra ölü hücrelerden arındırır, kalınlaşmış hidrolipidik tabakayı da normal düzeye indirir. Bu işlem için A vitamini asidi, salisilik asitli kremler, glikolik asit içeren ürünler kullanabilirsiniz. Peeling yaparken yüzünüze fazla bastırarak cildinizi tahriş etmekten kaçının. Ürünü hafifçe masaj yaparak yüzünüze yedirin. Sonra suyla durulayın. Yağlı ciltlere içinde kaolin, pektin, kil gibi yağı emen ya da Aloe Vera gibi hem nem veren hem de yatıştırma özelliği olan maddeler bulunan maskeler öneriliyor. Ayrıca bitkisel yatıştırıcılar içeren maskeler de çok iyi sonuç veriyor. Göz çevresine temas ettirmeden haftada bir ya da iki kez uygulanacak bu maskeler gözeneklerin açılmasını sağlıyor. Fazla yağ birikimi ve sivilce oluşumu önleniyor. Maskenin ardından sürülen tonik ise gözeneklerin kapanmasını sağlıyor.
3 - 4 haftada bir güzellik enstitüsünde yaptıracağınız cilt bakımı ise sizi siyah noktalardan kurtarır, bakterileri ve iltihabı önler. Ama lütfen sivilceleri ve siyah noktaları tırnaklarınızın arasına alıp sıkmaya kalkışmayın. İşi uzmanına bırakın. Yoksa iltihaplanmaya yol açabilir ya da dokuları zedeleyebilirsiniz. Akneler giderek büyüdüğünde ve sert, ağrılı, kızarmış kistlere dönüştüğünde ise, mutlaka bir cilt hastalıkları doktoruna görünmeniz gerekir. Kendi başınıza tedavi edemezsiniz!

Ürünler ve fiyatları (TL)
* Temizleme jelleri - köpükler
Aquamousse Fraicheur (Chanel): 7 milyon
Biopur Double Exfoliant Purifiant (Biotherm ): 5 milyon 750 bin
Clarifiance (Lancome): 5 milyon 300 bin
Gel Nettoyant Regulateur (Givenchy): 6 milyon 250 bin
Gel Pur Intense (Christian Dior): 5 milyon 800 bin
Pur Controle (Lancome): 5 milyon 300 bin
* Arındırıcı losyonlar
Biopur Lotion Astrigente (Biotherm): 4 milyon 600 bin
Lotion Tres Pure (C. Dior): 5 milyon 800 bin
Skin Purifiying Lotion (Lancester): 5 milyon 500 bin
Tonique Purifiant (Payot): 4 milyon 500 bin
Tonique Soin Purete (YSL): 6 milyon 900 bin
* Arındırıcı maskeler
Masque Clarifiant (Payot): 7 milyon 800 bin
Masque Clarte Immediat (YSL): 7 milyon 900 bin
Masque Purete Infini (C. Dior): 5 milyon 800 bin
Peel of Mask (E. Betrix ): 6 milyon 250 bin
Revaling Mask (Lancester): 6 milyon
Skin Refining Masque (Dermalogica): 8 milyon 900 bin