Vitrin Yarın iki katına sat

Yarın iki katına sat

15.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yarın iki katına sat

Yarın iki katına sat
Sibel ARNA
Yarın iki katına sat
Yeni kurulan antikacılık şirketi Artı Mezat ilk müzayedesini 23 mayısta düzenliyor. Günümüzde gayrimenkul, döviz, borsa, repo, hisse senedi gibi yatırım araçları arasında sayılan antikaya ilgi oldukça yoğun. Antika parçalar, hele Osmanlı döneminden kalanlar ertesi gün bile satılsa kesinlikle kar ettiriyor. Eskiden yaşlı uğraşı diye bilinen antikayla ilgilenenlerin yaş ortalaması da gitgide düşüyor. Özellikle 30 - 40 yaş arası kesim büyük bir ilgi gösteriyor.
Geçtiğimiz günlerde genç bir ekip tarafından Artı Mezat adlı bir müzayede şirketi kuruldu. Şerif Özkılıç ve Tantekin Art ortaklığında kurulan şirketin müzayede genel koordinatörlüğünü Jale Tantekin Yalçın yapıyor. Bu şirket iki eski şirketin birleşmesinden oluştu. Gerek Şerif Özkılıç gerekse Tantekin Art yıllarını antikaya adamış insanlar. Artı Mezat ilk müzayedesini 23 mayısta, saat 14.00'te Ceylan Intercontinental Oteli Balo Salonu'nda yapacak. Hüsrev Gerede Caddesi, Sema Apartmanı, 112 / 1 adresinde ise ayın 18'inden itibaren sabah 10'la akşam 8 arasında parçalar sergilenecek.
Jale Tantekin Yalçın antikayı arsa spekülasyonuna benzetiyor. "Dövize endeksli olduğundan da çok kazandırıyor," diyen Yalçın, henüz 28 yaşında fakat doğduğundan beri antikalarla iç içe. Müzayedeki parçaları tanıtırken söze resim koleksiyonuyla başlıyor: "80 kadar ressamın harika resimleri var. Ağırlıklı olarak Osmanlı ve Avrupa. Türk ressamların eserleri biraz oryantalist akımın etkisinde olanlar. Yani İstanbul ve Türk figürleri kullanılmış. İlk kadın ressam olan Mihri Müşfik'in Feraceli Kadın'ından Sami Yetik'in Natürmont'u ve Şakayık'larına, dünyanın en büyük suluboya ressamlarından Carlo Bossoli'nin Kız Kulesi'ne kadar seçme eserler var. Eserlerini sunduğumuz tanınmış isimlerden bazıları şöyle: İbrahim Çallı, Hoca Ali Rıza, Philippe Bello, Zeki Faik İzer, Nedim Günsur, Turan Erol, Adelbert Wimmenauer, Halid Naci, Hasan Vecih Bereketoğlu, Fausto Zonaro, İbrahim Safi, Necdet Kalay, Garabet Yazmacıyan, Ludovico Lana, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino..."
Resim haricinde birçok değerli objenin de satışa çıkacağı müzayedenin flaş parçaları ise şunlar: Benzerlerinin en fazla üç kilo 50 gram olduğu ve her antika meraklısının mutlaka evinde bulundurmak istediği, beş kiloya yakın "dilimli leğen ibrik", 82 cm boyunda "tombak fener", benzeri Topkapı Sarayı'nda bulunan "tombak sahan", ağırlıklı olarak pırlantadan oluşan 15 parça broş, yüzük, küpe, kolye, heykeller, tuğralı Osmanlı gümüşleri, yumurtalıktan ibriklere kadar çok değerli bir Beykoz koleksiyonu ...
Senede ortalama üç müzayede düzenlemeyi planlayan Artı Mezat, az, seçme ve öz parçaları biraraya getirmeyi ve insanları gerçek değerlerle buluşturmayı amaç edindiği için herkesi 23 mayısta Ceylan Intercontinental'e bekliyor. Kapılar tüm meraklılara açık.