Vitrin Yeni yapı teknolojisi

Yeni yapı teknolojisi

20.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yapı teknolojisi

Yeni yapı teknolojisi
Yeni yapı teknolojisi
17 Ağustos depreminde Adapazarı Karapürçek'te bulunan Subor boru fabrikasının çalışanlarından 23 kişi evsiz kaldı. Subor üstün bir aile dayanışması göstererek hemen ev yapma kararı aldı.

Evlerin yapımını Subor'un yüzde 50 ortağı olan Yapı Merkezi inşaat şirketi yüklendi. 27 Eylül 1999'da temel atıldı. Yapılar için "fab - tek" teknolojisi seçildi.
"Fab - tek" teknolojisi, "depreme dayanıklı" inşaat yapmak için Yapı Merkezi tarafından geliştirilen bir teknoloji. Teknoloji inşaatta büyük hız sağlıyor, özellikle yumuşak zeminler için ideal bir sistem. Ayrıca yapıda her türlü konforun sağlanmasını da mümkün kılıyor. Bu teknoloji ile haftada 100, yılda 5 bin adet konut inşa etmek mümkün.
24 evin otoparkları, çocuk bahçesi, merkezi ısıtma tesisatı, temiz su tesisatları, çevre aydınlatması dahil anahtar teslimi olarak tamamlanması sadece 30 gün sürdü.
Evleri teslim alan Subor çalışanları bu kadar kısa sürede ve bugüne kadar hiç görmedikleri bir konfor ve kalitede inşa edilmiş evlerde oturacakları için çok memnunlar. Teslim töreni sırasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir deneyle "konutların deprem davranışı" test edildi ve belirlendi. Böylece bu tür bir deney Türkiye'de ilk kez konutlara uygulanmış oldu.