Vitrin Yeşil çuhalarda, ojeli eller

Yeşil çuhalarda, ojeli eller

10.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeşil çuhalarda, ojeli eller

Yeşil çuhalarda, ojeli eller

Neşe MESUTOĞLU
Yeşil çuhalarda, ojeli eller
Kim demiş kadınlar bilardo oynamaz, oyun salonlarına gitmez diye. Kadınlar, kaliteli hizmet ve düzeyli bir ortam olması şartıyla, bilardo, tavla, langırt, ve okeye, "okey" diyorlar. Neşe Mesutoğlu Kadınların "canım sıkılıyor, dışarı çıkacağım" demesi genelde alışveriş yapacakları anlamına gelir. Ya da arkadaşlarıya yemek yiyecektir. Ancak arkadaşıyla buluşup, sinema, tiyatroya veya yemeğe gitmek istemiyorsa, bir de alışveriş yapma gününde değilse nereye gider dersiniz? "Bilardoya var mısın?" ya da "Haydi kahveye gidelim" diyen olmaz sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Artık kadınların gidip tavla, okey ve bilardo oynadığını oldukça sık görüyoruz. Aslında kadınların bu tip mekanlardan uzak durmalarının nedeni belliydi. Ancak erkek egemenliği altında olan bu yerler gittikçe kadınları da içine almaya başladı.
Beyoğlu'nda "5 kuruş" adlı bir kafede rastladığımız finasör Canan Yazgı ve broker Elif Sevi, Şahika Tekant'ın tiyatro kursuna gitmeden önce bir iki el tavla oynamayı tercih ediyorlarmış. "Stüdyo Oyuncuları" çalışmalarından önce, vakit geçirmek için geldikleri bu mekanda çok rahat ettiklerini, yadırganmadıklarını söylüyor ve sözlerine devam ediyorlar, "Temiz bir ortam olması çok önemli buna dikkat ettiğimiz için tedirginlik duymuyoruz."
Yeşilyurt'ta bulunan Polat Champions'da rastladığımız, Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü öğrencisi Burcu Şahin "Bilardo denince akla hemen erkekler gelirdi. Bir kadının böyle bir yere takılması mümkün değildi," diyor ve ekliyor, "Sigara dumanı ve kokusu beni rahatsız eder. Bir de tabii çekinmek var. Ama cesaret verici, kaliteli bir ortam olduğu zaman çekingenlik hissetmek için neden kalmaz". Sınıf arkadaşı Feride Tüzün ise bilardoyu ilk defa Amerika'da Cornell Üniversitesinde oynamış. "Çevrenizdeki insanların düzeyi çok önemli. Kendimi rahat hissedebilmem için ortamın uygun olması gerek," diyor Tüzün. Kadıköy'de bulunan Majeste'de çalışan Hüdaverdi Yılmaz "Biz özgürlüğü yaşamışız, hep öne geçmeye çalışmışız, şimdi sıra kadınlara geçsin," dedikten sonra devam ediyor: "Bilardonun 1 saatlik ücreti 800 bin lira, kağıt, tavla, satranç ve okey erkeklere 300 bin lira, kadınlardan ise para almıyoruz. Ama masada oturmaları yetmez, oyun oynamayıp, seyirci olarak kalıyorsa, alıyorum parayı".
Gümrük komisyoncusu olarak çalışan Meral Hanım, 7 yıldır hemen her gün işten çıkıp, kapıdan gelene okey için "4. eleman" olarak bakılan Majeste'ye geliyor. Eşi ve arkadaşlarıyla 51 ya da okey oynuyor. "Buraya birisi gelir sonra arkadaşını getirir. Herkes birbirini tanır. Kahve kültürüne erkeklerin hakim olduğu düşünüldüğü için tedirginlik oluyor başta ama ben burada sıcak bir ortam buluyorum" diyor.
Bilardo ve tavla oynamayı seven Çiğdem Çakır, "Oyunu kaybetmenin hiç önemi yok muhabbet ve gırgır geçerek eğlenmek güzel diyor ve ekliyor:" İşletmecilerin güler yüzlü ve saygılı olması, kadın - erkek ayırımı yapmaması tüm havayı etkiliyor".
Üniversiteli kız öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği bilardo salonları ve kahveler, temiz hava, aydınlık ışık ve elemanların saygılı tavırları sayesinde yeni müşterilerinin rahatını sağlamayı başarıyor. Kadınların iş çıkışında ya da ders arasında uğrayıp sohbet etmek için gittiği bu mekanlar artık daha iyi havalandırılıyor ve daha temiz oluyor. Kadın eli deyince, oyun salonları renkleniyor.
Gelelim mekanlara... Majeste, Kadıköy'de olduğu için iş çıkışlarında kendinizi sıcak bir ortamda hissetmek ve kolayca diyalog kurulabilen yer. Moda'daki sahile yakın bir konumu olan Bomanti'nin, geniş ve ferah mekanında keyifli oyunlar oynayabilmek için arkadaş grubunuzla gitmeniz gerekiyor.
Beyoğlu'ndaki Ezgi'de yaz aylarında bahçesindeki hasır taburelerde, kışın klimalı salonundaki mütevazi bir ortamında vakit geçirebilirsiniz. Öte yandan Champions, ünlü sporcuların fotoğrafları ve özel eşyalarının sergilendiği 400 oturma kapasitelik salonuyla çok daha özel bir konuma sahip. Eşleri, 22 adet televizyon, 2 barkovizyon'dan futbol maçlarını izlerken, kadınlar bilardo, langırt oynayabiliyorlar. Arkadaşlarınızla dama, satranç ve tavlanın, çocuklarınızla elektronik oyunların başında zevkli dakikalar geçirme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

Adresler: Bomanti: 0216 348 73 49
Majeste: 0216 346 73 13
Demir: 0212 245 45 50
5 Kuruş: 0212 249 08 58
Ezgi: 0212 249 71 03
Tırtıl: 0212 243 08 66
Champions: 0212 662 24 31