Ekonomi Drone’lar 30 milyon dolara uçtu

Drone’lar 30 milyon dolara uçtu

14.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ülkemizdeki drone pazarının büyüklüğü 30 milyon dolara çıkarken, cihaz sayısı da 25 bine ulaştı. Drone pilotluğu da artık aranan mesleklerden biri haline geldi. Bu alandaki yerli üretim de giderek artıyor

Drone’lar 30 milyon dolara uçtu

Türkiye’de drone pazarı her geçen yıl gelişirken, toplam pazar büyüklüğünün 30 milyon dolara, cihaz sayısının da 25 bine ulaştığı belirtiliyor. Hem hobi hem de ticari amaçlı kullanılan drone’larda en çok ilgi görenleri İnsanız Hava Araçları (İHA) kategorisine de giren 500 gram-4 kg arası ağırlığa sahip cihazlar. Drone pilotluğu da meslek haline gelirken, iş ilanlarında en çok aranlar arasında yerini aldı.

Haberin Devamı

Dronmarket kurucusu Ahmet Eren, drone pazarının dünyada son yıllarda sürekli üç haneli büyüyen bir pazar olduğunu belirterek, “2018’de drone’lar artık pahalı oyuncak algısından kurtulup kurumsal ve endüstriyel uygulamalarda çok daha fazla yer bulmaya başladı. 2019 yılında kurumsal drone pazar büyüklüğünün 2-3 katına çıkacağını öngörüyoruz” dedi. Araştırmaların drone pazarının dünyada 127 milyar dolarlık potansiyelinin olduğunu gösterdiğini dile getiren Eren, “Türkiye’de ise sadece hobi ve kurumsal drone pazarına baktığımızda profesyonel drone anlamında dünyada olduğu gibi Çin menşeli DJI markası pazarın lideri. Türkiye’de geçen yıl sadece DJI ürünlerinin profesyonel drone İHA-0 ve İHA-1 kategorisindeki tahmini büyüklüğü 15-20 milyon dolar civarında.

Haberin Devamı

33 bin pilot bulunuyor

Buna diğer markalar, drone savar sistemler, yedek parça, drone servis hizmetleri, drone tamir hizmetleri, drone eğitimleri, teknik danışmanlık ve mühendislik uygulamalarını da katarsak pazarın büyüklüğünün 30 milyon doları aştığını görüyoruz. Potansiyel olarak ise özellikle tarım alanı öne çıkıyor” diye konuştu.

Ahmet Eren, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) kayıtlı birey sayısının 50 bini, cihaz sayısının ise 25 bini ve kayıtlı İHA pilot sayısının 33 bini geçmiş durumda olduğu bilgisini vererek, şunları söyledi: “2019’da kayıtlı cihaz sayısının ve pilot sayısının çok daha fazla artış göstereceğini söyleyebiliriz. İHA-0 (0-4 kg arası dronelar), İHA-1 (4-25 kg arası dronelar), İHA-2 (25 kg-150 kg) gibi kategorileri bulunan drone pilotluğu son aylarda özellikle Türkiye’nin en büyük kariyer ve iş arama sitelerinde de sıklıkla görünmeye başladı.

2018’de yapılan regülasyonda pilotlar için en büyük engel olarak uçuş izinleri görülüyor.”

Yerli üretim de artıyor

Bu alanda yerli üretimin de olduğunu vurgulayan Ahmet Eren, şöyle konuştu: “Güvenlik ve haritalama amaçlı kullanımlar için İHA-0 ve İHA-1 üst düzey özel dronelar yerli olarak üretiliyor. Türkiye’nin gelecek yıllarda Çin gibi drone üretim merkezi olmasını arzu ediyor ve bu alanda biz de Ar-Ge çalışmalarımızı büyütüyoruz. Kullanılan alt parçaların yerlileştirilmesinin yanı sıra elektriksel parçalar ve yazılımlar da yerlileştirilmeye başlandı. Yerli üretim noktasında kayda değer yerli firmalarımız bulunuyor. Yetişen gençlerimiz sayesinde kaliteli mühendis sayımız ve drone üreticisi firma sayısı daha da arttıkça yerlileştirme ve dünya pazarlarına drone ihracımız daha da artacak. Askeri alanda Bayraktar firmasının açtığı kanaldan gidebilecek birçok firma da gelişecektir.”

Haberin Devamı

Kurumsal alanda ilgi çok büyük

Ahmet Eren, 2018’de kurumsal anlamda drone’lara olan ilginin çok üst seviyeye çıktığını kaydederek, “Artık aklınıza gelebilecek her sektörde drone’lar kullanılıyor.

En büyük potansiyel altyapı projeleri ve tarımsal drone pazarında görülüyor. Türkiye’de ise 2018’de özellikle madencilik, haritacılık, inşaat sektörü, enerji, tarım ve emlak sektöründe çok ciddi rakamsal artış gözlemlendi. Kurumlar kendi içlerinde artık kurumsal İHA eğitimleri alarak çalışanlarını lisanslayarak drone’ları giderek güncel iş operasyonlarının verimliliğini arttırıcı aracı haline getiriyor” dedi.

Yazarlar