Gündem Vurgun etler başa bela oldu

Vurgun etler başa bela oldu

16.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mersin’de el konulan 1040 ton kaçak et, konuldukları deponun elektriği kesilince koktu. Mahkeme kararıyla belediye ekipleri depoyu temizliğe kalktı ama pes etti

Vurgun etler  başa bela oldu

Mersin’de geçen aralık ayında yapılan baskında yurt dışından getirilen ve Suriye’ye gönderileceği yerde gıda boyası ile sığır eti görünümü verilen maddi değeri çok düşük 1040 ton tavuk kırıntısı ve kıymasına el konuymuştu. Olayla ilgili 11 ayrı kentte yapılan operasyonlarda 29 kişi gözaltına alınırken etler Mega Antrepoları’nda yediemin olarak muhafaza altına alındı. Ancak iki ay önce depoların elektriği borcundan dolayı kesilince etler koktu. Mahalle sakinlerinin şikâyeti üzerine yetkililer harekete geçti.

Haberin Devamı

Ağır koku çevreye yayılınca ortaya çıkan durulma ilgili Mersin Gümrük Müdürlüğü, insan ve çevre sağlığı açısından kokmuş etin imhası için mahkemeye başvurdu. Mersin 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi ise ’Tavuk kırıntısı ve kıymasının bozulmuş olması ve insan gıdası veya hayvan yemi olarak değerlendirilememesi, ticari değerinin bulunmaması nedeniyle’ imhasına karar verdi.

Ekipler geri çekildi

Alınan imha kararının ardından yediemin depo sorumluluğunda Gümrük, Sağlık, Sıhhiye, Çevre, Tarım ve Belediye bünyesinden oluşan ve maskeli özel giyimli ekip imha çalışması başlattı. Ancak, 5 saat suren çalışmalar depo içindeki dayanılmaz koku nedeniyle durdu. Özel ekipte yer alan görevliler, kokuya dayanamayınca kendilerini dışarıya attı. Bu yüzden imha işlemi durduruldu. Depodan sızan kurtlanmış kanın da dere ve denize karıştığı belirlendi.

Haberin Devamı

‘Çevre sakinleri evlerini terk etmek zorunda kaldı’

HDP’li Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, depodan yoğun şikayet geldiğini, çevredeki bir çok ailenin de başka yerlere gitmek zorunda kaldığını söyledi.
Mutlu şöyle konuştu:
“Yaptığımız araştırmada deponun elektriği kesilince et bozuluyor, et bozulunca mahalleye ve her tarafa koku yayılıyor. Kokmuş etin kanının denize akmasıyla deniz ürünleri üzerindeki olumsuz etkisini göz ardı edemeyiz. Tehlikenin boyutu gerçekten çok büyük bu nedenle önemli derecede çaba harcıyoruz. Ancak, şunu gördük ki kokmuş etin imhası için taşıma işinin lisanslı katı atık araçlarıyla yapılması ve bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini öğrendik. Etin imhası uzmanlık istediği için araçlarımızı ve personellerimizi çekmek zorunda kaldık.”
‘Bilimsel çalışma gerekli’
Etlerle ilgili bilimsel bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Mutlu, Depo açıldığında işçiler içeriye giremedi. Çok tehlikeli bir gaz salımı ve koku var. Etin Avrupa’dan gelen bir ilaçla yeniden dondurulması gerekiyormuş. Biz de işçilerimizi geri çektik. Firma yetkilisiyle görüştüm, ilaç gelmiş ancak deponun eksi 13 derece olması bekleniyormuş. Onun için boşaltılması mümkün değil” diye konuştu.