Gündem ‘WhatsApp mesajları fesih nedeni olamaz’

‘WhatsApp mesajları fesih nedeni olamaz’

16.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir şirkette çalışan tele satış temsilcisi, kurduğu WhatsApp grubu ile iş yeri ve iş yerinin yöneticileri ile ilgili mesajlar attığı ve işçi işveren arasındaki güven ilişkisini bu eylemler ile bozduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı.

‘WhatsApp mesajları fesih nedeni olamaz’

İşçi, haksız ve hukuka aykırı olarak işten çıkarıldığını belirterek, feshin geçersizliği ile eski işine iadesine, boşta geçen süre için 4 aylık boşta geçen süre ücreti ile diğer haklarının tespitine karar verilmesi istemiyle dava açtı. İş Mahkemesi, davacının çalışma arkadaşları ile birlikte grup oluşturdukları ve kendi aralarında WhatsApp yazışmaları yaptıkları ve yazışmalarda iş yeri ve iş yeri yöneticiler hakkında hakaret içerikli beyanlarda bulundukları, bu davranışın İş Kanunu uyarınca işverenin güveninin kötüye kullanılması kapsamında kaldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davacı işçi kararı temyiz etti.

Haberin Devamı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bu kararı bozdu. Bozma kararında, WhatsApp sisteminin kendi içinde korunan ve 3. kişilere kapalı olduğu belirtilerek, işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaları etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmalarının yasak olmadığı, işçilerin bu kapsamda burada iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunmasının esas olduğu vurgulandı.

Mesai saati dışında

Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Dosya içeriğine göre davalı iş yerinde satış uzmanı olarak çalışan davacı ve aynı konumdaki diğer çalışanlar, çalışma koşullarının olumsuz olarak değiştirilmesi, ücret politikası, mobbing uygulanması nedeni ile toplu imza ile istekte bulunmuşlar ve mailler göndermişlerdir. Bu iletişimlerin dosyadaki çözümlerine göre genel olarak mesai saatleri dışında olduğu görülmektedir.”

Haberin Devamı

WhatsApp grubu içindeki yazışmaların, aynı grup içinde yer alan diğer bir işçi tarafından işverene iletildiği belirtilen kararda “Grup içi konuşmaların gizli kalması esas olduğu gibi genel olarak bakıldığında çalışma koşullarının olumsuzluğu, mobbing niteliğindeki davranışların dile getirildiği tespit edilmiştir. İşveren gizli kalması gereken verileri yasak bir şekilde elde ettiği gibi kendisine veren ve aynı konuşmalarda bulunan işçiye davranışı nedeni ile ihtar cezası vermek sureti ile de bilgi veren işçisini korumuştur. İşçilerin işyerinde mailleri, işverene bildirimleri işçilik hakları ile ilgili demokratik talep niteliğinde olup, bu tür barışçıl davranışların fesih nedeni yapılması doğru değildir. İspat yükü kendisinde olan davalı işveren haklı ve geçerli feshi kanıtlayamamıştır” denildi.

Yargıtay, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücretinin de belirlenerek, işveren tarafından bu ücretin ödenmesine hükmetti.