Teknoloji Wikipedia Zero projesi bu yıl sona eriyor

Wikipedia Zero projesi bu yıl sona eriyor

20.02.2018 - 15:32 | Son Güncellenme:

Wikipedia Vakfı, 6 yıl önce Wikipedia Zero programını başlattığında internet'e erişim o zamandan çok farklıydı. Şimdiyse Wikipedia Vakfı, Wikipedia Zero’yu 2018’den sonra devam ettirmeyeceğini açıkladı.

Wikipedia Zero projesi bu yıl sona eriyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Wikipedia Zero adlı program Wikipedia Vakfı tarafından hayata geçirildi. Program, gelişmekte olan ülkelerdeki kişilerin verilere ödeme yapmak zorunda kalmadan Vikipedi’ye erişmesine izin veriyor. Ancak bu proje şimdi durdurulacak.

Wikipedia Vakfı, 72 ülkede 97 mobil operatörle birlikte yürüttüğü Wikipedia Zero adlı programı 2018'den sonra bitiriyor. Vakıf, ortaklıkların ilerlemesine ve 2018 yılının sonuna kadar sürmesine izin verecek. Daha sonra sona erecek. Bunun nedeni, gelecekte Zero benzeri kavramlara bakmakla birlikte, 2016 yılından bu yana “önemli bir düşüş” yaşanması gösterildi.

Programın sonlandırılmasının bir diğer nedeni, muhtemelen mobil veri maliyetlerinin ucuzlaması. Artık insanlar internete daha kolay erişebiliyor. Bu arada ülkemizde Wikipedia hala yasaklı olan siteler arasında.

Haberin Devamı

Wikipedia Vakfı, " Wikipedia'nın Kuzey Amerika ve Avrupa dışındaki bilinirliği azdı. Bunu çözmek ve Wikipedia'nın farkındalığını artırmak için yeni projeler ve ortaklıklar denedik. Bu çalışmada bazı başarılar elde ettik. Örneğin, Irak'ta, Wikipedia'nın farkındalığını % 30'dan fazla artırdık. Nijerya'da, Nijeryalı topluluk üyeleri ve Nollywood yıldızlarıyla 15 milyondan fazla kişiyi Wikipedia'ya ve nasıl çalıştığını tanıtmak için ortak olduk. Bu başarılar bize önümüzdeki ortaklık çalışmalarımızı nereye götürebileceğimiz konusunda birkaç fikir verdi. Önümüzdeki yıl, araştırmalarımızdaki bulguları ve iş ortaklarıyla gelecekteki çalışmaları yönlendirmek için Wikipedia Zero programından yararlanabileceğimiz diğer yolları keşfedeceğiz." dedi.