Ekonomi Yabancı yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor

Yabancı yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor

19.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Yabancı yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, “Hükümetin geçen yıl ekonomik büyümeyi destekleme yönünde attığı adımları, bu yıl da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde açıkladığı proje bazlı teşvik paketiyle sürdürme kararı bizlere güven verdi” dedi.

Haberin Devamı

Seçim etkisi pozitif olur

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Seçimlerin Türkiye ekonomisine olağanüstü etkisinin olmayacağını, pozitif anlamda bir etkisinin olacağını düşünenler arasındayız” dedi.

Tüfenkci, çalıştayda yaptığı konuşmada, yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bugüne kadar uygulamada önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerini kaydetti. Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Özel sektörümüz, bütün gücüyle üretmeye devam ediyor. Biz de hükümet olarak, üretimin önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Bütün kötümser senaryoları boşa çıkaracak bir dinamizme ve enerjiye sahip bir şekilde hem iş dünyasının sorunlarını çözme noktasında irade ortaya koyduk, hem de ülkemizin yatırım yapılabilir ülkeler arasındaki sıralamasını nasıl daha üste çıkarabiliriz, bununla ilgili düzenlemelerin de bir kısmını hayata geçirdik. Hiçbir meseleyi ihmal etmeden, çözüm bekleyen hiçbir sorunu askıya almadan, hayatın her alanında çalışmaya, üretmeye gayret ediyoruz. Türkiye’nin her alanda güçlü olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Tüfenkci, Türkiye’nin son yıllardaki büyüme hikayesi ve başarısında özel sektörün büyük katkısı bulunduğunu söyledi.

Erdem, YASED-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, derneklerinin, Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımın yaklaşık yüzde 75’ini temsil ettiğini kaydetti.

Üyelerin arasında bir asrı aşan süredir faaliyetlerini sürdürenler olduğu gibi çok yakın dönemde Türkiye’ye yatırım yapmış şirketlerin de bulunduğunu ifade eden Erdem, şunları dile getirdi:

“Hepimizin ortak noktası ise ülkemizin yatırım potansiyeline ve geleceğine olan inancımız. YASED olarak yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak suretiyle ülkemizin yatırım cazibesini artırma misyonu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üyelerimiz, yüzde 30-45 arasında değişen çok önemli paylarla, Türkiye’nin üretiminde, ihracatında, istihdamında rol oynuyor. Yatırımları, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve Ar-Ge çalışmalarıyla ülkemizdeki katma değerli üretimin artmasında öncülük ediyor. Böylelikle Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünün ve refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlıyoruz. Türkiye 2017 yılında kaydetmiş olduğu yüzde 7.4’lük büyüme ile 2013’ten beri en hızlı yıllık büyümeye imza attı. Türkiye kaydetmiş olduğu bu büyüme oranı ile G20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomiler arasında ilk sıralarda yer aldı. Bu büyümenin önemli bir ayağı da ihracat oldu.”

‘Yatırımlar hız kesmeden sürecek’

YASED Başkanı Erdem, geçen yıl hükümetin büyümeyi destekleme yönünde attığı adımların, bu yıl da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı proje bazlı teşvik paketiyle sürdürme kararının kendilerine güven verdiğini vurgulayarak, “Bu vesile ile son yıllarda sayısı gözle görülür bir şekilde artan reformların, vergisel iyileştirmelerin ve süper teşvik gibi önemli desteklerin hayata geçirilmesinden dolayı uluslararası yatırımcıların duyduğu memnuniyeti ifade etmek isteriz” dedi.

Erdem, 2018’de Türkiye’ye daha fazla yatırım sağlayacak politikaların geliştirilmesi için çalışmalarını hız kesmeden sürdüreceklerini söyledi.

Yazarlar