Gündem Yapraklardan gelen ilham

Yapraklardan gelen ilham

06.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin New York kentinde dünyanın en prestijli moda okullarından Parsons’u bitiren genç tasarımcı Birce Özkan, dünyanın ilk ‘interaktif elbisesi’ni tasarladı.

Yapraklardan  gelen ilham

Özkan, yüksek lisans yaptığı esnada giyilebilir teknoloji ile tanıştığını ve aşık olduğunu belirtti. Teknolojiyi daha yaratıcı hale getirmek için modayla birleştirdiğini ifade eden genç tasarımcı, “Benim projem doğadaki canlıların insanlardan nasıl farklı hareket ettiğini, dünyayı nasıl algıladıklarını araştırıp, ona göre kıyafetlere adapte etmek üzerine oluştu” sözleriyle ilham kaynağını anlattı.

Haberin Devamı

İçinde bilgisayar var

Özkan, aslında bir tez projesi olan ‘Fall’u bu fikirleri kullanarak hazırlamış. Sonbaharda yaprakların dökülüşünü izlerken, “Neden bizim kıyafetlerimiz de aynı şekilde havanın değişimini algılayıp dökülmüyor” diye düşünerek projeye başlamış. Sonuç olarak ortaya interaktif elbiseler çıkmış. Mikrodenetleyici adı verilen küçük ebatlı bilgisayarı elbisenin içine yerleştiren Özkan, “Hava ne zaman soğuyup, ışık azalsa, elbise bu bilgiler üzerine yapraklarını dökmeye başlıyor” diyor.