Gündem Yaralıların tırnakları eldiven gibi soyulmuş

Yaralıların tırnakları eldiven gibi soyulmuş

24.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kaza sonrası hastalara ilk müdahaleyi yapan Yard. Doç. Dr. Recep Dursun, hastaların en ağır yanık türü olan alev yanığına maruz kaldıklarını anlattı.

Yaralıların tırnakları eldiven gibi soyulmuş


Diyarbakır’ın Lice ilçesinde önceki gece meydana gelen LPG yüklü tankerin alev alıp iki otobüs ve bir aracın yandığı kazada ölenlerin sayısı 6’ya yükseldi. Kaza gecesi Fikri Tertip, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ölürken, tedavi altındaki yaralılardan Önder Obiç ile Ferman Erdem Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Ali Ağırbaş İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, Mehmet Sıdık Yaşar Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Şükrü Yıldırım ise Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Böylece olayda ölenlerin sayısı altıya yükseldi. Kazada yaralanan 59 hastadan 31’inin Diyarbakır’da, diğerlerinin ise sevk edildikleri yanık ünitesi bulunan diğer illerdeki hastanelerde tedavileri sürüyor.
Yaralılara ilk müdahaleyi yapan, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Acil Tıp Anabilimdalı Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Recep Dursun, Lice’de meydana gelen yanık türü için ‘en ağır yanık türünden olan alev yanıklarıdır’ dedi. Dursun, yanık türlerini şöyle sıraladı: “1. derecede cilt yanar, 2. derecede cilt altı yağ dokusuna kadar yanar, 3. derece de ise yağ ve kas dokusuna kadar ulaşan yanıktır.”
‘Eldiven gibi soyulmuştu’
Hastaların yüzde 80’inin 2. ve 3. derece yanıklar içinde hastaneye ulaştığını söyleyen Dursun, “Bazı hastaların tırnakları deriden eldiven gibi soyulmuştu. 64 hastanın 40 tanesinde 2.3 derece yanık saptandı” dedi.

Haberin Devamı

‘Yüksek riskli hastalar var’

Yard. Doç. Dr. Dursun ayrıca şunları anlattı: “Çok sayıda hasta acil ameliyata alınarak, organ kaybını önlemek amacıyla müdahale edildi. Bu olayda yananların büyük çoğunluğunda ağır tahribat olduğundan dolayı uzun süreli tedavinin yanında iyi bir bakım yapılması gerekiyor. Bu tür hastalar çok çabuk bir şekilde enfeksiyon kapabilir.
Bu yüzden hastalar yanık ünitelerinde steril bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Bu konuda sağlık bakanlığından bir ekip Diyarbakır’da bulunan yanık hastalarını gezerek yüksek riskli hastaları tespit edip gerekli ünitelere aktarıyor.”

Yazarlar