Gündem Yarbay önce havaya sonra yere ateş etti

Yarbay önce havaya sonra yere ateş etti

17.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sırasında FSM Köprüsü’nde çıkan olaylarla ilgili davada savunma yapan er Yusuf Yentür, eski Yarbay Uygun’un vatandaşlara doğru önce havaya, sonra da yere doğru ateş ettiğini ve bir kişinin yaralandığını söyledi

Yarbay önce havaya  sonra yere ateş etti

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminde, İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün (FSM) kapatılması sırasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi ve 49 kişinin de yaralanmasına ilişkin 15’i tutuklu 61 sanığın yargılandığı dava, sanıkların savunmalarıyla sürüyor.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmada iddianamenin özetlenerek okunmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi. Tutuksuz sanık er Yusuf Yentür, Maltepe’deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli olduğunu, komutanı üsteğmen Vedat Yıldız’ın emriyle tanka bindiğini söyledi.
‘Bayrak salladılar’
Sanık er Yentür, “Bize birlik dışına çıkacağımız bilgisi verilmedi. Kışladan çıkarken tugay komutanı da oradaydı. Bize HK 33 silah ve mühimmat verdiler. Silah o gün bana zimmetlendi. Bindiğim tankın komutanı Azim Alan’dır” dedi. Yentür, köprüye vardıklarında halkın etraflarını sardığını ve kendilerine Türk bayrağı salladığını ifade etti.
Yentür, “Hiç tanktan çıkmadım. Sadece Yarbay Adnan Uygun’un kendisine tepki gösteren halka karşı önce havaya, sonra yere doğru ateş ettiğini, yerden seken bir mermiyle vatandaşın yaralandığını gördüm. Ben hiç silah kullanmadım. Polislere teslim olduk” iddiasında bulundu.
Sanık Yentür, Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Çakar’ın “Üç vatandaşımız şehit oluyor. Onlarca yaralı var, sen bu olayları görmedin mi?” sorusuna, “Çok korkmuştum, bu yüzden tanktan hiç çıkmadım. Yaşanan olayları görmedim” yanıtını verdi.
Tutuksuz sanık Muhammed Gümüştan da Kuleli Askeri Lisesi’nde hizmet bölüğü erlerinden olduğunu belirterek, darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz’a kadar hiç silah kullanmadığını söyledi. Gümüştan, darbe gecesi kendisine Engin astsubay isminin yazılı olduğu silahın verildiğini belirterek, askeri araçlarla FSM’ye gittiklerini anlattı. Komutanların sadece köprüyü kapatmaları emrini verdiklerini ileri süren Gümüştan, şöyle devam etti:
‘Öldürüyorsan öldür’
“Komutanlarımız kendi aralarında çok konuşuyorlar ve telefonlarıyla ilgileniyorlardı. Bize bir şey söylemiyorlardı. Trafiği önce dubalarla kapattık. Bir vatandaş yaklaşarak, Binbaşı Hanefi Ertosun’a ‘Ben buradan geçeceğim. Öldürüyorsanız öldürün’ dedi. Aralarında tartışma ve bağırışmalar oldu. Sonra o vatandaş binbaşıya ‘Sen hainsin’ dedi. Ne olduğunu anlayamadım. Darbeyi, hakim karşısına çıktığımızda öğrendim. Silahımı hiç kullanmadım. Kurma koluna bile dokunmadım. Adnan Yarbay ile Hanefi Binbaşı, havaya ateş etiklerini gördüm. Bir keresinde Adnan Yarbay yere doğru ateş etti ve bir kişi yaralandı.”

Haberin Devamı