İzmir "YAREN BEBEK" CANA CAN KATACAK

"YAREN BEBEK" CANA CAN KATACAK

16.04.2014 - 10:30 | Son Güncellenme:

Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı (BUVAK) ve Bostanlı Rotary Kulübü el ele verdi, Türkiye'ye örnek olacak "Yaren Bebek" projesi hayata geçti.

YAREN BEBEK CANA CAN KATACAK

Minik hastalarının tedavi süreçlerinde yanlarından ayırmadıkları Yaren bebekler şimdi çocuklara hayat verecek. 7'den 70'e toplumun her kesiminin katkı koyduğu proje kapsamında süslenerek giydirilen 2 bin Yaren bebeğin satışından elde edilen 10 bin lira çocukların tedavisi için kullanılacak.

Haberin Devamı


BUVAK ve Bostanlı Rotary Kulübü işbirliğinde Türkiye'ye örnek olacak "Yaren Bebek" projesiyle minik yürekler yeniden hayat buldu. Hasta çocukların tedavi süreçlerini "Yaren" adı verilen bez bebeklerle geçirmesini öngören projede tam bir "gönüllü" festivali yaşandı. Bostanlı Rotary Kulübü'nün liderliğindeki projede ünlü modacı Zeynep Acar, kumaş desteği verdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim üyeleriyle öğrenciler bebeklerin kıyafetleri tasarladı.


Aysel Salih Baysak Anaokulu, Wonderland Anaokulu, Bostanlı Anaokulu, Buca Avukat İlhan Ege Anaokulu, Bizim Kulüp Anaokulu ve Karşıyaka Suzan Divrik Kız Meslek Lisesi Anaokulu'nun minik öğrencileri de bez bebekleri giydirdi. Projeye kulüp üyeleri, eşleri, çocukları Rotaract ve İnteractlar da tam destek verdi. Ortaya çıkan bebekler süslenerek, satışları gerçekleştirdi. 2 bin Yaren Bebek, İzmirliler tarafından satın alındı. Toplanan 10 bin lira da lösemi, kalp ve böbrek rahatsızlığı yaşayan çocuklar yararına kullanılmak üzere BUVAK' bağışlandı.

Haberin Devamı


Projeyle ilgili olarak Bostanlı Rotary Kulübü tarafından Hilton Oteli'nde toplantı düzenlendi. Toplantıya BUVAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Varhan, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Ali Anarat, Rotary 2440. Bölge Başkan Yardımcısı Aşkın Yılmaz, Rotary 2440. Bölge Toplum Hizmetleri Komite Başkanı Işıl Nişli, Ogilvy Mather Türkiye Ülke Başkanı Aytül Özkan, Modacı Zeynep Acar, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Kerem Kaban, İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Ebru Uzunoğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof.Dr.Elvan Özkavruk ve Bostanlı Rotary Kulübü Üyeleri katıldı. BUVAK Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Gappi'nin "Yaren Bebek" şiiri toplantıda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.


Bostanlı Rotary Kulübü Başkanı Berkay Eskinazi, projenin çocuklar yararına olduğuna dikkat çekerek "Hastanemize sahip çıkmamız gerekiyor.Yüzlerce kişinin desteğiyle projeyi gerçekleştirdik hem Yaren bebekleri hem de vakfı tanıttık. Hedefimiz bu projenin tüm Türkiye'ye yayılması" dedi. Projenin sunumunun yapıldığı toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Ogilvy Mather Türkiye Ülke Başkanı Aytül Özkan, "Kalplere dokunan bir proje hayata geçirildi. Çocuklarımız hastanede kaldıkları süreçte çok yalnızlar, korkuyorlar. Yaren Bebekler onlara arkadaşlık ederken, şimdi çocuklar için bir adım daha atıldı. Herkesi projeye sahip çıkmaya ve destek vermeye davet ediyorum. Bu proje Türkiye'ye yayılmalı" dedi.

Haberin Devamı


PROJE ÖZEL ÖDÜL ALDI
'Yaren Bebek Projesi'nin öyküsü ise Bostanlı Rotary Kulübü'nün katkılarıyla Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından ölümsüzleştirildi. Fakülte tarafından 8. Renk adıyla kısa film çekildi. Film, bu yıl 6.sı düzenlenen Uluslararası Rotary Kısa Film Festivali'nde özel ödül aldı. Berkay Eskinazi, çocuklar için yapılan bu çalışmanın ödülle taçlandığını söyledi.

Haberin Devamı


YAREN BEBEKLER İLE NE ALINDI
Yaren bebeklerin satışıyla elde edilen gelirle cerrahi servisi ameliyat bölümüne 1 adet çamaşır makinesi, acil servise 3 uzaktan ateş ölçer ve 1 dijital tansiyon aleti, onkoloji servisine 40 beslenme seti ve acil arabası, süt bölümüne 1 buzdolabı, dermatoloji servisine 40 bistro çeşitleri alındı, yeni doğan servisinin tüm perdeleri yaptırıldı.


TIBBİ TEDAVİ BEBEĞİ: YAREN
Kronik hastalığı olan çocukların tedavi sürecinde tıbbi tedavi bebeği denilen kumaştan yapılmış, yüzü olmayan, üzerinde mikrop barındırmayan ve yıkanabilen bebekler kullanılıyor. Bu bebek, çocuğun doktoru, psikoloğu ya da hemşiresi tarafından hastalık teşhisi konulduğunda hediye ediliyor. Çocuk da tedavi sürecini bu bebekle paylaşıyor. Çocuğa, uygulanacak tedaviler bu bebek üzerinde gösterilerek, tedaviye alışması sağlanıyor. Çocuk kendisine uygulanan tedaviyi bebeğine uyguluyor. Ayrıca bebeğin cinsiyetini kendisi belirleyerek ona yine kendi belirlediği ismi veriyor. Böylece dilediği cinsiyet ve şekilde bir arkadaşa sahip oluyor.