Gündem Yargı tecavüzde yine ‘rıza’ buldu

Yargı tecavüzde yine ‘rıza’ buldu

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zihinsel engelli 20 yaşındaki kadına tecavüz eden taksi şoförü, davada ‘Kadının rızası var’ kararıyla beraat etti

Yargı tecavüzde yine ‘rıza’ buldu

Diyarbakır’da zihinsel engelli 20 yaşındaki P.G.’ye birden fazla kez cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 39 yıl hapis istemiyle yargılanan taksi şoförü 42 yaşındaki S.T. hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, zihinsel engelli kadının ‘kendi rızası ile sanıkla birlikte olduğunu’ savunarak bu kararı verdi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre, 2012 yılı Mayıs ayında, yüzde 50 zihinsel engelli P.G., annesiyle geldiği Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden kandırarak kaçırdı. P.G., 2 gün sonra bir akrabası tarafından sokakta bulundu; savcılık ise soruşturma başlattı. 2013 yılında genç kadın koruma altına alındı.

‘Zekâ geriliği var’
Doktor raporunda mağdurda zekâ geriliği tespit edildiğini belirten savcı, P.G.’nin kendisine yönelik eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin olmadığını vurguladı. Savcı, muayenede vücudunda darp izlerine rastlanan mağdurun şüpheliyi teşhis ettiğini belirtti. S.T. ise iddiaları reddetti. İddianamede, şüphelinin ruhsal bakımdan kendini savunamayacak durumdaki mağdura karşı zincirleme şekilde cinsel istismar suçunu işlediği belirtilerek 39 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci celsesinde tutuksuz sanık S.T., savcının talebi üzerine tutuklandı. Yargılama sırasında Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen P.G.’de ‘hafif derecede zekâ geriliği’ bulunduğu, uğradığı olayın hukuki anlam ve sonucunu algılama yeteneğinin bulunduğu belirtildi. 7 Nisan 2014 tarihinde tutuklanan sanık S.T., 10 ay sonra tahliye edilirken yargılama da geçtiğimiz günlerde sona erdi.

İnandırıcı değilmiş!
Mahkeme 39 yıl hapis istemiyle yargılanan sanık S.T.’nin ’Nitelikli cinsel istismar’ ve ’Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından beraatına karar verdi. Sanığa ’Kasten yaralama’ suçundan 4 ay hapis cezası veren mahkeme, bu cezayı erteledi. Mahkeme gerekçeli kararında, Adli Tıp Kurumu raporuna vurgu yaparak, mağdurun maruz kaldığı olayın hukuki anlam ve sonucunu algılama yeteneğinin bulunduğunu ve fiile ruhsal yönden mukavemete muktedir olduğunu kaydetti. Mağdurun suç tarihinde 18 yaşından büyük olduğunu ve beyanlarında kendi rızası ile sanıkla birlikte olduğunu söylediğini belirten mahkeme, sanığın iddia edilen suçları işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Şiddet uyguladı

İfadesi alınan mağdur P.G., şüphelinin hastanede yanına geldiğini belirterek ”Kimliğim olup olmadığını sordu. Yanımda olmadığını söyleyince, ’Kimliğin olsaydı seninle evlenecektik’ dedi. Bunun üzerine S.T. ile taksiyle bir yere gittik. Benimle cinsel ilişkiye girdi. Sonraki gün otele gittik. Burada ellerimi ve kollarımı tutarak beni dövdü. S.T. bana şiddet uygulayınca ilişkiye girmeye mecbur kaldım” demişti.