Dünya Yargı, Trump’ın göç yasağına ‘dur’ dedi

Yargı, Trump’ın göç yasağına ‘dur’ dedi

05.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD yargısı, Trump’ın birçok Müslüman ülkeye koyduğu vize yasağını geçici olarak durdurdu. Anketler, Trump’ın ilk iki haftadaki icraatının çoğunluk tarafından benimsenmediğini ortaya koyuyor

Yargı, Trump’ın  göç yasağına ‘dur’ dedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Müslüman ülke vatandaşlarına ABD’ye seyahat ve sığınma yasağı koyması, ABD’nin Seattle kentindeki bir yargıç tarafından geçici süreyle durduruldu. Federal yargıç James Robart’ın yasağı kaldırmasına tepki gösteren Beyaz Saray yönetimi, Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı kararnamenin yeniden uygulanması için mümkün olan en kısa sürede ABD Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunulacağını açıkladı. Seattle’ın bulunduğu Washington eyaleti, Trump’ın koyduğu yasağa karşı yasal mücadeleye başlayan ilk eyalet olmuştu. Federal yargıç Robart’ın sözlü olarak aldığı kararın yazılı hâlinin Adalet Bakanlığına gönderilmesinin ardından bakanlığın gerekli incelemeyi yapacağı kaydedildi.

Trump: Saçma!

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından, “Temelde ülkemizi hukukun uygulanışından uzaklaştıran sözde yargıcın görüşü saçma ve tersine çevrilecek” yorumunda bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise yazılı bir açıklama yaparak federal yargıç Robart’ın kararını eleştirdi. Eyalet Başsavcısı Bob Ferguson, Amerikan CNN kanalına yaptığı açıklamada, federal hükümetin karara uymasını beklediklerini vurguladı. Robart’ın kararının ardından ilk etapta pasaport ve vize işlemlerinde otomatik olarak federal hükümetin gümrük birimlerine tabi olan havayollarının, aksi karar alınana kadar söz konusu ülke vatandaşlarının seyahatine izin vermeyecekleri ifade edildi. Buna karşın, Katar Havayolları ise geçerli vizesi, pasaportu ve yeşil kartı olan herkesin ABD’ye ulaşımının sağlanacağını duyuran ilk havayolu şirketi oldu. Fransa’nın Air France havayolları, İspanya’nın Iberia ve Almanya’nın Lufthansa Havayolları da uygun şartları sağlayan her yolcunun ABD’ye gönderileceğini belirtti.

Yasağın geçici olarak durdurulması kararının ardından dün Atatürk Havalimanı’nda söz konusu yolcuların ABD’ye seyahatinde aksaklık yaşanmadı. Adalet Bakanlığı Göçmenlik Bürosu avukatı Erez Reuveni 100 bin civarında kişinin vizesinin iptal edildiğini açıkladı. Vizeleri iptal edilen bu kişilerin ülkeden ayrılıp yeniden girmek istemeleri halinde ya da zaten ülke dışında bulunmaları durumunda yeniden Amerikan vizesine başvurmaları gerekecek.

Vize yasağı askıda

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Washington eyaletinden bir Federal Yargıcın kararına binaen Başkan Donald Trump’ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarına vize ve ülkeye giriş yasağı uygulayan Başkanlık Kararnamesi’ni tamamen askıya aldığını duyurdu.

İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Gilllian Christensan, söz konusu kararnameden kaynaklı tüm eylemlerin askıya alındığını söyledi. Dışişlerinden de yapılan benzer açıklamada, “Vizeleri iptal edilmemiş ve ellerinde geçerli vizesi olan kişiler şimdi seyahat edebilirler” denildi.

Halk desteği yok

CNN/ORC tarafından yapılan anket, ABD halkının Trump’ın başkanlıktaki ilk iki haftada attığı adımları desteklemediğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 53’ü Trump’ın 7 ülkeye koyduğu seyahat yasağına karşı çıkarken, yüzde 55 kararı ‘Müslüman yasağı’ olarak adlandırdı. Yüzde 60’lık kesim ise Meksika sınırına duvar örülmesine karşı olduğunu beyan etti.

100 günlük bebeğe ameliyat için giriş izni

Kalp ameliyatı olmak için ailesinin ABD’ye götürmek istediği ancak Trump’ın yasağının ardından ülkeye giremeyen 100 günlük İranlı bir bebeğin ABD’ye girişine izin verildi. New York Valisi Andrew Cuomo, bir hafta önce Dubai’den alınan ABD vizesiyle ülkeye girmek isteyen ailenin ameliyat için ülkeye girebileceğini açıkladı.

Yargıç James Robart kimdir?

Yargı, Trump’ın  göç yasağına ‘dur’ dedi

1947’de Seattle kentinde doğan James Robart, Whitman Collage Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından Georgetown Universitesi’nde hukuk eğitimi aldı. 2003’te ABD eski başkanı George W. Bush tarafından eyalet yargıçlığına atanan Robart, avukatlığı döneminde üst düzey davalarda görev aldı. Robart, 2016’da Seattle Polis Departmanı’nın kullandığı ‘aşırı şiddete’ ilişkin görülen bir davada, ABD’de siyahilerin polis tarafından öldürülmesinin ardından slogan haline gelen ‘Siyahi yaşamları önemlidir’ (Black Lives Matter) cümlesini kullanmıştı. Robart’ın mültecilerin ülkeye entegre edilmesi için gönüllü çalışmaları da bulunuyor.