Gündem Yargıda Birlik ilk raundu kaybetti

Yargıda Birlik ilk raundu kaybetti

24.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK’da görev alacak 3 üye için Yargıtay’da yapılan seçimler tamamlandı. HSYK’nın asıl üyeliğine Yakup Ata, Kerim Tosun ve cemaate yakın isim olan Mustafa Kemal Özçelik seçildi. Yedek üyeler ise Salih Sönmez, Ali Eryılmaz ve Alp Arslan oldu...

Yargıda Birlik ilk raundu kaybetti

Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine Yargıtay kontenjanından üç asıl, üç yedek üyenin seçimini yaptı. Yargıtay üyeleri Yakup Ata, Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik HSYK’nın asıl, Salih Sönmez, Ali Eryılmaz ve Alp Arslan da yedek üyeleri oldu.
Görev süreleri 25 Ekim’de sona erecek olan Yargıtay kontenjanından seçilen üç asıl üç yedek üye için dün seçim yapıldı. Seçimde hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu’nun adaylarından yedek listeye girebilen Alp Arslan dışında hiçbiri seçilemedi. Seçimi sosyal demokrat olarak bilinen 20. Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata 201, ülkücü görüşleriyle bilinen 7. Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun 196 ve Gülen cemaatine yakın olduğu belirtilen 18. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik 193 oyla kazandı. Cemaate yakınlığıyla bilinen 13. Ceza Dairesi üyesi Salih Sönmez 175 ve 8. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Eryılmaz 167 oy alarak yedek üye seçildi. Platformun adayı 14. Ceza Dairesi Üyesi Alp Arslan ise 156 oyla yedek üye seçildi.

Seçimin etkisi
Platformun adaylarından Muharrem Akkaya 136, Bahri Aydoğan 129, Ali Orhan 153, Rıza Şahin 149 oy aldı. Halen HSYK ülyesi olan ve sosyal demokrat görüşleriyle bilinen Nilgün Hacımahmutoğlu ise 142 oy aldı.
Seçim sonuçlarına göre sayıları 175 ile 185 arasında tahmin edilen cemaate yakın oyların kendi adayları dışında Yakup Ata ve Kerim Tosun’a yönelmesinin sonucu belirlediği belirtildi. Yargıtay’daki HSYK seçimleri adli ve idari yargıda 12 Ekim’de yapılacak ve 10 asıl, 6 yedek üyeyi belirleyecek olan seçim konusunda da önemli ipuçları verdi. Seçime kendisine yakın bağımsız adaylarla giren cemaatin Platformun hedefi olan en az 5 üyeyi almaması için kendi adayları dışında, sosyal demokrat adaylara oy vereceği tahminleri yapılıyor.

Danıştay’da seçim
Bu arada, HSYK’nın Danıştay kontenjanından seçilen 2 asıl, 2 yedek üyesinin görev süresi ise 18 Ekim’de bitiyor. Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda 29 Eylül Pazartesi günü seçim yapılacak. Seçimde 7 Danıştay üyesi yarışacak