Gündem Yaşam ihalesini kazandılar

Yaşam ihalesini kazandılar

09.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Alakır Vadisi’ndeki yaşam alanlarında satışa çıkarılan 2 arazinin orman olarak kalabilmesi için ihale kaporasını sosyal dayanışmayla toplayan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti, tapuları alabilmek için de ‘borç’ adı altında destek bekliyor

Yaşam ihalesini kazandılar

Alakır Vadisi’nde yaşayan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti, yaşam alanlarında satışa çıkarılan 2 araziyi, orman olarak kabilmesi için satın aldı. İhayele girmek için kaporayı dayanışmayla toplanan parayla temin eden çift, “Amacımız orayı koruma altına alıp, müdahale etmemek” dedi.

Haberin Devamı

15 yıl önce İstanbul’un lüks semtlerindeki yaşamlarını bırakıp, Antalya’nın Alakır Vadisi’nde arazi satın alan çift, önce çadırda ardından yuva adını verdikleri toprak evlerinde yaşamaya başladı. Alakır’a yerleşen çift yıllarca, Alakır Nehri’ni HES şirketlerine karşı korumak için mücadele etti. 2017 yılında da, çiftin su aldıkları kaynak, HES şirketi tarafından kesildi. Çift, yüz günden fazla susuz kaldı. Olayın yargıya taşınmasının ardından da mahkeme verdiği ara kararda, doğal kaynak suyunun bulunduğu çeşmeden tedbiren boru hattı geçirilerek, çiftin su ihtiyacının karşılanmasına karar verdi. Çift bu kez de, ihaleye çıkarılan 2 parsel orman arazisinin, HES tarafından alınmasını engellemek için ihaleye girdi. Çif, bir kampanya başlattı ve kampanya kısa süre amacına ulaştı. Kampanya sonrası toplanan kapora ihaleye önce yatırıldığı için ihaleyi kazandılar.

Haberin Devamı

Dayanışmanın gücü

İhaleyi kazanan ve arazileri satın aldıklarını sosyal medya hesabında duyuran çift, şu açıklamayı yaptı: “Hazinenin satışa çıkardığı iki arazi için ihalede şirketle kapıştık ve kazandık. Bunu yaparken canın bedelini düşündük ve dayanışmanın gücüne güvendik. İhale sonucunda şirketin işgal ederek üzerindeki tüm ağaçları kestiği 337/3 nolu araziyi tekrar yeşertmek adına 45 bin liraya, kesip yok etmek istediği 337/4 nolu ormanlık araziyi de olduğu gibi koruma altına almak adına 54,5 bin liraya satın aldık. İhaleye katılım için yatırılan bedeller düşüldüğünde kalan miktarın en az yüzde 25’i olan 17,500 lirayı 3 hafta içerisinde ödememiz gerekiyor. Hepsini ödersek direkt tapuyu alıyoruz. Yoksa kalanı faizi ile taksitlendiriliyor ve ödeme tamamlanınca tapuyu alabiliyoruz. Destek olmak isteyen can dostları hepimiz adına ihaleye katılan Elif’in banka hesabına ‘borç’ açıklaması ile gönderimde bulunabilirler.”

Tuğba Günal, ihaleye arazilerin orman vasfını sürdürmesi için girdiklerini belirterek, “Dayanışmayla, insanlar kendi çabalarıyla kaporayı yatırdılar. Korumuş olduğumuz alanda artık hep birlikte kararlar alırız. Amacımız orayı koruma altına alıp, müdahale etmemek” dedi.