Gündem Yaşam odaları 1 yılda kurulacak

Yaşam odaları 1 yılda kurulacak

18.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin hazırladığı taslakta, yaşam odalarının ara yollarda 300, ana arterlerde 500 metrede bir kurulması, oda donanımlarının çalışan sayısının en az yüzde 10 fazlası olacak şekilde belirlenmesi zorunluluğu getiriliyor

Yaşam odaları 1 yılda kurulacak



Milliyet, Soma’da meydana gelen maden faciasında 301 madencinin hayatını yitirmesinin ardından başlayan “yaşam odası” tartışmalarının ardından hükümetin hazırladığı yönetmelik taslağını ele geçirdi. Taslak, maden ocaklarında yaşam odalarının 1 yıl içinde kurulması şartını öngörüyor.

Taslak çalışma yapıldı
Facianın ardından Türkiye’nin maden mevzuatında “yaşam odası” zorunluluğunun olmadığı ortaya çıkmış ve bu durum sert eleştirilere yol açmıştı. Bu eleştirileri üzerine harekete geçen hükümet, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde değişiklik içeren bir taslak çalışma yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’na sunulan 3 maddelik Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğin’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı şu düzelemeleri içeriyor:
l OCAKLAR 500 METRE TASARLANACAK: Tüm çalışanların en fazla 500 metre mesafede yer üstüne veya kuyu dibine ulaşabilecekleri şekilde ocaklar tasarlanacak ve bu tasarım işletme planına yansıtılacak.
l 300 VE 500 METREDE BİR ODA: 500 metreden daha büyük ve derin ocaklarda ise yaşam odası ilk istasyonu yer üstü veya kuyu dibinden 500 metre mesafede kurulacak. Ana yollarda 500 metrede, diğer ara yollarda ise en fazla her 300 metrede bir ferdi kurtarıcı değişim istasyonu yer alacak. Veya değişim istasyonuna alternatif olarak yeniden doldurulabilir kapalı devre solunum cihazı tedarik ve dolum istasyonları kuralacak. Bu yaşam istasyonları her an kullanılabilir halde bulundurulacak.
l YERLERİ PROJEDE İŞARETLENECEK: Bu istasyonların yerleri ruhsat alanında esas olan maden işletme projesinde belirlenerek işaretlenecek.
l EKİPMAN YÜZDE 10 FAZLA OLACAK: İşveren, istasyonlarda bulunacak donanım sayısı ve ekipman kapasitesini, acil durumlarda o istasyondan yararlanması beklenen çalışan sayısının en az yüzde 10 fazlası olacak şekilde belirleyecek. Ocak çıkışına yaklaştıkça değişim istasyonlarında bulunacak donanım sayısı ve ekipman kapasitesi o yolu kullanacak toplam çalışan sayısına göre belirlenerek güncellenecek.

Haberin Devamı

Mesafeler iki katı uzatılabilecek

l 300 metreden uzak olmayacak: Yaşam odası için belirlenen mesafeler, kaçış yolundaki engeller, galeri yüksekliği ve eğimi, madenin jeolojik yapısı ile kaçış yolunu aynı anda kullanacak kişi sayısı gibi hususlar göz önünde bulundurularak azaltılabilecek. Oksijen ferdi kurtarıcı değişim istasyonunda bulunan donanımın kullanım süresi 60 dakika veya daha fazla ise istasyonlar arası mesafeler en fazla iki katına kadar arttırılabilecek. Alana en yakın istasyon 300 metreden uzakta olamayacak.
l HER İŞÇİYE 30 DAKİKALIK OKSİJEN EKİPMANI: Grizulu veya yangına elverişli kömür damarlarının bulunduğu ocaklarda, tüm çalışanlar, çalışma süresince, yanlarında her halükarda en az 30 dakika kullanım süresi olan oksijen ferdi kurtarıcısı taşıyacak ve gerektiğinde kullanacak.
l BİR YIL SÜRE: Bu değişiklikler, yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yürürlüğe girecek.