Ekonomi Yatırım zirve yapacak!

Yatırım zirve yapacak!

06.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkanı Jemal Inaishvili, Asya-Pasifik bölgelerindeki ekonomik gelişimini anlatırken, yatırımcı açısından Türkiye’nin sunduğu potansiyele dikkat çekti.

Yatırım zirve yapacak

Kasım ayında İstanbul’da düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi öncesinde konuşan Inaishvili, “Sadece Asya Pasifik perspektifinden değil, Gürcistan perspektifinden de bakıyorum. Çünkü ben Gürcistan’dan geliyorum ve çok sık burada bulunuyorum. Bence Türkiye, yatırım fırsatları açısından bölgede en iyisini sunma potansiyeline sahip. Çünkü her ne kadar problemler olsa da Türkiye, kesintisiz bir şekilde iyi ekonomik göstergeleriyle hem bölgesinde hem de dünyada lider ülkelerden birisi olarak öne çıkıyor. Coğrafi lokasyonundan, nüfus artış hızından ötürü şüphesiz Türkiye’de büyük veya orta ölçekli şirketlerin yatırım yapması ve Türkiye’de temsil edilmeleri çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

‘Herkes kazanacak’

İstanbul’da düzenlenmesi planlanan Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin tanıtım toplantısı, dün, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, CACCI Başkanı Jemal Inaishvili ile Planlama Komitesi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Asya Pasifik Bölgesi’nin, dünya nüfusunun yüzde 40’ını, dünya ekonomisinin yüzde 23’ünü kapsadığını, CACCI’nin ise bölgenin en büyük iş dünyası örgütü olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye olarak, Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki iş adamlarıyla, güçlü bir ekonomik entegrasyon istediklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Küresel ekonomi için, Asya-Pasifik Bölgesi’nin büyüyen önemini dikkate alıyor, bundan herkesin kazanacağı sinerji yaratmak için çalışıyoruz. Bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, olması gereken düzeyde değil. Asya-Pasifik bölgesinin ihracatımız içinde payı sadece yüzde 7, ithalatımız içindeki payıysa yüzde 24. Son 17 yılda Türkiye’ye, 150 milyar dolar uluslararası yatırım geldi. Asya-Pasifik ülkelerinin buradaki payı sadece yüzde 5” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Pasifik’ Yüzyılı

Türkiye’nin yatırım ortamının iyileştirilmesi için çok önemli adımlar attığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olan Türkiye’nin büyük potansiyelini Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istediklerini söyledi.
‘Güneş Doğu’dan yükseliyor’ diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu, Atlantik bugünün okyanusu, Pasifik ise geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor. İktisadi gelişmeler, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Uzak Asya’ya kaydığını gösteriyor. Yani pasifik yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Bir tarafta Japonya ve Kore gibi inovasyon ve teknoloji devleri var. Diğer tarafta Pakistan, Endonezya, Vietnam, Filipinler gibi yükselen pazarları kapsayan ve her türlü ürünün farklı kalite ve ölçeklerde üretildiği bir bölge var. 3 milyarın üzerinde tüketicisiyle, en büyük küresel pazar burada. CACCI ülkeleri, yılda 5 trilyon dolar civarında mal ve hizmet ithalatı gerçekleştiriyor. Öte yandan ekonomik büyümeleri de dünya ortalamasının üzerinde.”