Gündem Yaverleri atanmadan önce MİT araştırıyor

Yaverleri atanmadan önce MİT araştırıyor

23.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve komuta kademesindeki isimlerin yaverleri ve özel kalemlerinin 15 Temmuz darbe girişiminin içinde olması, Gülen cemaatinin devletin zirvesine nasıl sızdığı sorusunu beraberinde getirdi.

Yaverleri atanmadan  önce MİT araştırıyor

Alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları yaverlerin, Genelkurmay Personel Başkanı’nın ilgili makama sunduğu üç isim arasından, bu isimlerin MİT araştırmasından geçirilmesinin ardından seçiliyor.
Mevcut yaverlerin, darbe girişimi kapsamında tutuklanan Korgeneral Metin İyidil’in Genelkurmay Personel Başkanlığı döneminde atandığı da anlaşıldı.
15 Temmuz darbe girişiminin içinde başta Cumhur-başkanı’nın yaverleri, Genelkurmay Başkanı’nın yaveri ve özel kalemi ile kuvvet komutanlarının en yakınındaki isimlerin dahil olması kafalardaki soru işaretlerini artırmıştı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, karargahtaki kurmay subayların atanmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı yaverleri ile TSK’daki yaverlerin atamalarını Genelkurmay Personel Başkanı’nın inisiyatifiyle yapılıyor. Bu nok-tada, Genelkurmay Personel Başkanı’nın yaver atanacak orgenerale ya da Cumhurbaşkanı’na iç güvenlik araştırmalarından sonra üç isim sunduğu, ancak bu üç ismi sunarken, birini de işaret ettiği öğrenildi. Genellikle bu atamaların Personel Başkanı’nın işaret ettiği isimler arasında seçildiği belirtiliyor. Atamadan önce bu isimlere yönelik MİT araştırması yapıldığı da belirtiliyor.