Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Kurulu, daha önceden geçerli olan integrasyon yani entegre etme yerine, ülkelerden engellileri hayata dahil etme (inclusion) konusunda yaptırıcı bir karar verdi ve ülkemiz de bu anlaşmayı imzaladı.

Birleşmiş Milletlerin adı geçen kurulu, engelli insanların toplumun içine girmesi, içine alınması konusunda sporu en önemli araçlardan biri olarak gördüğünü belirtti. Ve örneğin Almanya’da; önümüzdeki pazartesi günü, aynı zamanda spordan da sorumlu olan İçişleri Bakanı, spor ve politikadan sorumlu temsilciler bu konuda bir araya gelerek, ilim ve pratik hayattaki çözümler konusunda tartışacaklar.

Haberin Devamı

Toplantıya Almanya İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Olimpiyatlar Almanya’nın yanı sıra Alman Olimpiyat Komitesi ve Almanya Paralimpik Komitesi ile Bedensel Engelliler Spor Federasyonları’nın yetkilileri görüş alışverişinde bulunacaklar.

Ülkemizde ise bu konuda öncülük etmesi gereken Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan bugüne kadar arada geçen süre içinde hiç ses çıkmadı. 2005 Engelliler Yasası’nın 33. maddesinde Engelliler sporu konusunda öğretici, araştırıcı, eğitici çalışmalar yapmakla yükümlü olan Spor Genel Müdürlüğü’nden de ses yok. Bu teşkilatın başında olanların engelliler sporu ile ne kadar ilgilendikleri de ortada.

9 Eylül günü Ankara’da yapılan 2016 RİO Paralimpik Oyunları Destek ve Planlama Toplantısına Spor Genel Müdürü katılamadı. Nedeni ise, ondan bir gün önce, Dünya Basketbol Şampiyonası’nda çeyrek finalde Litvanya ile oynayan Milli Takım basketbol takımımızı izlemek için İspanya’ya gitmesi.

Artık biz, söyleyecek söz bulamıyoruz. Her zamanki gibi sığınacağımız tek şey var. Allah yardımcımız olsun.