Giresun YAVUZ SULTAN SELİM’İN HOCASINA RAMAZAN İLGİSİ

YAVUZ SULTAN SELİM’İN HOCASINA RAMAZAN İLGİSİ

25.07.2014 - 13:33 | Son Güncellenme:

.

YAVUZ SULTAN SELİM’İN HOCASINA RAMAZAN İLGİSİ

Giresun’da Ramazan ayında en çok ziyaret Yağlıdere’de Hacı Abdullah Halife Keşap’ta Hüseyin Baba ve Espiye’de Zeynel Abidin Dede türbeleri oldu.
Ramazan boyunca her birini binlerce kişinin ziyaret ettiği belirtilen türbeler arasında en fazla ilgi gören ise Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'da Sancak Beyi olduğu dönemde hocalığını yaptığı rivayet edilen Hacı Abdullah Halife'nin Yağlıdere'nin Tuğlacık köyündeki türbesi oldu.
Hala günümüzde varlığını sürdüren Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman mühürlerini taşıyan ferman ve beratların yanı sıra ocağı ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Doğum tarihi bilinmeyen ancak Bin 500’lü yıllarda vefat ettiği rivayet edilen Hacı Abdullah Halife'ye, Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun tarafından vakfedilmesiyle Giresun'un Yağlıdere'de kurulan Tuğlacık köyündeki ocağı, camisi, değirmeni o günlerin izini taşımaya devam ediyor.
Hacı Abdullah Halife tarafından yaptırılan cami sonradan minare ve eklemeler yapılmasına rağmen ilk orijinalliğini bozmadan günümüze ulaşırken, ahşap evi ise betonarme çevrilerek koruma altına alındı. Rivayete göre asasını bir kayaya vurmasıyla akmaya başlayan suyun olduğu yere yaptırdığı değirmende köyde koruma altında bulunan değerlerde birisi.
Yılın her zamanında ziyaretçilerin eksik olmadığı köyde özellikle Ramazan ayında daha fazla ziyaretçinin akın etiğini belirten köy imamı Murat Çakır, köylünün Hacı Abdullah Halife'nin emanetlerine sahip çıktıklarını söyledi.
Köyde özellikle caminin korunması gereken bir özelliğe sahip olduğunu belirten Köy İmamı Çakır, "Hacı Abdullah Halife'nin kendi döneminde yapılan camiye sonradan minare ve eklenti yapılmış. Ancak ilk baştaki özelliği hiç bozulmamış. Hala o günün ahşap süslemelerini taşırken bana göre en büyük özelliği o günün şartlarına göre caminin iç duvarına resmedilen figürlerdir. Tamamen kök boyası ve yumurta akıyla yapıldığı belirtilen resimlerde cennetteki tuğba, hurma ağaçları, Kabe resimleri gibi bir çok resimler bulunmaktadır. Bu resimlerde ilk günkü orijinalliğini korumaktadır. Tamamen bir sanat eseri olan bu resimler bile bu caminin ziyaret edilmesinde önemli bir faktördür" dedi.
Köy evinde sergilenen onlarca el yazması Kur'an olduğunu da kaydeden Köy İmamı Çakır "Hacı Abdullah Halife, Yavuz Sultan Selim'in Trabzon Sancak Beyi olduğu dönemde hocalığını yapan ve daha sonra kendisine vakfedilmesiyle bu köy gelerek islamiyeti yayıyor. O dönemde kendisine gerek Yavuz Sultan Selim gerekse daha sonraki yıllarda Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde gönderilen berat ve fermanlar da koruma altındadır. Bütün bunlara da köye gelen ziyaretçiler ilgi göstermektedir" şeklinde konuştu.
Hacı Abdullah Halife'nin 8. kuşak torunu olan Mehmet Güre ise türbesinin ve asasını vurarak kayadan çıkardığı Sudan şifa umanların olduğunu söyledi.

Yazarlar