Yazarlar Adı sözleşme, aslı görüşme

Adı sözleşme, aslı görüşme

12.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adı sözleşme, aslı görüşme

Adı sözleşme, aslı görüşme


Atilla ÖZSEVER

       TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Alt Komisyonu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanun Tasarısı ile ilgili sorunlu konularda belirli kararlara vardı. Yasa tasarısında toplu görüşme yerine toplu sözleşme sözcüğü yer aldı. Ancak toplu görüşme prosedürü değişmedi. Yani, memur sendikaları ile hükümet arasındaki görüşmede, bir uzlaşmazlığın çıkması halinde yine son sözü hükümet söyleyecek.
       Memurların toplu sözleşme kavramına uygun olarak grev ya da benzeri durumlarda bir yaptırım gücü olmayacak.
       Alt Komisyon, memurları işkolu düzeyinde yetkili sendikalar ile bu sendikaların konfederasyonları ve en fazla üyeye sahip konfederasyondan oluşan karma bir heyetin temsil etmesini kararlaştırdı. Memur tarafının başkanlığını en fazla üyeye sahip konfederasyonun başkanı üstlenecek. Hükümeti ise, mevcut kamu işveren sendikalarından biri temsil edecek.
       Komisyon, memurlara grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı sağlanması amacıyla Anayasa değişikliği yapılması için TBMM Uzlaşma Komisyonu'na başvurulması konusunda üst komisyona öneri götürülmesini kararlaştırdı. Üst komisyon, yani Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu, 13 Nisan 2000 Perşembe günü toplanacak.

"Taban burada tavan nerede?"

       İstanbul Şişli Abide - i Hürriyet Meydanı'nda 9 Nisan Pazar günü yapılan mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Mitingi İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu ile KESK Şubeler Platformu organize etmişti. Türk - İş üst yönetimi ile bazı büyük sendikaların mitinge fazla itibar etmediği hatta katılımı engellediği söylense de tabanın yani şubelerin organizasyonu yine de başarılıydı denebilir.
       Türk - İş'e bağlı Tümtis, Harb - İş, Hava - İş, Yol - İş, Petrol - İş, Tez Koop - İş, Haber - İş gibi sendikalar mitingte ağırlıklıydı. Her mitingte olduğu gibi Teksif Bakırköy Şubesi, kadın işçileriyle birlikte oradaydı. DİSK'ten de Birleşik Metal - İş, Genel - İş, Nakliyat - İş gibi sendikaların dışında pek fazla katılım yoktu. KESK'teki ağırlık da Eğitim - Sen, Enerji Yapı Yol - Sen gibi sendikalardaydı. Mitingin fazla heyecanlı ve coşkulu olduğu söylenemez. Ancak disiplinli, düzenli bir mitingdi.
       1 Mayıs'ın daha geniş katılımlı olabilmesi için Türk - İş, DİSK ve Hak - İş'in Emek Platformu çerçevesinde mitinge ağırlık vermesi, tabanın sesini dinlemesi, şubeleri bir rakip değil unsurları olarak görmesi daha uygun olacak. Ayrıca bir çok isimlerle ortaya çıkan platformların da merkezi Emek Platformu altında çaba göstermesi daha gerçekçi gözüküyor.

MAI karşıtları toplanıyor

       Çok Taraflı Yatırım Anlaşması (MAI) ve Küreselleşme Karşıtı Grup, 15 - 16 Nisan günleri Petrol - İş Sendikası Genel Merkezi'nde uluslararası sendikaların temsilcileriyle öğretim üyelerinin katılacağı bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda, "Küreselleşme Sürecinde AB'nin Yeri ve Türkiye", "Küreselleşme ve Emek", "Sermayenin Yeni Yönelimleri Karşısında Emeğin Tavrı Ne Olmalı?" konuları tartışılacak.

Kadına dair

       Ütopya Yayınevi'nin yeni kitabı "Kadın Yazıları". Kitapta, "Kadının adsız tarihi", "Kaç 8 Mart var?", "Sıradan şiddet ve kadın" gibi konular ele alınıyor. İslami hareketteki kadın sorununa da değiniliyor. Sibel Özbudun, Temel Demirer ve Yücel Demirer'in yazdığı kitapta, kadın sorununa şöyle bir köklü çözüm öneriliyor: "Çözümün anahtarı, bizatihi 'iktidar'ın sorgulanmasında ve kadın - erkek ilişkileri dahil, tüm ezme - ezilme ve sömürü biçimlerinin dönüştürülmesinde yatmaktadır."

İzzet Başkan, tulumu giydi

       Harb - İş eski Genel Başkanı İzzet Çetin, kongrede seçimi kaybettikten sonra yeniden işyerine döndü. 15 yıl profesyonel sendikacılıktan sonra işbaşı yapan Çetin, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Arşiv Müdürlüğü'nde memur olarak çalışmaya başladı. Seçimi kaybeden Petrol - İş eski Başkanı Bayram Yıldırım ile Liman - İş eski Başkanı Hasan Biber de kamu işyerlerine döndüler. Harb - İş eski Eğitim Sekreteri Alaattin Karahan ise, MSB'ye başvurduğu halde henüz göreve başlatılmadı.

Çalışma Dünyası ETV'de

       Nurşen Büyükyıldız'ın hazırlayıp sunduğu Çalışma Dünyası, pazar günleri saat 13.00'de ETV'de ekrana geliyor. Programda, her hafta çalışma yaşamının gündemindeki konular enine boyuna işleniyor. Geçen hafta kaçak işçilik konusu işlenmişti, bu pazar enflasyon konusu ele alınacak.
       Çalışma Dünyası'nda gündeme gelen konu ile ilgili hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yanısıra çalışanların da görüşlerine yer veriliyor. Ayrıca uzmanlar da programa konuk olarak çağrılıyor. Program danışmanlığını yürüten Türk - İş Genel Başkan Danışmanı Yıldırım Koç da, her programda işlenen konuyla ilgili yorum yapıyor.