Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İKSV’nin düzenlediği ‘22. İstanbul Tiyatro Festivali’ yarın başlıyor. Başlıktaki sıkça rastladığım sorunun cevabı tabii ki, “Mümkünse hepsini”... Vakit ve nakit açısından mümkün olmadığı durum için de birkaç önerim olacak. Altını kalın kalemle çizmek isterim: Kişisel öneriler.

- Öncelikle, sağır sultanın bile duymuş olduğu gibi, tiyatro ve sinemanın dahi yönetmenlerden Robert Lepage’ın ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’le yaptığı ‘Hamlet/Collage’, bu yılın sürprizlerinden. Nasıl oluyor da Shakespeare’in bu ölümsüz eserini tek bir aktörle anabiliyoruz? Çünkü, görsel tasarımıyla da dikkat çeken bu yorumda Mironov, 11 Hamlet karakterini birden canlandırıyor. Oyun, 22-23 Kasım’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da.

Haberin Devamı

Tiyatro Festivali’nde neleri görelim

- ‘Gece Sempozyumu’ biletleri tükendikçe ek gösteri eklenen bir diğer merak edilen yapım. Yönetmen Mesut Arslan, Eric De Volder’in daha önce Belçika’da sahnelediği metnini, bu kez doğduğu ülkede, kendi dilinde seyirciyle buluşturuyor. Mekan tasarımıyla özellikle dikkat çeken oyunun müthiş de bir oyuncu kadrosu var: Güven Kıraç, Derya Alabora, Serhat Kılıç, Mert Fırat, Ersin Umut Güler, Yaşar Bayram Gül, Pervin Bağdat... ‘Gece Sempozyumu 24-25-26-27 Kasım’da Zorlu PSM Sky Lounge’da.

- Antik Yunan tiyatrosu deyince dünyada akla gelen ilk isim Theodoros Terzopoulos’un geçtiğimiz yıl son halkası ‘Encore’u izlediğimiz üçlemesinin ilk iki oyunu ‘Amor’ ve ‘Alarme’ da festivalde. Fazla söze gerek yok. ‘Amor’, 21 Kasım Çarşamba 20.30- Zorlu PSM Drama Sahnesi, ‘Alarme’, 28 Kasım Çarşamba ve 29 Kasım Perşembe 18.30-Zorlu PSM Studio.

- Yusuf Atılgan’ın ‘Anayurt Oteli’nin Firuze Engin tarafından sahneye uyarlandığını duyduğumdan beri, ‘Zebercet’ en çok merak ettiklerimden. Yönetmen Kerem Ayan, Zebercet’i ise son dönemin en parlak oyuncu ve oyun yazarlarından Halil Babür oynuyor. 27-28 Kasım’da Oyun Atölyesi’nde.

- GalataPerform’un festival oyunu ‘Yüz Yılın Evi’, görmüş geçirmiş bir köşk ve 1919’dan bugüne olan bitene tanıklık etmiş bir kadının (ki bu kadın Yeşim Özsoy’un anneannesiymiş) iç içe geçen öyküsünü anlatıyor. Yeşim Özsoy ile Ferdi Çetin yazmış, belgesel ve kurgu iç içe...30 Kasım, 1 Aralık’ta Toy İstanbul’da.

Haberin Devamı

- Kafka’nın ‘Dava’sı ve bir gün kendisini şiddeti gittikçe artan bir şiddet sarmalının ortasında bulan unutulmaz karakteri ‘Bay K’, kim bilir kaç oyuna esin kaynağı oldu? Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) ekibi de metin ve yönetmenliğinde Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in imzası olan ‘Artık Bir Davan Var’da olayı şimdiye ve buraya taşıyor. 24-25 Kasım’da Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde.

Tiyatro Festivali’nde neleri görelim

- Duru Tiyatro, yönetmeni ve oyuncusu Emre Kınay’ın “Modern bir ‘Suç ve Ceza’ hikâyesi” diye tanımladığı ‘Yüzleşme’ ile katılıyor festivale. İngiliz yazar Graham Farrow’un yazdığı oyun, yeri doldurulamaz bir kaybın failinin gösteri toplumu ve medya tarafından yıldızlaştırılmasını konu alıyor. Oyunda, Emre Kınay ile Esra Kızıldoğan rol alıyor. 18-19 Kasım’da Duru Tiyatro’da.

- Son olarak, yeni sahnesinde seyirciyle buluşacak olan DasDas, İngiliz mizah yazarı Tom Basen’in Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı ‘Timsah’la festivalde. Mert Fırat ile Volkan Yosunlu’nun sahnelediği oyunda, Erkan Avcı, Ferit Aktuğ, Özgün Aydın ve Hazal Türesan oynuyor. 2-3 Aralık’ta DasDas’ta.