Ayşe Özgener

Ayşe Özgener

ozgenerayse@gmail.com

Tüm Yazıları

İnsanlar, çoğu zaman olayları kendi görmek istedikleri gibi görmeye meyillidirler. Bir olay yaşandığında, kişi hatalı olduğunda olayda kendi hatasını görmekten kaçınabilir. Bu, bir çeşit savunma mekanizmasıdır.

Çoğu insan, genellikle kendi hatasını değil de karşısındakinin hatasını arar. Olaylara tarafsız bir gözle bakamayanlar, kendi hatalarını da kabul etmezler. Ve aynı hatayı yapmayı sürdürürler. Oysaki, insanın zamanında hatasını fark etmesi ve bunu düzeltmeye çalışması, işini kolaylaştıran bir durumdur.

Haberin Devamı

Kimileri ise olayları olduğu gibi görme ve anlama konusunda başarılıdır. Onlar yaşananları doğru okurlar. Anlamaya çalışırlar ve her şeyden önce görmezden gelmeye çalışmazlar.

Bu gibi kişilerin farkındalıkları yüksektir. Sadece kendilerine değil, çevresinde olanlara da odaklanırlar. Ve olumsuz olayları da, güzel deneyimleri de zamanında fark ederler.

İnsan sadece olumsuz durumlarda değil, güzel şeyler yaşarken de içinde bulunduğu ana odaklanmıyorsa, zihni sürekli başka şeylere gidiyor ve dalgalanıyorsa, yaşadığı güzel anları da ıskalamaya başlıyor.

Bazı kişilere ise sürekli olayları göstermek gerekir. Kendileri, yaşananları görmek için çaba sarf etmezler. Onları kolundan tutup gösterdiğinizde farkına varırlar. İşin kolayına kaçarlar, ama yine de hiçbir şekilde görmeyen kişilere göre daha iyi durumdadırlar.

Kimileri ise ne yaparsanız yapın görmezler. Görmek istemedikleri için kaçarlar. Veya umursamaz bir tavırları olduğu için, hiçbir şeye dikkat etmezler.

Yaptığı hatayı, yaşadığı bir olaydaki olumsuz durumu o kişi görmek istemiyorsa siz ne yaparsanız yapın, inkâr edecektir. Aynı şekilde, görmek ve algılamak istemeyen bir ruh halindeyse, yaşadığı olumlu şeyleri de görmezden gelebilir.

Zamanında fark etmek

Kaçmak değil yüzleşmek önemli

Bir deneyimden kaçmak yerine onu yaşarken, anda kalabilmek ve o ana odaklanmak önemlidir. Artık biliyoruz ki kaçmak sorunlarımızı çözmüyor, sadece öteliyor. Ve gün geliyor, kaçtığınız sorunlarınızla yüzleşmek zorunda kalıyorsunuz.

Bu sebeple, sıkıntılarınızı zamanında görmek ve onları çözmek için zamana yayılmamak önemli bir durum!

Haberin Devamı

“Şimdi düşünemeyeceğim bunları, sonra hallederim” cümlesi, kaçan kişiler tarafından sıkça kullanılır. Oysaki, sonranın sonu gelmez ve düşünmekten kaçtıklarımız birikir.

Hepimiz hayata kendi filtremizden bakıyoruz. Zihnimizden geçen düşünceleri fark etmek, duygularımızı dinlemek ve kendimizi dinlemeye biraz süre tanımak gerekir. Böylece kendimizi daha iyi ve zamanında duyarız.

Etrafında yaşanan olumsuzlukları görenler, bir şeyleri değiştirmek için çabalamayı da seçebilir, seyretmeyi de. Güzel anların tadını da çıkarabilir veya kaçırabilir!

Kilit nokta, görmemiz ve anlamamız gerekenleri zamanında, iş işten geçmeden görmektir! Görmeye açık olmak, gözümüzü görmek istemediklerimize kapatmamak, yanlışı gördüğümüzde sorumluluk alıp düzeltmeye çalışmak ve yaşanan güzel şeylerin farkına varmak hayatı kolaylaştırır.