Yazarlar Berlin'de komplo

Berlin'de komplo

12.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Berlin'de komplo

Berlinde komplo


       Sözüm ona, isimsiz ihbar, bir Türk işçisine ait!..
       Oysa, savcıya yazılan mektup, dört dörtlük Almanca. Üstelik, bankacılıkla ilgili kavramlar, çifte vergilendirme, uluslararası hukuk gibi teknik deyimlerin hepsi, yerli yerinde kullanılıyor.
       Kaba bir deyimle, düzmece olduğu buram buram kokan bir mektup. Ama, Alman savcılığı bu mektubu ihbar kabul ederek, Berlin ve Frankfurt'taki TC Merkez Bankası'nın belgelerine el koymaya kalkıyor. Gerekçe gülünç:
       "Merkez Bankası vergi kaçırıyor!.."
       Yalan!.. Merkez Bankası orada vergi yükümlüsü değil. Kaldı ki, Merkez Bankası tam 26 yıldır Almanya'da faaliyet gösteriyor. Hiç kimse 26 yıldır Merkez Bankası'na yan bile bakmıyor. Peki, şimdi ne oluyor da Almanya aniden Merkez Bankası'nı hedef alıyor?..

11 milyar dolarlık kavga

       Bu sorunun yanıtı, şu rakamda yatıyor:
       Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervi şu anda 23 milyar 700 milyon dolar. Bunun 11 milyar doları Almanya'daki Türk işçilerinin Türkiye'ye aktardığı tasarruflardan oluşuyor.
       İşte, bu 11 milyar dolar Almanları rahatsız ediyor. "11 milyar dolar, Türkiye'ye gideceğine Almanya'da kalsa fena mı olur" diyen Alman yetkililer saçma sapan bir mektupla, Türkiye'nin döviz rezervlerine göz dikiyor. İşin özü bu.
       Türk işçilerin Almanya'dan para göndermelerini engellemek üzere kurulan komplo, sadece paranın paylaşımını değil, aynı zamanda Ankara'yı siyasal anlamda sıkıştırmak amacını da güdüyor.

Kara para ve İslami sermaye

       Buna karşılık, asıl kaygıyı Ankara taşıyor. Berlin'e iki kritik soru yöneltiyor:
       "1- İslami sermaye, siyasal İslamı örgütlemek üzere, açıktan para topluyor. Buna karşı önlem alıyor musunuz?..
       2- Toplanan paraların bir bölümü kara paraya gidiyor. Bunu önlemek için, ne yapıyorsunuz?.."
       Almanlar bu sorulara aylardır karşılık vermiyor. İslami sermaye de olsa, kara para da olsa, sonuçta para Almanya'da kalıyor ya, mesele yok!.. Tam onların istediği bir çark işliyor!..
       Buna karşılık, Türkiye'nin bu iki konuda Almanya'da yaptığı mücadeleye Almanlar seyirci!.. Birkaç kez Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla, Berlin uyarılıyor, ama nafile!..
       Almanların bu tutumu sürerse, önümüzdeki günlerde Ankara - Berlin hattında esecek soğuk rüzgarlar kimseye sürpriz olmasın!.. Sorumlu onlar!..



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr

Yazarlar