Yazarlar Bir "Kurultay", çok koalisyon

Bir "Kurultay", çok koalisyon

18.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir "Kurultay", çok koalisyon

Bir Kurultay, çok koalisyon


       Cansiparane bir 312 savunması. Cansiparane bir Erbakan suçlaması!..
      
MHP'nin haftalık yayın organı Kurultay. Orada her pazartesi, MHP'nin güncel siyasal sorunlara bakışı, gayri resmi olarak yer alıyor.
       Dünkü Kurultay iki güncel sorunu işliyor. "312 asla kalkmaz" yönündeki yazı ve haberler, Erbakan'a ağır eleştirilerle bütünleşiyor.

Neler yazmışlar?..

       Başyazar Necdet Sevinç, yazısına "Beleşçi Mücahit" başlığı atarak, Erbakan için, Kaddafi'yi de kastederek, şunları yazıyor:
       "... Bir çöl soytarısının çadırında iki büklüm olan bu adam..." Ya da:
       "... Türkiye Cumhuriyeti'ni kafir ilan eden bu adamlar, eskiden sıkıyı görünce Suudi Arabistan'a pıırr edip, uzun entarili bir vehhabinin eteklerinin altına girerlerdi..." Ya da:
       "... Ankara'ya karşı saldırıya geçmesi ve hele mücahitlik tafraları satmaya devam etmesi, emsaline rastlanır bir beleşçilik değildir."
       Gazetenin diğer sütunları da aynı. Kurultay, Erbakan üzerinden giderek, FP ile ipleri kopartıyor. Zaten, son zamanlarda, gün geçmiyor ki, FP'liler de MHP'yi topa tutmasın!..
       Sağda paylaşım kavgası, yaz sıcağına rağmen, tüm şiddetiyle sürüyor. Bu, sağı ilgilendiriyor.

Farklı telden...

       Buna karşılık, koalisyonu ilgilendiren bir başka tartışma var, 312.
      
Yine Kurultay'a göre, "MHP idamın ve 312'nin kalkmasına karşı." Gazete sütun sütun bunları işliyor. Ve... hükümetin diğer iki ortağı, DSP ve ANAP'la ayrı çizgiye düşüyor.
       Hele de AB ilişkileri dikkate alındığında, MHP'nin bu tavrı, TBMM'nin ekimde açılmasından sonra, koalisyondaki güçlüklerden biri olarak karşımıza çıkmaya aday görünüyor.

İktidar elden gider

       Bu gibi görüş ayrılıkları, özellikle koalisyon dönemlerinde Meclis'te farklı koalisyonlar yaratıyor.
       Örneğin, af konusunda, koalisyon partileri farklı, Meclis farklı çizgide. Örneğin, 312, demokratikleşme paketi, idamın kalkması hükümeti aşıyor. Meclis'te farklı koalisyonlara yol açıyor.
       Oysa, temel konularda hükümet tek bir görüşe sahip olmalı. Dolayısıyla, Meclis'in gündemine, hükümet sahip çıkmalı. Yoksa, hükümette görüş birliği sağlanamaz ve o farklılık Meclis'e yansırsa, hükümet icra organı olma niteliğini kaybeder. Meclis'teki koalisyon, hükümetteki koalisyonun yerini alır!..
       Yani, iktidar elden gider!..



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr