Yazarlar Bravo Tantan, bravo TESEV!..

Bravo Tantan, bravo TESEV!..

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bravo Tantan, bravo TESEV!..

Bravo Tantan, bravo TESEV..


       Hazine yan çiziyor!..
       Yolsuzluk yoğunluğu açısından Türkiye 87 ülke arasında 54. sırada. Yani, dünyada en çok yolsuzluk yapılan ülkelerden biri. Bu gözlemde bulunan Dünya Bankası, Türkiye'den giden bir öneriye arka çıkıyor. Saygın sivil toplum örgütlerinden TESEV'in, Yolsuzlukla Mücadele Araştırması'na yüz bin dolarlık katkıda bulunuyor.
       Buna Hazine onayı gerekiyor. Çünkü, Dünya Bankası'nın vereceği para, sonuçta Türkiye'ye verilen proje kredisi niteliğinde.
       Hazine bu parayı vermiyor. TESEV de Yolsuzlukla Mücadele Araştırması'nı yürütebilmek için, başka kaynaklara başvuruyor.

"Sazlı Damın Kahpeleri" ve...

       Türkiye'de ilk kez yapılacak bu tür araştırmayı kimler destekliyor?..
       TÜSİAD, İş Bankası, Cem Boyner ve Unit International (Can Paker'in İsviçre'de bir Türk arkadaşına ait bir firma). Bravo onlara!.. Ayrıca, bazı uluslararası kurumlara.
       Türkiye'de Sazlı Damın Kahpelerine destek verenler, böylesine ciddi bir araştırmada yok!.. Oysa, kimsenin umurunda bile olmadığı o CD'ler, filmler, kasetlerden daha saygın kılabilirdi böyle bir destek bu işe para yatıracak kişi ve kurumları.
       İşin ilginç yanı, Hazine'nin yan çizdiği araştırmaya, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan sahip çıkıyor!.. Hem TESEV'le bir protokol imzalayarak, hem de araştırmayla ilgili tanıtım paneline dün bizzat katılarak.

"Demokrasiye tehdit"

       Dünkü tanıtım panelini izliyorum. Tantan'ı dinliyorum.
       Araştırma üç aşamalı. İlkinde halkla anket, ikincisinde bürokrasi ile, üçüncüsünde de iş dünyasıyla görüşmeler.
       Kötü bir uygulama var. Bu gibi anketlere polis engel oluyor. Tantan söz veriyor, "istediğiniz gibi araştırın, sizi kimse engellemeyecek."
       Ayrıca dün müthiş cesur bir çıkış yapıyor:
       "Yolsuzluk anayasal rejimi tehdit eden, demokrasiyi temelinden sarsan birinci öncelikli tehdittir. Verimsiz yatırımlara, mafyalaşmaya yol açıyor. Yoksulluğu artırıyor. Eşitlik ve adaleti zedeliyor. Yolsuzluk ekonomisi vergi gelirlerinde yüzde yirmi kayba, fiyatlarda da yüzde on artışa neden oluyor."
       Sonra bir gözlemini ekliyor.

Akbaba sürüsü

       Şu sözler Tantan'a ait:
       "Soyguncu ve sömürücüler, saygın kişiler olarak aramızda dolaşabilmiş, hatta önlerinde düğmeler saygıyla iliklenmiştir. Ne yazık ki, soygun ve talanın baş aktörleri toplumda güçlü ve etkin olmayı başardılar. Güçlü ve etkili oldukları için, gündemimizi de onlar tayin etti."
       TESEV'i ve Tantan'ı kutlarken, bu araştırmanın sonuçlarını heyecanla bekliyorum.



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr