Sigorta acenteden alınmalı

20 Mayıs 2020

Sigortacılık Kanunu'nun 1'inci maddesi şöyle diyor: “Bu Kanunun amacı, ülkemiz sigortacılığının geliştirilmesini sağlamak, sigorta sözleşmesinde yer alan kişilerin hak ve menfaatlerini korumak ve sigortacılık sektörünün güvenli ve istikrarlı bir ortamda etkin bir şekilde çalışmasını temin etmek üzere bu Kanuna tâbi kişi ve kuruluşların, faaliyete başlama, teşkilât, yönetim, çalışma esas ve usûlleri ile faaliyetlerinin sona ermesi ve denetlenmesine ilişkin hususlar ve sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesine yönelik olarak sigorta tahkim sistemi ile ilgili usûl ve esasları düzenlemektir.”

Yani kanunda ifade edilen aslında şu: “Bu kanun ile bir düzen getireceğim. Başta tüketici olmak üzere tüm sektör paydaşlarının hak ve menfaatlerini korumak için bu kanunu çıkardım.” Özeti bu. Tabii ki o günden bugüne kadar kanun üzerinde çağın gereklerine göre düzenlemeler yapılmalı. Ama tabi ki ana hatlarına dokunmamak şartıyla. Özüne dokunacaksan da bunun

Yazının Devamı

Sağlık sigortası yaptırmak artık hayal mi?

7 Nisan 2020

Özel sağlık sigortasını geçmiş yıllarda hep peşin ödemeli bir sağlık harcaması olarak görmüştük. Yani 3000 TL sigorta primi ödenmişse sigortalılar o sene içerisinde illa ki o ödenen primin üzerinde sağlık hizmeti almaya kendilerini şartlamışlardı. Sonraki yıl karşılarına yüksek primler çıkınca da çok şaşırmışlardı. Şikayet üstüne şikayet tabii. Sağlık sigortalarında temel prensip hastalanmadan sağlık sigortası yaptırmak. Hastalandıktan sonra sağlık sigortası yaptıranlar ne yazık ki kayıtlara ulaşıldığında ihtiyacı olduğu sırada tedavisinin kapsam dışı olduğunu öğrendi. Özel sağlık sigortasında ikinci önemli nokta ise doğru beyan. Yani hastalık geçirmişsen, beyan edeceksin. Bu kadar net. Ödediğin primin üzerinde gereksiz hizmet almışsan gelecek sene daha pahalı sigorta yaptıracağını da unutmayacaksın.

Sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsi Covid 19 virüsünün yol açtığı hastalığın teminatlarda olmamasına rağmen tedavi masraflarının karşılanacağını açıkladılar. Buraya kadar sigorta şirketlerinin yeterince bir riski üzerlerine aldıklarını

Yazının Devamı

Aylık görüntülenme 7 milyona ulaştı

13 Mart 2020

ESKİ MODA İLETİŞİM TEKNİKLERİ!

Yıllardır para ile satın alınarak içine sigorta haberi doldurulan gazete sayfaları vardı. Yirmi yıl önce belki bir değeri olabilir ama yeni medyada bu gazetelerden sadece bir kısmı okuyucuya ulaşıyor. Buralarda da okunma sayıları yeni medya düzeninde artık basılı mecralardan dijitale geçti diyebiliriz. Artık vatandaşlar haberleri sosyal medyadan ya da bubüyük gazetelerin com.tr'lerinden takip ediyor. Zaten bu sayfalar reklam sayfası olarak düşünüldüğünden buralardaki haberler gazetelerin internet portallarına pek alınmıyor. Diğer taraftan gençlerin artık basılı gazete almadığı da istatistiklerde mevcut.

Son yıllarda sık sık belirtiyorum. Sigorta sektörünün mesajları, haberleri gençlere ve orta yaş grubuna iletilmeli. Gençlere ulaşmanın en kolay yolu ise dijital mecralar. Bu kesimin sigorta mantığını çok daha rahat anlayabileceği bir bakış açısı lazım. Yani bir ev otomobil aldığında ilk aklına gelecek şeyin sigorta olması gerekiyor.

SEKTÖR İLETİŞİMİNDE DEVRİM

Tam bu aşamada Tur Assist firması, MEDYA ASSİST organizasyonu ile sektörü

Yazının Devamı

DASK’ınızı yenilemeyi unutmayın!

30 Ocak 2020

Bugüne kadar 800'den fazla köşe yazısı yazdım. Bu yazıların sadece sigorta sektörü ile sınırlı olması bence büyük başarı. Neden mi? Herkes, "Sigorta sektörü ile ilgili 800 tane yazı konusunu nereden bulabildiniz?" diye soruyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki sigorta hayatımızın her anına, her yerine dokunan bir olgu. Sigortanın kapsama alanına girmeyen bir yer bulmak neredeyse imkânsız.

Sigorta ile ilgili yazdığım yazılarda konu çakışması elbette var. Sağlık sigortaları, kasko, trafik sigortası, tarım sigortaları ve bireysel emeklilik sistemi en sık değindiğim konuların başında yer alıyor. Fakat Zorunlu Deprem Sigortası halkımız arasında bilinen ismiyle 'DASK' , neredeyse yukarıda bahsettiklerimden bir tık daha fazla yazdığım bir konu. Deprem Sigortası gerçekten çok önemli. "Allah korusun büyük bir deprem olsa bu kadar kişiye nasıl tazminat ödenir?" Ya da "Ben öldükten sonra ne yapayım parayı " diyenler çoğunlukta. Fakat işin aslı bu kadar küçümsenecek boyutta değil.

HAYATTA KALMAK ÖNCELİĞİMİZ, GERİSİ...

Öncelikle deprem ülkemizin ne yazık ki

Yazının Devamı

Trafikte havada uçuşan sigortasız motosikletler

23 Ocak 2020

Araç kullanırken yanımda neredeyse uçuşan motorlardan kendimi korumak zorunda kaldığımı söyleyebilirim. Tabi onlara zarar veririm korkusu da yok değil. Bu korkuyla araç kullanıyorum denilebilir. Çünkü nereden çıkacakları belli değil.

TRAFİKTE MOTORLAR ÇOĞALDI

Yurt dışında motor kullananları Türkiye ile kıyasladığımda inanılmaz farklar görüyorum. Örneğin Vietnam'da sokaklarda otomobilden çok motor var. Ama o kadar dikkatli kullanıyorlar ki sormayın. Örneğin Kanada'da otomobiller neredeyse motosikletlerin yanına yaklaşmaya bile korkuyor. Biz de ise durum tam tersi. Sen kaçsan bile bizim motorcular üstünüze üstünüze geliyor. O kadar riskli bir durum ki. Bunun için acaba motora binenler sigorta ile nasıl güvence altına alınıyor diye bir küçük bir araştırma yaptım. Motosiklet kullananların kurduğu sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yapmış olan Özgür Candar'ı aradım. Aldığım cevaplar beni daha da dehşete düşürdü. Çünkü sigortasız motosiklet kullananların sayısı oldukça fazlaymış.

Yazının Devamı

Riskler artıyor! Sigortanız var mı?

17 Ocak 2020

Milyonlarca insanın başına her gün "iyi ki sigortalıyım" dediği olaylar gelebiliyor. Bunun için özlü sözler de var. Bu sözleri yazılarımda sıklıkla kullanırım. Örneğin, ‘Sigorta, ihtiyacın olduğunda satın alamadığın tek şeydir’, ya da ‘Sigorta yaptırmayacak kadar zengin misiniz?’ Yaşanan ekonomik çalkantılar içerisinde bir de sigortaya ayıracak bütçemiz yok diyebilirsiniz. Fakat ekonomik sıkıntı yaşadığınız bir dönemde başınıza gelecek bir felaket sonrasında eski yaşamınıza dönmeniz için aslında çok daha fazla paraya ihtiyacımız olduğu da aklınızın bir köşesinde kalmalı.

İHTİYACINIZ OLDUĞUNDA SİGORTANIZ YOKSA

Sigorta faydalı bir şey midir? Bu sorunun yanıtı tabi ki evet. Sigorta sektörü ve şirketleri geçmişte suçlandığı gibi 'poliçeye imza attırana, primi kapana kadar var. Hasar anında bul bulabilirsen mi?’ Hayır. O köprülerin altından çok sular aktı. Şimdi, tabii ki istisnalar olabilir ama yüzde 99'u tüketicisini memnun etmek isteyen bir sektör var karşınızda. Yeter ki suiistimale başvurulmasın.

Yazının Devamı