Can Şişman

Can Şişman

can.sisman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Edis'in son dönemde özellikle 'Martılar'la başlayan müthiş ivmesi 'Ayyaş'ta doğruluk ve cesarete ulaşıyor. Baran Mengüç'ün eşlik ettiği ve hem doğru hem de gerekli bir şarkı olan 'Ayyaş', Türkçe pop ve Türkçe rap arasında yerel-evrensel çıtayı gözeterek sağlam bir kombin yapıyor, yüzleri güldürüyor.

Edis ve Baran Mengüçün Ayyaştaki doğruluk ve cesareti

'Martılar'la 2021 ilkbaharına, yazına, kışına ve sonbaharına damga vuran Edis, yükselen çıkışını 'Arıyorum'la devam ettirmiş, her yeni şarkısında çıtayı biraz daha yükseğe çıkartarak yalnızca 'Benim Ol'dan, 'Dudak'tan ya da 'Çok Çok'tan ibaret olmadığını hem kanıtlamış hem de hatırlatmıştı.

Haberin Devamı

7'den 70'e herkese hitap eden 'Martılar', 'Arıyorum' ve hatta 'Yalancı' üçlemesinden sonra pozitif anlamda şaşırtıcı bir şekilde yayınladığı 'Bana Mı?', aslında onun nasıl bir yolculuk yapabileceğini gözler önüne seriyordu.

'Nirvana'lara yükselen çıta

Ayıla bayıla dinlediğimiz, hafif 'karanlık' tattaki 'Bana Mı?' her ne kadar niceliksel açıdan bekleneni çıktığı dönemde veremiş gibi gözükse de ve klipsiz kalsa da "Edis vakti geldiğinde güldürür, vakti geldiğinde coşturur, karanlığı bile aydınlık olur" dedirtmişti. Çünkü 'Bana Mı?' genç bir işti ve Edis'in vizyonunu ortaya döküyordu.

Gülşen'le düet yaptığı 'Sor'dan da anladığımız gibi Edis isterse annelerimize göbek attırır, isterse gençlerin ve tüm Türkiye'nin kalbini bir Serdar Ortaç bestesiyle fethederdi. Öyle de oldu. Edis, çıtayı 'Nirvana'lara kadar yükseltti ki orada da ona Gülşen onu yalnız bırakmadı ve 'Nirvana'ya ulaşmasında ona eşlik etti.

Edis ve Baran Mengüçün Ayyaştaki doğruluk ve cesareti

'Ayyaş' Edis'e yeni bir sayfa açacak güçte

Daha önce Eftalya Yağcı ile kaydettiği 'Kusuruma Bakma' ile hem yerel hem de evrensel olabilme sinyallleri veren Baran Mengüç'le 2023'ün son günlerinde güçlerini birleştiren Edis, müzik yolculuğunda yepyeni bir sayfa açacak gibi duruyor. Bu güç onda fazlasıyla mevcut. Bunun nedeni ise elbette aslında ana akım içinde daha çok duymak istediğimiz bir yerel-evrensel dengesi.

Bugüne kadar müzik kariyerinde sağlam adımlarla ilerleyen Edis'in potansiyelinin ne denli büyük olduğunu her birimiz görüyoruz. Güzel olan kısım Edis'in adım adım, sağlam ilerlemesi. Baran Mengüç'le kaydettiği 'Ayyaş' tam da bu noktada oldukça şahane bir zamanlamaya sahip.

Haberin Devamı

Pop ve rap'in bir araya gelişi

Gençlerin müzik zevkiyle radyoların tercihlerinin henüz yeterince örtüşmediğini artık her birimiz biliyoruz. 'Ayyaş' gibi bir örnek ise bu örtüşmenin en 'ayakları yere basan' örneklerinden biri ve gayet umut verici. Nedeni ise Edis ve Baran Mengüç ortaklığında nihayete kavuşan işin herhangi bir kimseye temas edemeyecek belirgin bir eksiklik barındırmaması.

Edis ve Baran Mengüçün Ayyaştaki doğruluk ve cesareti

'Ayyaş' bugüne kadar Edis'in yayınladığı belki de en uzun soluklu şarkılardan biri olma potansiyeline sahip. Nedeni ise aslında 02:02'den sonra başlayan 'çıkış' melodisi. Bu melodi öylesine güçlü ki sadece şarkıyı bitirmiyor, aynı zamanda Edis-Baran Mengüç ortaklığının ne denli usta işi bir kimyaya sahip olduğunu kanıtlıyor.

Aslında Türkçe pop ve Türkçe rap diye ayrışan her şeyin artık tümevarılabildiğinin müjdesi tadında. Pop ve rap tek bir potada eriyebilse, tıpkı rap'çi olarak tanıdığımız Güneş'in 'Pop' albümüne adını veren şarkı gibi, ortaya neler neler çıkacak aslında.

Haberin Devamı

Yerel-evrensel dengesi

Tıpkı Inji'nin 'Bellydancing'te yakaladığı tat ya da yıllar önce Sibel Alaş'ın 'Bin Yıldız'ında kullanılan ve doğru adımda evrenselleşebilecek o melodi ve yerel-evrensel motif 'Ayyaş'ın doğru bir iş olduğunun en somut kanıtı. 'Ayyaş' tıpkı 'Bellydancing' gibi "Bir dakika ya!" dedirtiyor ve üzerine 'Bin Yıldız'ın hepimizi 90'lara ışınlayan melodisi eklenince ortaya güçlü bir şarkı çıkıyor.

Ki hepimiz biliriz ki güçlü şarkılar yerel-evrensel dengesini zaten çoktan oturtabilmiş oluyor. 'Ayyaş' işte tam da bunu başarıyor. Edis'in vokal gücüne Baran Mengüç'ün daha da genç ve cesur enerjisi eklendiğinde doğruluktan cesarete de varılmış olunuyor.

Edis ve Baran Mengüçün Ayyaştaki doğruluk ve cesareti

Hoş geldin doğru ve cesur 'Ayyaş' bebek!

Tüm bunlardan en güzeli ise nitelik-nicelik dengesi bazında Edis'in 'Martılar'la müjdesini verdiği büyük çıkışın en sonunda nihayete varması, bu noktada 'Ayyaş'ın öncülük yapması. Utku Kemal yönetmenliğinde çekilen klibin atmosferi de aslında her şeyi özetliyor.

Güvercinlerin uçuşuyla, siyah-beyaz dengesiyle 'Ayyaş' hem aklı hem de kalbi odak noktasına alıyor. Artistik bir pop işi var karşımızda yani. Merhaba! Hoş geldin doğru ve cesur 'Ayyaş' bebek!

Edis genç ama 'Ayyaş'taki gibi daha da çok 'genç'leşmeli

Pop'çularımızın 50 yaşına vardığı bir dönemde bize artık genç işler gerekiyor. E şimdi elimizi vicdanımıza koyalım, Edis genç ama daha çok gençleşmeli ki hepimiz teker teker güzelleşelim. 'Ayyaş' doğru ve cesur. Üstelik genç çünkü yeni. Gençliği yineliğinden değil bilakis 'yeni'liğinden.

Edis ve Baran Mengüçün Ayyaştaki doğruluk ve cesareti

Şarkıdaki atmosferde Anadolu'nun kendini özgülüğü de var rap tazeliği de pop havası da. Daha ne olsun, cennet, cennet! Çok daha güzelleri belli ki kapıda, üstelik çok yakında. Şu anda 'Ayyaş'ı yapan bir Edis ilerde daha neleri neleri yapar, hadi bir de bu açıdan bakalım hep birlikte.

Yeter ki uçursun artık lütfen o elindeki kuşu gökyüzüne!

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr