Yazarlar Değinmeler III

Değinmeler III

08.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Değinmeler III

Değinmeler III


       - PALİNDROM'ları da fazla ihmal etmeyelim!
       Değerli Necat Özgür diyor ki "Palindrom Kulübü'ne hoşgeldiniz!"... Ve derhal ilk donanma fişeğini patlatıyor: "Lale hasta ite elle kıllı kelle eti atsa, helal!"... Size de, Necat Bey!!! Bunlar da Değerli Süleyman Gönenç'den:
       "Az al, yahu, bu haylaza!" ve "Kalsın o don ıslak!"... "A man, a plan, a canal: Panama!" (N. Özgür ve A. Fuat Ustahaliloğlu)... "Was it a car or a cat I saw?" (O gördüğüm bir araba mı yoksa bir kedi miydi?, pek çok okurdan)... Değerli Okurum Köksal Karakuş ise "Kasaya mal koyana yoklama yasak." palindromunun mucidi olan Sayın Aydın Ulusoy'u zikretmediğim için beni kınamış. Bilmiyordum ki!.. Bunlar ise Değerli Refik Ertem'den: "Zamlı tas neden satılmaz?", "Emre ve kıza yazık, everme!", "Koyma Vahit, teyp yetti, havam yok!", "Aç raporunu koy! Okunur o parça."... DR. Mustafa Ali Aydoğdu'dan: "Para hazır ama Rıza harap.", "Teli ellerime demir elle ilet!", "Pay ederek iki kerede yap!"...
       Bugünlük bu kadar yeter... Herkese sonsuz teşekkürler...
       - FRANSA aslında haftalardır BİZİ tartışıyor ama bizim umursadığımız yok!!! Mesele şu: Başbakan Lionel Jospin, yıllardır bağımsızlık talebiyle Ada'da terör estiren yeraltı örgütlerine büyük taviz vererek Korsika'ya - geniş ölçüde yasama yetkilerini de içeren - büyük özerklik vermeyi planlıyor. İçişleri Bakanı Jean - Pierre Chevenement ise bunun Fransa'yı darmadağın edeceği gerekçesiyle istifa etdi. Bu, Chevenement'ın şimdiye kadar prensip meselelerinden ötürü bakan olarak üçüncü istifası! Bizimkilerin o kös dinlemiş kulakları çınlasın! Chevenement diyor ki "Korsika'ya bu ödünleri verirsek ardından Bask Bölgesi (İspanya gibi Fransa'nın da bir Bask Bölgesi var. Y. A.), Alzas - Loren, Brötanya, Oksitanya kopar gider ve Fransa yok olur!"... Oksitanya, Pireneler'in kuzeyinde uzanan bölge. Cyrano de Bergerac bir Oksitan asilzadesiydi. Ama Edmond Rastand'ın yaratdığı "edebi" kahraman. Bir de öbürüne temel oluşturan "tarihi" de Bergerac var ki o Tours'lu, yani Fransız'ın hası... Chevenement - haklı olarak - Korsika'daki "bağımsızlık" örgütlerinin aslında mafya örgütleri olduğuna da dikkati çekiyor.
       Şimdi bence mesele şu: Fransız Milleti'nin bir bölümüne - Korsikalılara! - daha az Fransız olduklarını iddia etdikleri için daha çok hak vermek mi mantıklı, yoksa - eğer gerekiyorsa! - o milleti oluşturan bütün ferdlerin haklarını genişletmek mi? Mesele'nin niçin bizleri de doğrudan ilgilendirdiğini bilmem anlatabildim mi? Üstelik Napolyon Bonapart Korsikalı!!! Kıral XV. Louis Ada'yı, Napoleon Buonaparte'nin, yani daha sonraki Napoleon Bonaparte'ın, doğumundan birkaç ay önce Ceneviz Dükası'ndan satın almışdı!!! Bebek böylece kıl payıyla "Fransız" olarak dünyaya geldi!..
       16 Ağustos tarihli "Le Figaro"da biri şöyle yazmış:
       "Ancien Regime'de (yani 1798'den önceki Kırallık Devri'nde. Y. A.) halkın en az yarısı ya hiç Fransızca bilmezdi ya da çok kötü bilirdi." Fransızca'nın "gerçek milli dil" olması 19. Yy.'ın işidir. O da bir başka sefere...


Yazara E-Posta: yatsiz@milliyet.com.tr