Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

GAVURLUKTAN MIYDI, kızgınlıktan mı bilinmez bugüne kadar Egeli İşadamları, çok istemelerine rağmen Başbakan Erdoğan’ı yalnızca bir kez ağırlayabildi.
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) ise ilk kez bugün buluşacak Başbakan’la...
Kısmet, buluşma tam da Hükümet’in İzmir’e sıcak bakmaya başladığı, genel seçim öncesi günlere denk geldi.
Ege İşdünyası, Başbakan’la buluşmasında öncelikli beklentisini İzmir’in EXPO 2020 adaylığının açıklanması olarak belirtti. Onlar “Başbakan, İzmir’in EXPO 2020 adaylığını açıklasın bize yeter” Haksız sayılmazlar ama eksik sayılırlar...
Herşeyden önce EXPO adaylığı İzmir’in geleceğine, vizyonuna elbette çok şey katacak. Gerçi yine “Vallahi billahi EXPO için” diyerek kamu ya da oda kesesinden kendini yurtdışına atabilmenin cazibesine kapılanlar da olacaktır muhakkak ama bu EXPO’nun önemini gölgelememeli.
Ancak bu kentin Hükümetten, Başbakan’dan tek öncelikli beklentisi EXPO değil.
İzmir, Türkiye’deki en yüksek işsizlik sorununa sahip, yarısı çarpık yapılaşma ile çevrili bir kent. Geçmişte başlatılanlar ve Aliağa-Menderes hattındaki metro ortaklığı hariç son 15 yılda kamu eliyle kazandırılan bir yenilik yok...
Ne yapalım, işadamlarımız yalnızca EXPO adaylığını istesin Sayın Başbakan’a bu kentin diğer öncelikli beklentilerini biz hatırlatalım...

1- Yeni metro hatları: Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin yarım kalan metro projeleri, kanun çıkartılarak tamamlanıyor. Üçkuyular -Narlıdere, Üçyol- Tınaztepe ve Halkapınar- Otogar hatlarının yapımını Hükümet üstlenebilir. Ayrıca kent içi trafiği rahatlatacak Tramvay Projesi de Hükümet onayı bekliyor.
2- Mega Müze için yasa: İzmir’e bir mega müze yapılacağı açıklandı ancak hala yerini belirleyemedik. Kültür ve Turizm Bakanlığı önce “Agora harabelerine yakın olacak” dedi sonra bölgedeki kamulaştırma zorluğunu görünce vazgeçti. Kadifekale-Agora arasında bir bölüm turizm alanı ilan edilirse İzmir hem mega müzeye hem de merkezde özel bir turistik alana sahip olabilir. Böyle kapsamlı bir proje ancak özel yasayla gerçekleşebilecek.
3- İnciraltı’na özel yasa: Bölgede şu anda Mahkeme kararı bekleniyor. Turizm Bakanlığı’nın planlamasının bittiği söyleniyor ancak Bakanlık bu planlamayı henüz kamuoyuna açıklamadı. İnciraltı’nda yeni engel çıkmaması ve hızlı hareket edilebilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan özel bir yasa çıkartılması şart görünüyor.
4- Çeşme planlamaları:Turizm Bakanlığı Çeşme Bölgesi’nde bin ve 5 binlik planlamaları hala tamamlamadı. Sözkonusu planlamalar, bölgeden geniş arazi alan Rus yatırımcılar başta olmak üzere, diğer yatırımcılar tarafından da yıllardır bekleniyor.
5- Kent yenileme ve TOKİ:TÜİK verilerine göre İzmir’e her yıl yaklaşık 150 bin insan göç ediyor. Bu göçlerle İzmir’in çehresi çarpık büyümeye devam ediyor. Bu alanları düzeltmenin tek yolu, “kent dönüşüm projeleri” İzmir dönüşemiyor çünkü Toplu Konut İdaresi TOKİ, İstanbul ve Ankara’da olduğu gibi kapsamlı dönüşüm projelerine imza atmıyor.
6- Körfez çamuruna yasa: İzmir Limanı’nın gelişmesi için Körfez’de yapılacak taramadan çıkacak çamurun dava konusu olacağı bu nedenle çalışmaların aksayacağı öngörülüyor. Özelleştirilirken kentin diğer bir yılan hikayesine dönüşen Alsancak Limanı’nda derinleştirme çalışmalarının sürebilmesi için özel bir kanun çıkarılması gerekiyor.
7- Kruvaziyer Limanı: Eskiden İzmir’e uğramayan kruvaziyer gemileri şimdi İzmir’den ayrılmaz hale geldi ama biz hala onlar için parmak iskele dahi yapamadık. Köklü çözüm için Ulaştırma Bakanlığı Manda Çayı ile Alaybey Tersanesi arasında bir liman yapımı için harekete geçmeli.
8- Sabuncubeli Tüneli: İzmir -Manisa yolunda yaklaşık 15 yıldan bu yana bekleyen 2 kilometrelik Sabuncubeli Tüneli için de Hükümetin gaza basması gerekiyor. Tünel, özellikle kış şartlarında birçok kaza yaşanmasını da engelleyecek.
9- Denizli Otoyolu: İzmir; Ankara ve Antalya’ya güvenli ulaşımı sağlayacak otoyoları da bekliyor. Denizli otoyolu önem taşıyor.
10- Ve Asma Köprü... Açıkçası onu daha çok ben istiyorum gibi görünüyor. Yaklaşık 15 yıl önce Bayındırlık Bakanlığı Bostanlı- İnciraltı arasında bir asma köprü yapılmasına karşı birkaç proje hazırlığı yapmıştı. Ardından İzmir’in o kadar çok beklentisi ortaya çıktı ki, şimdi yetkilerin büyük kısmı “İzmir’in başka öncelikleri var” diyor.
Ancak İstanbul 3. köprüyü bekler, hatta Sayın Başbakan İstanbul için dudak uçuklatacak projeler açıklamaya hazırlanırken bizim bu kadarını istemeye de mi hakkımız yok...
‘Genel seçimlerden önce bu sözleri de Başbakan’dan almakta yarar var’ derim ben...