Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

ÖNCEKİ gün Tire OSB’nin yaklaşık bir yıl önce göreve başlayan yeni başkanı Metin Akdaş’ın ekibiyle birlikte toplantısı vardı. Onlar konuştukça iki tespiti bir arada hissettim.
Bir; kriz dönemi reel olarak bitiyor, firmalar yeniden yatırım yapmaya başladı.
İki; planlı, hırslı ve uyumlu bir ekip, zor olanı başarabiliyor.
* * *
İlk kuruluş çalışmaları 1994 yılında başlayan, yıllardır birçok sorunla boğuşan, diz boyu borçla savaşan Tire OSB, bu sorunları zamanla ve büyük mücadelelerle aştı. Bölge ilgi görmeye başladı bu kez de global krizin etkisiyle karşılaştı.
İki büyük yabancı firmadan Krone yatırımını durdurdu, British American Tabocco tesisini taşıdı. Moraller yine bozuldu.
Ardından global krizin etkisinin azalması ve yeni yönetimle birlikte Tire OSB, 2011’e hayli hızlı başladı.
Birçok ağır aksak giden yatırım çalışmaları hızlanırken, 11 firma da yeni yatırım kararı aldı.
* * *
Tire OSB eski Başkanı Kamil Porsuk döneminde büyük mücadele etti, aşamalar elde etti.
Metin Akdaş’ın başkanlığındaki yeni yönetimin vizyonu, bölgede yaklaşık 12 yıldır görev yapan Bölge Müdürü Galip Kılınç’ın deneyimleri ile birleşince yarım kalan yatırımlar tamamlanmaya ve art arda yeni yatırımlar yapılmaya başlandı.
Ana arterler üzerinde kurulu birçok OSB atıl durumda kalırken, burası coğrafi olarak içeride kalmasına rağmen avantajlar oluşturuldu.
Oysa yakın çevredeki Ödemiş, Bayındır OSB’lerinde hala hayvanlar otlatılıyor.
Zoru başarırken, Türkiye’de ilk kez farklı bir çalışmaya da imza attılar .
Tire ve çevresinin, ülkenin en önemli süt üretim merkezlerinden biri olması nedeniyle süt tesislerini OSB’ye kaydırmak için, genel arıtma tesisi dışında, sadece süt sanayicilerinin atıklarına yönelik ikinci bir arıtma tesisi için bedelsiz yer tahsis edildi ve süt sanayicileri ortak bir arıtma tesisi kurarak işletmeye başladılar.
Bu sanayide bir kümelenme örneği olduğu gibi, süt sanayicileri için ülkemizde tek örnek oldu.
Türkiye’nin önde gelen büyük süt üreticileri Tire OSB’yi abluka altına almaya başladı.
Önemli bir adımı da, Gürsüt Grubu bugün bölgede süt fabrikası kurarak atıyor.
* * *
TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, bölgede 20 firmanın 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceğini istihdamın da bin kişi artacağını anlattı.
Bölgede halen 11 firma 60 milyon dolarlık yatırıma devam ederken, 9 firmada 2011’le birlikte yatırım startı verdi. Ayrıca Avrupalı makine devi olan bir firma 30 bin metrekarelik yer talebinde bulundu. Üretime ara veren firmalar ise şu an ilave vardiyalar koymaya başladı.
Ancak bu hareketlenmede bir etki daha var ki; çok önemli.
Organize Sanayi Bölgelerinde satılan arazilerin bir bölümü spekülatif amaçla alınıyor. Başlarda ucuz fiyatlarla kapatılan arsalar, rahiçler değerleninceye kadar bekletiliyor. Ancak bu kez de yeterli katkı paylarını elde edemeyen çoğu boş OSB mezarlıkları oluşurken, Devlet’e milyarlarca liraya mal olan altyapılar çürüyor, havaya gidiyor.
Bu duruma aslında yasalar müsaade etmese de birçok OSB, arsa sahiplerinin üzerine gitme cesareti gösteremiyor.
TOSBİ’de bir yıl içinde inşaata başlama zorunluluğu ve iki yıl içinde de üretime geçme şartı getirilmesi ve bundan taviz verilmeyeceğinin açıklanması da yatırım kararı aldırmakta etki yaratmış görünüyor.
Kısacası, son teşvik yasasının tokadını yiyen, yeni yatırımlarını Manisa’ya kaçıran İzmir’e umutlu haber nihayet Tire OSB’den geldi.
Umarız devamı da yeni krizlere takılmadan gelir...

Haberin Devamı

“Kümelenme modeli” Tire’ye yatırım yağdırdı

Haberin Devamı

Tire OSB’de devam eden yatırımlar
AFG Çelik, Dinamik Isı, Tirenda Enerji, Dülger Teknik, Kavipsan, Torun Plastik, Kırıkkaya Süt Üürünleri, Pan-Pen Güloğlu, Er-pa kahve, MNA Yapı Teknik, Ant Kimya TOPLAM 56.000.000 Dolar

Haberin Devamı

2011’de başlayacak yatırımlar
Gürsüt, Kuyucu Gıda, Tire Süt Kooperatifi, Özsan, Ertan Saygın motorsiklet, Tiryakiler Oto, Tirem İnşaat TOPLAM 16.000.000 Dolar

Şükürer, politikaya değil kendine zaman ayıracak
Egeli İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ESİAD) Başkanı Sıtkı Şükürer’in bu ayın sonunda koltuğu genç işadamı Bülent Akgerman’a devrettiğini yazmıştım.
Şükürer’in, son Yüksek İstişare Kurulu’na Başbakan’ı davet etmesi, açılış konuşması ve bir de benim yazım biraraya gelince, “Şükürer AKP’den aday adayı oldu” yönünde bir yargı oluşmuş.
Geçen gün Şükürer aradı, “Eş, dost, ‘hayırlısı olsun’ demeye, tebrik etmeye başladılar ama ben değilim” dedi.
Sivri çıkışları ve etkili analiz gücüyle tanınan Şükürer bir süre kendine ve işine eğilmeyi tercih etmiş. Kitaplara gömülü bir zaman dilimi geçirmek istediğini söyledi.
Söz verdik, hayırlısı olsun temennisiyle kararını iletiyoruz...