Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İZMİR sanayisinin hareket noktası Alsancak Limanı’nda, limanı satın alan konsorsiyumun parayı bulamayacağını geçenlerde yazdık, ardından gelişmeler birbirini izledi.
İzmir kamuoyu liman sorununu gündemine aldı.
İzmir Limanı’nı 49 yıllığına kiralayan Global- Hutchison Whompoa- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)/ LİMAŞ Ortak Girişim Grubu özelleştirmeden ek süre istedi. Şimdi ek sürede de yaklaşık 30 günleri kaldı.
Keşke, bu konsorsiyum 1 milyar 275 milyon dolarlık ödemeyi yapsa, yapabilse.
Ancak durum zor görünüyor.
Konsorsiyumun sıkıntısını yumurta kapıya gelene kadar görmemezlikten gelenler bugün ise çözüm olabilir mi diye çare arıyorlar.
Bu rakama çare bulmak zor.
Hele “Çare Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) olsun” demek hayal?
* * *
TOBB’un 200 milyon dolar ödeyerek konsorsiyuma ortak olmasını kimse beklememeli. Milyar dolarlık harcamalar yapılan EXPO’ya dahi 100 milyon dolar vereceğini açıklayan ama zikzaklarla bu rakamı vermeyen TOBB şimdi konsorsiyumun limanı alması için bu rakamı hiç çıkarmaz.
Öncelikle verdikleri rakam limanı alan konsorsiyumu da bin pişman etmiş durumda. Global kriz etkiledi ama daha limanı alır almaz, Hong Kong liman devi Hutchison’un ortaklarına “yüksek fiyata aldık” uyarısı da unutulmamalı.
Sonunda Hutchison’un gözü asıl liman sahipliğinde değil, ardındaki işletmeciliğindeydi.
Tabii ülkeye giren sıcak paranın en sıcak günlerinde o fiyatın, devletten diğer ihaleleri almak adına verildiğine dair soru işaretlerimiz de vardı. Ardından global krizin tüm hesapları alt üst etmesiyle bugün konsorsiyumun tüm üyeleri verdikleri fiyattan bin pişmanken, TOBB bu ödemeye imza atmaz.
Kaldı ki haberlerde bir karışıklık var. 200 milyon doları TOBB‘un düşündüğü dile getiriliyor ki, böyle bir şey yok. Sadece Ege İhracatçı Birlikleri yetkilileri TOBB Başkanı’nın İzmir ziyaretinde dile getirdiler. Şimdi çözüm diye sunmak yanlış.
* * *
Peki TOBB’dan İzmir’e ne çıkar?
İki ayrı destek çıkabilir. Lojistik köy projesi ile Fuar projesine.
O da ancak makul rakamlarda. Çünkü TOBB bu iki konuda da sanayicilerin kazancını görüyor. İki şirketin de kar edebileceğini biliyor.
Görüşlerimi Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’a ilettiğimde, liman konusunda sessiz kalıyor. Lojistik üs ve fuarla ilgili olarak ise o da TOBB’un desteğinin İzmir’e gelebileceğini düşünüyor. Ancak rakamların henüz belli olmadığını üzerine basarak söylüyor.
Çünkü kurulacak lojistik üsle ilgili yer belli değil, fizibilite rakamları ortada yok. Yeni fuar alanına dair de top Büyükşehir Belediyesi’nde. Büyükşehir istediği rakamı TOBB’tan talep edecek.
* * *
Liman kenti İzmir için, liman konusu çok önemli. Limanı 40 yıllık vinçlerle daha fazla çalıştıramazsınız.
Ancak İzmirliler eğer konsorsiyum almazsa, özelleştirmenin yeniden tekrarına hazırlanmalı ya da devleti tevsii yatırımlara ikna ederek, diğer yatırımlar ile işletmeciliği yapacak bir otonom sistem için çalışmaya başlamalı.
Limanla ilgilenmek, olmayacak duaya amin demekle, topu taca atarak beklemekle olmuyor.
Sonuçta, gerçekçi olmak, bu kadar kayıptan daha acıtıcı değil.