Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Şu sıralar, İzmir’in gözü kulağı, yeni kent merkezinde yer alan Adliye’de yaşanan gelişmelerde. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye bürokratlarının sorgusu sürüyor.

Özellikle tutuklu yargılanan sanıkların ifadeleri, anlattıkları dikkat çekici, bazen iç acıtıcı. Dava sürüyor ve mahkemenin kararı İzmir’de çok şeyi belirleyecek.

Adliye’nin içerisinde bu çok önemli gelişmeler sürerken, bulunduğu alanda, yani Yeni Kent Merkezi’nde de yine önemli bir gelişme var. Daha doğrusu ‘gelişememe’, durma var. Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanında, “Gökdelenler Bölgesi olarak yüksek katlı binaların imarına açılan bölge, 12 yılı aşkın süredir yap boz tahtası gibi. Geçen yıl sonunda davaların aşılmasıyla kazmaların vurulmaya başlandığı Kent Merkezi, dördüncü kez hukuki sürece takıldı.

Haberin Devamı

Bölge idare mahkemesi dört ayrı noktada kısmi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bölge yeni yatırımların başlayacağı bölümleri kapsadığı için, projeler yine askıda kaldı. Yatırımcı kızgın, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ şaşkındı...



Bayraklı Belediyesi itiraz edecek


Yatırımlar yine durdu


Bu kez durdurma sürecini Davacı Ali Sezer’in avukatı Mustafa Kemal Turan aracılığı ile İzmir 2, İdare Mahkemesi’ne açtığı dava getirdi. Davacı sözkonusu planda yol bırakılmadığını, yolların sirkilasyonu sağlayacak şekilde ayrılmadığını öne sürdü. Mahkeme 1/5000 ölçekli planın genelinin yürütmesinin durdurulması istemini reddetmesine karşın 1/1000 ölçekli uygulama imar planında yeralan, planlama alanı ile Altınyol’un bağlantı yaptığı 4 noktadaki kavşak ve yollarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’a da bu gelişme sürpriz oldu.
Sözkonusu gelişmeyi telefonumuzla öğrenen Başkan, hemen bir üst mahkemeye itiraz edeceklerini söyledi. Karabağ’a göre bu kez yasal durdurma süreci uzun sürmeyecek.




Her seferinde umut kırılıyor


Yürütmeyi durdurma kararından birçok yeni projeyle birlikte özellikle kazmanın vurulmasına ramak kalan üç proje etkileniyor.
Remzi Doğan’ın sahibi olduğu Altınbaşak Un Fabrikası’nın 10 bin metrekarelik arsasına yapılacak 24 katlı iki gökdelen. Sur Yapı, Kiğılı, Torun ve Elmas ailelerinin ortak olduğu eski Turyağ’ın 44 bin metrekarelik arsaya yapılacak alışveriş merkezi ve marina ile Arkas Holding kurucusu Lucien Arkas’ın da içinde olduğu birçok işadamının ortaklığı ile oluşturulan Mistral Yapı Gayrimenkul’ün kuracağı AVM ve otel.
Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı, alanın yaz boz tahtasına döndüğünü söylüyor.
Her durdurmanın gruplarını endişeli bir duruma sürüklediğini, alanla ilgili yaşadıkları stresin, aldıkları yatırım riskinin üzerine çıktığını anlatıyor.
Bugüne kadar İzmir’de birçok yatırım durdurma süreci yaşadı, yaşıyor. Ancak elmalarla armutları karıştırmamaktan yanayım.
Kentlerin belli bölgeleri yeşil alanlarını, kültürel miraslarını korumak kimi bölgeleri de yeni kentsel gelişime açılmak durumunda.
Doğru, burada ciddi bir rant bölgesi oluşuyor.
Fakat kentin bir alanına da gökdelenlerden oluşan yeni bir ufuk taşımak gerekiyor. Aksi halde kentin birçok yerinde apartmanların aralarından yükselen gökdelen tarzı hengame yapılar doğuyor.
Bu tür engellerle zaman yitirmek yerine; bölgeye hangi yatırımlar geliyor, bunlar gerçekten kente estetik ve yeni bir çehre yaratabilecek mimari yapılar olacak mı, yoksa buradaki projeler için özel mimari yarışmalar mı açılmalı keşke birileri de bu konularla ilgilenebilse..