Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

40 yaş üzeri kişilerde sık görülen boyun ağrısı, başın bittiği yerle omuzların başladığı bölge arasında herhangi bir noktada hissedilebilir. Ancak boyun ağrısının bu bölgeyle sınırlı kalmayıp, sırta ve kollara vurduğu da olur. Boyun ağrısından şikayetçiyseniz, daha karmaşık nedenlerden şüphe etmeden önce dikkate almanız gereken başka unsurlar var: Yatağınız ve yastığınız boyun dostu mu? Gün boyunca stres seviyeniz yüksek mi? İş yerinde boynunuzu klavyeye doğru uzatarak, uzun saatler boyuncu çalışıyor musunuz? Bu sorulardan bir veya ikisine “Evet” cevabı veriyorsanız, sorunun nedenini de çözdünüz demektir.

Haberin Devamı

BOYUN AĞRILARI

Diğer ağrı nedenleri arasında da şunlar var:

Kas spazmı, tutulma ve kötü duruş: En çok karşılaşılan boyun ağrısı türü, mekanik boyun ağrısıdır. Kötü duruş ve oturuş, kaza ile zedelenme benzeri sebeplerden kaynaklanır. Otururken öne eğilerek çalışmak, uzun süre boynu eğik şekilde sabit tutarak kitap okumak, el işi yapmak, klavyede yazı yazmak, araba sürmek, yatarak TV izlemek, aşırı spor ve boyun sağlığına uygun olmayan yastıkta yatmak sonucu mekanik ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar bu tip ağrıları dindirir. Çeşitli egzersizler ve ağrıya neden olan kötü duruşun düzeltilmesi tedavi yöntemleri arasındadır.

BOYUN AĞRILARI

Kaygı ve stres: Boyun ağrısının nedenleri psikolojik olabilir. Stresin vücudumuz üzerinde fiziksel etkileri olduğunu biliyoruz. Eğer ‘kaygı’ sorununuz varsa, vücudunuz sürekli stres altında demektir. Stres altındayken, kasların gerilmesine neden olan hormonların salgılanması nedeniyle, boyun ya da bel ağrılarının ve tutulmaların görülmesine sık rastlanır. Ne yazık ki, bu durum kısır döngüye yol açar. Stres nedeniyle meydana gelen ağrılar da bir başka stres kaynağı olarak listeye eklenir. Gerginlikten kaynaklanan ağrılara karşı masaj, sıcak banyo ve egzersiz gibi kas gevşetici aktiviteler işe yarayabilir. Stres elbette hayatın bir parçası ancak endişeli ruh halinden sıyrılıp, kendinizi rahatlatmanın yollarını keşfetmelisiniz.

BOYUN AĞRILARI
Travmalardan kaynaklanan ağrılar: Ciddi boyun ağrılarının pek çoğu genellikle düşme ve kaza benzeri travmalardan dolayı kaynaklanır. Trafik kazası, belli bir yükseklikten boynu zedeleyecek şekilde düşme, yüz üstü düşme, spor kazaları veya boğuşma, boyunda ciddi hasarlar meydana getirebilir ve ağrıya yol açabilir.

Haberin Devamı

Boyun fıtığı: Boyundaki omur kemiklerinin arasında disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Kıkırdakların içinde de jöle kıvamında sıvı vardır. Bu sıvının çeşitli nedenlerle dışarı taşması ve sinirlere baskı yapması, boyun fıtığını oluşturur. İlk belirtiler, boyun ağrısı ve boyun hareketlerinde kısıtlanmadır.

Romatizmal hastalıklar: Eklem ve bağ dokusuyla ilgili hastalıkların genel adı romatizmadır ve çeşitli türleri vardır. İltihapsız romatizma türlerinden fibromiyalji ve iltihaplı romatizma ailesinden ankilozan spondilit, boyun ağrısıyla kendini gösterir.

Tedavi seçenekleri

Uzun süren, sık tekrar eden ve günlük hayatı aksatan ağrılar için fizik tedavi, beyin cerrahisi veya ortopedi uzmanına başvurun. İlaç kullanma sürecinde, ağrının geçmesini hızlandırabilecek bazı önlemler alabilirsiniz:

Haberin Devamı

Masa başında iş yaparken, arabada ya da kanepede otururken duruşunuzu kontrol edin. Çenenizi geriye alın, gözleriniz karşıya düz baksın ve omuzlarla sırt dengeli, dik bir pozisyonda dursun.

Uzun süre hareketsiz kaldığınızı fark ettiyseniz, boynunuzu iki yana, öne ve geriye doğru esnetin. Boynunuzu her bir yöne çevirdiğinizde, 30 saniye kadar bekleyin.

Sert ve ani hareketlerden kaçının.

Stresi artıran ortamlardan uzak durun ve rahatlatıcı hobiler edinin.

Soğuk kompres: Boyun ağrısı; çarpma, incinme, ters hareket, darbe, kaza ve spor esnasında geliştiyse, şişlik ve kızarıklık varsa, ilk iki gün buz kompresi önerilir.

Sıcak kompres: Kronik hale gelmiş boyun ağrıları için tavsiye edilir. Boyun fıtığı ya da boyun tutulması nedeniyle kaynaklanan ağrılarda sıcak kompres, hem kan dolaşımını artırır hem de bölgedeki kasları rahatlatır.

Boyunluk: Doktor önerisiyle kullanılması gereken çözümlerden biridir. Farklı çeşit ve ölçüde boyunluk vardır. Doktor, ağrının nedenine göre uygun olanı önerecektir.

Ne zaman ciddiye alınmalı?

Ağrı günden güne artarak ilerliyorsa

Kola sıçramışsa ve hissizleşme, uyuşma ya da tutmama gibi şikayetler görülüyorsa

Genel olarak halsizlik, kendini iyi hissetmeme şikayetiyle birlikteyse

İdrara çıkmak ya da yürümekle ilgili problem yaşanıyorsa

Boyun kemiklerinde hassaslaşma ve yumuşaklık dikkat çekiyorsa

Romatizmal artrit ya da kanser gibi önemli bir hastalıkla birlikte ortaya çıktıysa.

Ağrıya yol açabilecek diğer sorunlar

Enfeksiyon hastalıkları

İç organ ve kemik rahatsızlıkları

Omurga iltihabı

Hormonal sorunlar

Tümörler

Nasıl yastık seçmelisiniz?

Hayatımızın üçte birini uykuda geçirdiğimize göre, yastığımızın boyun ağrısını engellemekte önemli bir role sahip olması gayet anlaşılır bir durumdur. Doğru yastık seçimi, hem uyku kalitesini artırır hem de boyun ağrılarını önler ya da azaltır. Araştırmalar, yan yatarken boynu yukarı kaldırmadan, sadece yastık ve kulak arasındaki boşluğu dolduracak yükseklikte bir yastığın seçilmesi gerektiğini gösteriyor. Aynı şekilde, sırt üstü uyurken de yastık, boynu ileri doğru itecek denli yüksek veya geriye düşürecek kadar alçak olmamalı.