Dünyanın sonu ve ötesi: Antarktika

3 Şubat 2020


23 farklı milletten 110 kişi, Plancius’un güvertesinde Ushuaia ile vedalaşıyoruz. Ellerimizde fotoğraf makineleri, kameralar, devasa, karlı dağları, denizi, şehri bir kareye sığdırmaya çalışarak dünyanın sonuna elveda, bilinmeyene merhaba diyoruz. Beagle Kanalı’nın sakin sularından deniz aslanları geçiriyor bizi. Ushuaia, el fin del mundo olarak tanınıyor yani dünyanın sonu. Dünyanın en güney ucundaki şehir olması bu ünvanı kazanmasını sağlıyor Arjantin’in bu küçük kentinin. Ama oradan ötesi de var elbet ve bizim yolculuğumuz tam da oraya, dünyanın sonunun ötesine, Antarktika’ya.

 



Plancius, 1976’da, deniz teknolojisi araştırma gemisi olarak inşa edilen, Hollanda bayraklı, 2004 yılında oceanwide tarafından alınıp, 2009 yılında tamamen yenilenen, bizi Antarktika’ya ulaştıracak olan gemimizin adı.


Yazının Devamı

Siz hiç sokaklarında gergedan gezen bir şehir gördünüz mü?

30 Ocak 2020

 

Dağları geçtiğimiz dar, virajlı ve bol çukurlu yolda, Katmandu’dan Chitwan’a doğru ilerlerken, penceremin camından isimsiz köylere, gözlerinde binbir hikaye taşıyarak yürüyen insanlara ve doruğu görünmeyen dağlara tanıklık ediyorum. Yol sadece 148km ancak yolculuk 7 saat sürüyor. Turist otobüsleri sabah yedide Katmandu’dan kalkıyor. Şehrin karmaşasına uygun bir şekilde bütün firmalar aynı saatte ve aynı yerden hareket ediyor. Biletlerimizi bir gün önceden ve pazarlıkla almış olmanın güveni ile otobüs terminali olacağını sandığımız ama sadece onlarca otobüsün sıra ile dizildiği bir yol kenarı olduğunu farkına vardığımız alana geldiğimizde aklımızdaki turist otobüsü algısı ile, bindiğimiz otobüsün kesiştiği noktaların sadece tekerlekler olduğunu farkına varıyoruz. 

 

 

Otobüsümüz eski ve tozlu fakat bir o kadar da renkli. Çukurlar ve virajlar nedeniyle bir şeyler okumak olası bile değil ve internetimiz çekmiyor yollarda. Ya uyuyacağız, ya da hayallere dalacağız camdan bakarak. İkinci seçeneği

Yazının Devamı