Yazarlar Edirne'den Şırnak'a interaktif bilgi

Edirne'den Şırnak'a interaktif bilgi

19.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Edirne'den Şırnak'a interaktif bilgi

Edirneden Şırnaka interaktif bilgi

Nazire Kalkan


Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın hedefi bilgiyi insanların ayağına getirmek
10 yıl önce Avrupa'nın Bosch, Siemens, Philips, Bayer, Fiat, Ford gibi devleri biraraya gelerek "devlet okullarda bizim istediğimiz eğitimi veremiyor. Böyle giderse Avrupa ülkeleri rekabet şansını kaybedecek," dediler ve bu gereksinimlerini karşılayacak bir Vakıf kurmaya karar verdiler.
Kurucuları arasında Rahmi Koç, Aydın Doğan, Güler Sabancı, İbrahim Betil, Suna Kıraç, Bülent Eczacıbaşı gibi işadamlarının ve akademisyenlerin bulunduğu Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) da iki yıl önce benzer bir düşünceyle çalışmalarına başladı. "Eğitim yalnızca devlete bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir" görüşüyle yola çıkan Vakıf öğrenci ya da değil, toplumun her kesimindeki insanlarımızın yabancı dilden, teknik konulara kadar her alanda eğitim açığını kapatmayı hedefliyor. Sanayide olduğu gibi eğitimde de en önemli silah teknoloji.
Bilgisayar ve CD - player'lar için İstanbul ya da Şırnak farketmiyor. Onlar her öğrenciye aynı kalitede eğitim sunuyorlar. Projenin en güçlü yanlarından biri bu. TEGV'nin Genel Müdürü Muvaffak Gözüaydın, "bir tek CD 240 bin sayfalık bilgi içeriyor. Biz bu interaktif bilgiyi insanlarımızın ayağına getirmek istiyoruz," diyor.
Vakıf, ilki Fatih'te kurulan ve tamamen bilgisayarlarla eğitim yapılan parkın benzerlerini Türkiye'nin dört bir yanında yaygınlaştırma çabası içinde. Eğitim parklarının projenin sosyal boyutunu ifade ettiğine dikkat çeken Gözüaydın, "bu parklarda koro, basketbol, tiyatro gibi faaliyetlere de en az bilgisayar kadar önem veriliyor. Böylece çocuklar aynı zamanda diyalog kurmayı da öğreniyorlar" diyor.
Gözüaydın'a göre eğitim parklarından sadece İstanbul'da en az 10 tane olması gerekiyor. Oysa şu anda Türkiye'de sadece 1 tane var. Yakında Eskişehir, Antalya, Samsun ve İzmir'de kurulacak olması ise umut verici.
TEGV'nin eğitim projesine katkıda bulunanlardan bazılarını yerimiz elverdiğince tanıtmaya çalıştık. Göreceksiniz ki, 6 - 10 bin dolar arası bir masrafla sahip olduğu daireyi teknoloji yüklü sınıflar haline getiren de var, kendi ilçesinde Fatih Eğitim Parkı'nın tıpkısını kurmak isteyen de. Hepsinin ortak yönü bağışta bulunanların mutlaka o yörenin insanları olması.

Kavacık'ta bir ev satın alan ve tüm donanımını kendisi sağlayan Sedef Betil eğitimle zaten yıllardan beri ilgileniyor. 8 yıldır Kavacıklı olan Betil yakınlarındaki bir ilköğretim okuluna ve Selahattin Karakaş İlkokulu'na site olarak her zaman yardım ettiklerini söylüyor. Ancak müfredatın çalışmalarını sürekli sınırlandırması ve çocukların okul saatleri dışında sokaklarda kalmaları onları yeni arayışlara yöneltmiş. Ve bu noktada TEGV onlar için bir çıkış noktası olmuş.
Betil projenin başarısının yerel olmaktan geçtiğini, yöre halkıyla bütünleşmek gerektiğinin altını özellikle çiziyor:
"Kavacıklılar çalışmalarımızdan bizi zaten tanıyorlardı. Aksi takdirde ne yapacağınızı kestiremedikleri için çocuklarını size teslim etmezler. Öğrenim birimi olarak kullandığımız evde konuları onlardan gelen talep belirliyor. Örneğin biz yabancı dili düşünmüyorduk ama çok istek geldi.
Annelere yönelik 25 kişilik bir ilk yardım dersimiz var. Bu kurs için insanlar sırada bekliyor. Özellikle çocuğu bize devam eden bir anne gelirse çok daha memnun oluyoruz. Böylece ailede bir bütünlük sağlanmış oluyor. Sonbaharda bir okuma - yazma kursu açacağız.
Çocuklar için Türkçe tiyatro dersimiz var. Onlara duyduğunu ve gördüğünü anlamayı öğretiyoruz. Video seyrettirip, 3 cümlede anlatın diyoruz. Kendilerini öz olarak ifade etmeyi öğrenmeleri için çabalıyoruz. Son 3 haftadır duyguları konuşuyoruz. Mesela kıskançlık nedir, neden olur, onu tartışıyoruz. Büyük ilgi gösteriyorlar."

Fatih'teki eğitim parkının bir benzerine yakında Bafralılar da sahip olacak. 12 dönümlük bir arazide kurulacak parkın mimarı ise Bafralı işadamı Hamit Genç.
Genç Fatih'teki parkı gördükten sonra Bafra'ya döner dönmez çalışmalara başladığını söylüyor. En büyük yardımı da ilçenin kaymakamı Hayati Soylu'yla, belediye başkanından görmüş. İki yetkilinin işbirliğiyle arazi için gerekli işlemler 1 saat gibi rekor bir sürede başlatılmış. Parkta yalnız çocukların ve gençlerin değil, ilçedeki doktorların da eğitim göreceğini söyleyen Genç şöyle diyor: "Fatih Eğitim Parkı'na devam eden öğrencilerden biliyorum. Üst kültür ve gelir düzeyinden bir çocukla, alt kültür ve gelir düzeyinden bir çocuk burada bir süre sonra eşit hale geliyor. Oyun oynar gibi öğreniyorlar. Parkımızda altyapı ve bazı binalar hazır. 40 - 50 milyarlık bir ek yatırımla bu işi kotaracağız."

Garibaldi Gömlekleri: Üretici şirketin satışların yüzde 1'ini Vakfa hibe etmesi sözkonusu. Vakfın adı kullanılacağı için TEGV Garibaldi'nin yılda asgari 25 bin dolar vermesini istedi. Çalışmalar sürüyor.

* Feyyaz Tokar: Son kitabı Bıraktığım Yerden'in imza töreninde misafirlerinin TEGV'ye bağışta bulunmalarını arzu etti. O gün orada bulunanlardan Vakfa yaklaşık 2.5 milyar gelir sağlandı.

* Asuman Subaşı: Adapazarı'nda eğitim gönüllülerini topladı ve bir arkadaşının eğitim birimi yapılmak üzere yer tahsis etmesini sağladı.

* Kamuran Akay : Adeka İlaç Sanayii'nin sahibi olan Akay Fatih Eğitim Parkı'nın bir benzerinin Samsun'da kurulması için masrafların yüzde 25'ini finanse etti.