Dünya Şampiyonasında Bir Türk

28 Aralık 2021

Efe TANAY

PhD, Avukat, Seyahat Yazarı

@efetanay

 

Büyük bir ilgiyle yayılan engelli parkur yarışları Türkiye’de pek bilinmese de, bu etkileyici sporla tanışan birçok Türk, yarışmak için yurtdışına seyahat ediyor. İngilizcesi Obstacle Course Race olan bu spor koşudan biraz farklı. Zorlu alanlarda yapılan koşuya ek olarak, düzinelerce engelden de geçiyorsunuz. Duvardan atlama, tırmanma, sürünme ve birçok kol engelinin olduğu yorucu engellerden birkaç düzine var. Yani sadece hızlı bacaklara değil güçlü kollara ve dayanıklı bir vücuda da sahip olmanız gerekli.

Efe Tanay genel klasmanda dünya 8.si

Engelli Parkur Yarışlarının en büyük temsilcisi Spartan, bu sene dünya şampiyonasını Birleşik Arap Emirlikleri’nin eşsiz alanlarından birinde gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından insanların akın ettiği bu çöl yarışı için Türkiye’yi temsilen katılan tek kişi olduğumu sonradan fark ettim. Aslında orada yaşayan bir Türk daha katılmış ama BAE adına kayıt olduğu için, sistemde görünen tek Türk

Yazının Devamı

Belarus Gezisi ve Akılalmaz Yarış

23 Haziran 2021

Rusya’dan tren ve karayoluyla geçmek daha kolay olsa da iki ülke arasında sınır kontrolü pek olmadığı için diğer ülke vatandaşlarının havayoluyla seyahat etmeleri gerekiyor. Bende Avrupa’nın en çılgın yarışmalarından birine katılacak ilk Türk olarak ülkeye girerken, problem yaşama riskini göze alamadım ve başkent Minsk’e Moskova’dan havayoluyla geçtim.

Belarus, vatandaşlarımızın kısa gezi planları arasına pek alınmasa da doğu Avrupa’da görülmeyi hakkeden şık ülkelerden biri. Sovyetlerin dağılmasından sonraki gelişme hızı ise bu küçük ülkeyi her geçen yıl daha ilgi odağı haline getireceğe benziyor.

Çılgın Yarış

Ülkemizde örneğini göremediğimiz ama dünyada yaklaşık 10 yıldır gelişen yeni bir akım var. OCR adıyla anılan, bir nevi zorlu komando yarışları. Bu yarışlarda çamurlara giriyorsunuz, beton kayalar taşıyıp, duvarlardan atlayıp, envai çeşit tırmanma engelini geçiyorsunuz. Bunların hepsini de ormanın içinde koşarken yapıyorsunuz.


Yazının Devamı

Etkileyici Moldova ve Gagavuz Türkleri

25 Nisan 2021

Başkent Kişinev, Stefan Cel Mare caddesi etrafında genişliyor. Tarihi yapılar, kiliseler, parklar ve müzeler özellikle bu bölgede. Şehir sizi şaşkına uğratacak çok istisnai şeyler sunmasa da sakin bir havaya sahip ve başkent dışında da görülecek birçok ilginç bölgesi var Moldova’nın. Şarap mahzenleri ile meşhur Moldova aynı zamanda birçok iyi korunmuş tarihi kaleye de sahip.

Çingenelerin Başkenti Soroca

Çingenelerin yani Romanların etnik kökeni Hindistan’ın kuzey bölgesine dayanmaktadır. Bugünkü Türkiye ve doğu Avrupa topraklarına yaklaşık olarak 1007 yılında geldikleri tespit edilmiştir. Günümüzde dünyanın birçok bölgesine dağılmış olan bu farklı halkın kültürünü en iyi korumuş olan örneklerinden biri olan Soroca’daki çingene mahallesi pek turistik bir yer olarak kabul edilmese de, benim gibi sıra dışı yerlere özel merakı olan gezginler için inanılmaz büyüleyici bir yer.

Soroca’ya gelen turistler daha çok soroca kalesini ziyaret edip dönseler de şehrin hâkim

Yazının Devamı

Afrika’nın İncisi Uganda

17 Şubat 2021

Efe TANAY

PhD, Avukat, Seyahat Yazarı

@efetanay


Pek popüler bir seyahat noktası olmasa da kimi zaman büyüleyen, kimi zaman heyecanlandıran Uganda bizi her açıdan etkiledi. Ön yargılarımı kırıp Afrika’da gezdiğim düzinelerce ülkeden sonra bu kara kıtaya yardımda bulunabileceğim güzel bir proje organize ediyordum, işte İZEV ile de yollarımız bu şekilde kesişti. Seyahatim boyunca gittiğim şehirlerde yardımda bulunacağım kimsesiz çocuklar için İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın hediyelerini de dağıtacaktım.

 

Yokluk İçinde Gülen Yüzler

Yazının Devamı

Her Yönüyle Güzel Sırbistan

2 Şubat 2021

Efe TANAY

PhD, Avukat, Seyahat Yazarı

@efetanay

Başkent Belgrad, Avrupa’nın sakin başkentlerini anımsatsa da aslında Orta Avrupa’dan apayrı bir havaya sahip. Bu farklılık da sokaklarını gezdikçe, insanlarıyla temas ettikçe kendini hissettiriyor. Coğrafi konumu gibi Sırbistan Avrupa’nın yanında ama tam da içinde değil gibi.

Ani bir kararla ziyaret etmeye karar verdiğimiz bu bölge, uzun zamandır gezmeyi planladığımız ama hem yakınımızda hem de küçük olduğu için gitmekte pek de acele etmediğimiz bir yerdi. Başkent Belgrad’ın meşhur caddesi Mihailova ve civarını, nehir kenarındaki parkları, tarihi caddeleri, kalesini ve zemun bölgesini gezdikten sonra rotayı birkaç saat uzaklıktaki sevimli şehir Novi Sad’a çevirdik.

Hep aradığınız O Şehir; Novi Sad

Novi Sad tarihi dokusunu çok güzel koruyabilmiş sakin bir şehir gibi görünse de aslında ülkenin finansal can damarı. Merkezdeki bağımsızlık meydanından dağılan irili ufaklı sokakların her biri sizi farklı bir Sırbistan’a götürüyor. Sakin bir tatil arayanlar Dunavski parka, hareketli bir seyahat tercih e

Yazının Devamı

Coronavirüs gezginleri kötü etkiledi!

11 Mart 2020

Dünya ticareti, virüs nedeniyle büyük sekteye uğramış durumda, hatta bazı sanayi alanları Çin’in bazı bölgelerinde tamamen durduruldu. İtalya da dâhil büyük üretim ve ticaret merkezlerinin karantinalar domino etkisiyle herkesi vuruyor. Üstelik art arda gelen seyahat yasakları sebebiyle iptal edilen binlerce kongre, konser, fuar, ticari işbirlikleri de artarak devam ediyor.

Bu alanlara bir de turizmi için gezenleri kattığınızda günlük milyarlarca dolarlık bir ticari hacmin kitlenmiş olmasından bahsediyoruz. Dolaylı olarak etkilenen havayolu şirketleri, devasa turizm şirketleri ve endüstriler de cabası. Boş oteller, havaalanları, turizm merkezleri ve turistik şehirler, darbeyi ilk hisseden sektörler oldular.

Bütün bu süreç çok beklenmedik alanlara da tesir edecek çünkü serbest hareket özgürlüğü ortadan kalkmak üzere. Bu da iç içe girmiş küresel dünyamızın topyekûn etkilenmesi anlamına geliyor.

İtalya’nın seyahat yasağı kararından sonra İsrail yurt dışından gelen herkesi 14 gün karantina

Yazının Devamı