Buram Buram Amasya Rehberi

24 Mayıs 2021

Amasya’nın elması

Hoştur yâri sarması

Kadehle olmaz bu iş,

Doldur bu bakır tası.

 

Ortasından Yeşilırmak Nehri'nin geçtiği, şirin mi şirin Amasya’dan duymak istediğiniz destan mı, yoksa efsane mi? Tarihin her zaman diliminde şehir, olmasını bilene söylenecek birkaç söz, yazılacak birkaç hikayesi bırakıyor. Yeşilin ve mavinin harmanlandığı, Osmanlı döneminde de şehzadelerin eğitim gördüğü bu tarihî kent bir şekilde size sesini duyurup kendini gösteriyor.

Hadi gelin bu güzel şehrimizi beraber gezelim.

Yazının Devamı

Belçika’nın Gizli Cenneti: Ghent

5 Ekim 2020

Belçika dediğimiz ülkenin sadece Brüksel’den ibaret olduğunu düşünüyorsanız, çok şeyi kaçırmaya adaysınız demektir. Brüksel haricinde benim naçizane tavsiyelerim Brugge, Ghent, Oostende ve Antwerpen diyebilirim. Haydi bugün hep beraber Ghent’e bir uğrayalım.

 

Ulaşım

Türkiye’den Ghent’e direkt uçuş maalesef yok. Uçakla Brüksel’e gelip oradan geçmelisiniz. Eğer Zaventem Havalimanı’na uçarsanız havalimanı alt kattan trenle yaklaşık 1 saatte Ghent’e ulaşmanız mümkün. Tren saatleri için sizi şuradan alalım😊 Eğer uçağınız Charleroi Havalimanı’na uçuyorsa oradan otobüs ile Brüksel Merkez’e geçip trene binebilirsiniz. Maliyet ve süre olarak daha yorucu.

 

Bu şehirde tren garı şehrin tam kalbinde değil. Trenden indikten sonra şehir merkezine yaklaşık 30 dakika yürüyebilir veya bir tramvaya atlayarak kısa sürede ulaşabilirsiniz. Binmeniz gereken Tramvay 1 veya 2 no'u tramvay. Ben gardan bisiklet kiraladım. Bence şehir bisikletle gezmek için biçilmiş

Yazının Devamı

Karavan seçerken nelere dikkat edilmeli?

24 Temmuz 2020

Pandemi dünyada bir çok şeyi değiştirdi. Bu değişikliklere bizim tatile bakış açımız ve tatilden beklentilerimiz de dahil. Bu sezon büyük bir kesim tatillerini yazlıklarında, yazlığı olmayanlar kiralık villalarda geçirmek istiyor. Tabi bir de benim gibi 4 duvar arasına sıkışayamayan insanların tercihi karavanlar var. Bu yazımda size doğru karavan seçimi ile ilgili ışık tutmaya çalışacağım.

 

Bu yazının konusu karavanın kelime anlamı, satıcı / kiralayıcıları gibi noktaları bir kenara bırakıp tamamen karavan seçimi ve karavan bazlı avantaj&dezavantajı ile ilgili olacak.

 

Öncelikle eden bir karavan istiyorsunuz?

Şimdi bu cevaplara göre karavan seçimlerinden bahsedelim. Eğer sizin seçeneğiniz;

 

A

Yazının Devamı

Schengen vizeli balkan ülkesi: Hırvatistan

1 Haziran 2020


Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği üyelik süreci tamamlanması ile beraber 2013 yılından itibaren Hırvatistan ziyaretleri için Türk vatandaşlarının pasaport cinsine göre vizeye başvurmaları gerekiyor. Peki Hırvatistan uğruna Schengen vizesi almaya değer bir ülke mi? Haydi gelin beraber bakalım.

Açıkçası Hırvatistan gezim biraz butik ve sıkıştırılmış bir gezi olduğundan az zamanda çok işler başarmak durumunda kaldım diyebilirim. Hedef her ne kadar Dubrovnik şehrini gezmek olsa da rotam üzerinde kalan Split ve Zagreb şehirlerini az da olsa gezebildim. Bu yazımda da sizlere bu şehirler ile ilgili aklımda kalanları aktarmaya çalışacağım.

Nasıl Gidilir?

İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Zagreb ve Dubrovnik’e uçuşlar mevcut. Ancak şahsi önerim eğer vaktiniz varsa Saraybosna’ya uçmanız yönünde olur. Saraybosna ve Mostar’ı gezip oradan Hırvatistan’a gitmek daha keyifli ve uçuş fiyatları arasındaki farktan dolayı daha ekonomik olacaktır. Tabi isterseniz havayolundan yaptığınız karı araç kiralamada kullanıp gezinizi çok daha konforlu hale getirebilirsiniz.

Ö

Yazının Devamı

Hollanda’nın Keşfedilesi Şehri: Rotterdam

26 Şubat 2020

Hollanda denildiği zaman gezgin olsun ya da olmasın sanırım hemen herkesin aklına Amsterdam şehri geliyordur. Hollanda’yı, haritada incelediğimizde her ne kadar küçük bir ülke gibi görünse de aslında sınırları içerisinde keşfedilmeyi bekleyen birden fazla şehri barındırıyor. Bu yazıda Amsterdam’dan sonra en hareketli ve keşfetmesi keyifli olan Rotterdam tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

 

 

Biraz İpucu:

Çeşitli havayolu firmaları İstanbul, İzmir, Kayseri ve Konya şehirlerinden aktarmasız Rotterdam’a uçuş düzenliyor. Şaşırdınız değil mi? Amsterdam’a göre çok daha fazla şehirden aktarmasız uçmak mümkün. Amsterdamsız olmaz derseniz de Amsterdam’dan Rotterdam’a her gün ondan fazla tren seferi düzenleniyor. Yani Amsterdam planınızı 2 gün uzatıp dönüş uçağınızı Rotterdam’dan alabilirsiniz.

Biz Rotterdam’a tren ile gittik. Tren ile gittiğimizden dolayı şehrin kalbinde indik diyebilirim. Eğer havayolunu tercih ederseniz de havalimanından 20 dakikada 33 numaralı otobüs ile Rotterdam merkeze

Yazının Devamı

Eski Sovyet Rüzgarlarının Hissedildiği Ülke: Moldova

18 Şubat 2020

Geçen yaz tatilini programlamakta son dakikaya kalınca bütçemize göre bir tatil programı yapamamıştık. Hal böyle olunca acaba yazlığıma gitsek diye düşünürken kendimizi Ukrayna Odessa’da bulmuştuk. Bir heves dokuz günlük tatilin biletlerini alırken aklımızda sadece deniz, güneş ve kum üçlüsü vardı. Tabi zamanla gezgin ruhumuz kendini hatırlattı ve Odessa’yı gezmekle beraber Kişinev'i de keşfetmeye karar verdik.

 

 

Nasıl Gidilir?

                İlk seçenek tabi ki havayolu. İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Kişinev Uluslararası Havalimanı’na direkt seferler mevcut. Biz Odessa üzerinden geçtik. Ukrayna Devlet Demiryolları resmi web sitesinden Odessa-Kişinev için gidiş-dönüş biletlerimizi online olarak kişi başı 615UAH ödeyerek aldık. Biletimizin tamamı Kiril alfabesinden oluşuyordu. Üniversite yıllarında 2 yıl Rusça eğitim almam bu gibi durumlarda işe yarıyordu. Siz de gitmeden bir Kiril-Latin Alfabeyi cebinize koyun derim. Burada önemli nokta,

Yazının Devamı

Beyaz Rusya Başkenti Minsk

10 Şubat 2020

Son yıllarda Ukrayna her ne kadar özellikle Türk vatandaşlarının çok rağbet gösterdiği ülke olsa da aynı ilgiyi komşu ülke olan Beyaz Rusya pek göremiyor nedense.

Türkiye’den Türk Hava Yolları dahil yaklaşık 10 farklı havayolu şirketi İstanbul’dan Minsk’e hemen hemen her gün uçuş düzenliyor. Ancak biz Minsk’i Ukrayna gezimizin arasına sıkıştırıverdik. Ukrayna gezimizin ilk durağı olan Kiev’den ikinci durağımız olan Lviv’e çoğu gezgin gibi gece yataklı tren ile geçecektik. 2 şehre 9 günün fazla olduğunu anladığımızda aklımıza araya bir şehir daha eklemek geldi. Bu şehir hiç şüphesiz ki upuzun caddeleri olan Minsk olacaktı.

 

 

Ukrayna’dan uçak ile Minsk’e gittik. Türk vatandaşlarından 90 güne kadar olan ziyaretlerde vize istemeyen Moldova’ya girişte 2 temel şart var diyebilirim.

Birincisi; Pasaport kontrolden hemen önce sol tarafta kalan ofisten kalacağınız süreyi kapsayacak kadar sağlık sigortası yaptırmanız. Süre uzadıkça fiyatı ucuzlayan bu sigortanın günlüğü ortalama

Yazının Devamı