Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

Takı tasarımıyla ilgili gelişmelere bu hafta da devam... İki kızkardeşin az zamanda çok mesafe katederek yarattıkları Projebir, zarif çizgileri ve eğlenceli buluşlarıyla fark yaratıyor

Projebir’in kurucularından Zeynep Mursaoğlu söze “Kendimi sadece takı tasarımcısı olarak görmüyorum” diye başlıyor. Kendisinin eğitimi tekstil ve moda tasarımı üzerine... Bilgi Üniversitesi’nde Tasarım Kültürü ve Yönetimi eğitimi alırken bir yandan takı tasarımı derslerine de devam etmiş. Ablasıyla Projebir’i hayata geçirirken tek bir alanda çalışmak yerine farklı ürünler de çıkarabilecekleri bir yapıyı hayal etmişler. “Önemli olan, ne tasarımı olursa olsun kendi içinde bir çizgi bütünlüğünün olması” diyor. Yola çıkışları oyantallikten uzak, temiz işçiliğiyle dikkat çeken takı tasarımlarıyla gerçekleşmiş. Zeynep Mursaoğlu’ndan Projebir’in çizgisini en net biçimde tanımlayacak kelimeleri seçmesini istiyorum. “Gösterişsiz, sessiz ama kendi içinde iddialı” diyor. Satan yerli takı markalarını düşündüğümde aklıma hepsinin ucundan kenarından oryantal bir dilinin olduğu geliyor.

En çok yüzük var
Projebir imzalı takılarsa karikatürcü diliyle ‘gereksiz taramalardan uzak’, derin (!) hikayelerle anlamlandırılmaya çalışılmamış, estetik ve zarif tasarımlarıyla farklı... Koleksiyonda en fazla sayıda üretilenler, yüzükler. Ardından kolye ve bileklikler geliyor, hepi topu bir adet küpe var. Bu seçimde Zeynep Mursaoğlu’nun kişisel tercihleri devreye girmiş... Kendisi küpe kadınlarından değil, “İçime sinmeyen bir şeyleri koleksiyona ticari kaygıyla eklersem, markanın samimiyetinden kaybettirir diye düşündüm” diyor.

Tamir kutusu koleksiyonu
Tasarımlarda söz Zeynep Mursaoğlu’nda, markanın iletişim çalışmalarınıysa ablası Iraz Mursaloğlu yürütüyor. Çiviyi, vidayı andırır yüzüklerinde gözüm kalıyor; bunlar markanın ‘tamir kutusu’ koleksiyonundan. Yine hayvan formları ve geometrik çizgilerin baskın olduğu tasarımlara da yer vermişler. Bence yola çıkar çıkmaz memleketin iddialı butiklerinin dikkatini çekmeyi başarmışlar. Takılar, halen Beymen Blender Nişantaşı ve İstinyepark, Midnight Express Bebek mağazalarında satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

iKi KARDEŞ, ELBiRLiĞiYLE...

Haberin Devamı

PORSELEN MERAKIM DiNMEK BiLMiYOR!

Her hafta 12 kişilik davetler veren, şahane yemek pişiren bir kadınmışım gibi gözüm sürekli porselen takımlara kayıyor. Porland da uygun fiyatları ve geniş seçenekleriyle mağazalarına uğramayı en sevdiğim yerli porselen markası. Mağazalarına uğradıkça markanın ya otel serisi gibi modern-yalın ya da altın varakla süslü ‘abiye’ modelleri arasında gidip geldiğimi fark ediyorum. Bu ne yaman çelişki! Porland ekibi Ramazan için de özel bir tasarım çalışması yapmış. Esin kaynakları, 17’nci yüzyılda İstanbul’un Kazancıoğlu Bahçeleri diye bilinen Çırağan Sarayı’nın görkemli bahçeleri olmuş... ‘Çırağan Koleksiyonu’ sırüstü işlemelerle süslü, hayli narin bir seri. Bu şıklık uğruna çabadan yılmayanlara elde yıkama tavsiye ediliyor. Parçalar takım halinde de tek başına da satılıyormuş. Bir de Ramazan’a özel bir hoşluk; ay boyunca devam eden ‘balerinli günler’ sayesinde mağazalarda yüzde 30 indirimle alışveriş imkanı mevcut. Ayrıca markanın Facebook sayfasında ünlü şeflerden yemek tariflerine de yer veriliyor.