Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Birkaç yerinde proje dışında, tombul mankenlerin moda dünyasına kazandırılması harekatı, hem samimiyetsiz hem de sakil görünüyor


Moda dünyası, şu sıralar en çok kendi yarattığı canavarların; aşırı zayıf mankenlerin yeniden hayata kazandırılması projesiyle meşgul. En hoşuma giden de hem tasarımcıların hem de dergi editörlerinin sanki bu durum dünyamıza gökyüzünden düşmüş gibi davranması! Bu çete ‘skinny’ kavramını dağarcığımıza sokana dek kadınlar 38 beden olduklarında kendilerini incecik hisseder, 36 beden olanların lüzumsuz zayıf olduğunda fikir birliği sağlanırdı. ‘Anoreksik’ ve ‘bulimik’ kelimeleri, hücrenin yapıtaşlarını ya da mikrop isimlerini filan çağrıştırır, ne anlama geldiği bilinmezdi.
Peş peşe ortaya çıkan dramlar, gün boyu tok tutsun diye ıslak pamuk yutan gencecik manken kızların hikayeleri, moda endüstrisini hiç bayılmasa bile, bu karanlık mevzuyla ilgilenmek zorunda bıraktı. Bu sefer de samimiyetsiz bir tombul manken seviciliği hâsıl oldu. Sezar’ın hakkı Sezar’a, endüstride ‘Manken ince olmalıdır’ fikrinin arkasında durmaya devam eden şahsiyetli isimler de yok değil. En başta Karl Lagerfeld olmak üzere...
Bir diğeri ise Julien MacDonald... ‘Britanya’nın Yeni Top Modeli’ şovunun jüri üyelerinden olan modacı; televizyonda, şahitler huzurunda, “İri beden mankenlerden top model çıkmaz” deyip çıkmış işin içinden... Üstelik bu gerçekçi olmayan yaklaşım yüzünden kızların orta vadede çok daha mutsuz olacaklarını üzerine basa basa söylemiş. MacDonald’ın bu yorumla inceden inceye Tyra Banks’i eleştirdiği düşünülüyor. Ne de olsa Banks, aynı şovun Amerikan versiyonunda, geçen sezon birincilik tacını iri beden bir mankene teslim etmişti.

Yok artık
Yıllardır, cilt kanserinden korunacağım diye fellik fellik güneşten kaçıyorum, plajda Albino gibi dolaşıyorum. Beyhude bir çabaymış! New York Senatörü Chuck Schumer’in açıklamasına göre, güneş korumalı kremlerde kullanılan ‘retinyl palmitate’ adlı maddenin laboratuar hayvanlarında kanseri tetiklediği iddia ediliyormuş. Gölgede otururken dahi hayati tehlikenin olduğu bir yaz bizi bekliyor, haberiniz olsun!

BU ARALAR NE MODA?
L’appart PR şirketinin kurucusu Feride Tansuğ seçti.
-Dünyada Türkiye moda, İstanbul moda...
-Tribünlerde vuvuzela
-Blush içmek
-Chanel grisi oje kullanmak
-Her salı Bistro Funfatale’da yapılan ‘sample sales’ günleri
-Beth Ditto ve 42 beden kadınlar
-BİO ürünler tüketmek
-Düğünlerin sonlarında parmak arası terlik dağıtmak
-Dr. Murad selülit çözümleri
-Plajda OYE siyah-beyaz mayo giymek
-Butik oteller rehberiyle tatil planlamak www.butikotellerrehberi.com
-Rafinera eşliğinde kilo verip formda kalmak
-Gerçek kırmızı’ ruj sürmek
--2twins neşeli babetlerle rahat yürüyüşler yapmak
-Alternatif eğitim, Waldorf...