Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mavi’nin Berlin çıkarması



Temmuz başında Türk basınının da çıkartma yaptığı Mavi defilesini göremedim ama hikayesini birinci elden dinleme şansım oldu


Berlin’de çok hareketli bir hafta geçirdiğimi bu sayfalarda anlatmıştım. Ne yazık ki kalıp da göremediğim, o yüzden de çok aklımın kaldığı bir etkinlik daha vardı aynı hafta. Mavi, Berlin Moda Haftası’nda, hala konuşulmasından çok iyi geçtiğini anladığım bir defile yaptı. Bu defilenin, jean denince en son yeniliklerin, trendlerin ilk sunulduğu yer olan Bread&Butter fuarına paralel yapılması, Mavi için anlamlı ve doğru bir seçim, şüphesiz. Ne de olsa hedef kitlenin tam kadro Berlin’de olduğu bir dönem, bu... Ben de Mavi’nin becerikli marka ve iletişim müdürü Serpil Berkan’la defileyi konuştum. Berkan, bu yıl Berlin’in her zamankinden hareketli, Mavi’nin çok cool bir mağazayla yer aldığı Mitte bölgesinin çok canlı olduğu tespitiyle başladı söze.
Fashion Week, ünlü Bebelplatz’da kurulan dev bir çadırda yapılmış. Karşısındaki Hotel De Rome, Mavi’den Ralph Lauren’e pek çok ünlü markanın hazırlıklarına sahne olmuş. Otelin lobisinin yıldızlar geçidi gibi olduğunu anlatıyor Berkan; John Malkovich’ten tanınmış sporcu ve spikerlere kadar pek çok ünlü oradaymış. Mavi defilesini Carlo Alberto Pregnolato liderliğinde tasarlamışlar. Pregnolato onlarca mankenle casting, fitting ve styling yapmış...
“Defile günü herkes biraz telaşlı, biraz stresli ama en çok da heyecanlıydı. Mercedes Benz Fashion Week’in yönetimini yapan IMG büyük bir profesyonellikle organizasyonu yapmıştı. Her şey aylar öncesinden en ufak ayrıntısına kadar belirlenmiş durumdaydı, son dakika sürprizlerine yer yoktu. Mavi’nin yıllardır defile prodüksiyonunu yapan İtalyan ekibin varlığı içimizi rahatlattı”, diye anlatıyor Berkan. Charlie’nin direktifleriyle saç ve makyaj yapılmış, makyaj için Maybelline’ın makyözleri girmiş devreye.
“Tek endişemiz bizden önceki seansın sahibi Custa Barcelona defilesinin hala başlamamış olması ve provalar için son derece az zamanımızın kalacağıydı”, diye ekliyor Berkan...
Defile, 8 Temmuz’daki son gösteri olmuş. Defilenin ardından geceye devam edecek davetliler bu yüzden normalde olduklarından çok daha şıkmış. Ön sıra sendromu yaşanmadan, herkes numaralarıyla yerine geçmiş. Davetliler, Almanya’nın ünlü spikerleri Janina Delia Schmidt, Tanja Bülter ve Annika Kipp’le komedyen ve köşe yazarı Ruth Moschner, ünlü oyuncular Jessica Stockmann ve Josefine Schmidt, MTV sunucularından Palina Rojinsky ve Almanya’nın ünlü mankenlerinden Janina Delia Schmidt’in de bulunduğu 500 davetli ve Türkiye’den gelen izleyicilerden oluşuyormuş.
Defile, mankenlikten şarkıcılığa şaşırtıcı bir başarıyla geçen Karen Elson’dan ‘The Ghost Who Walks’ şarkısıyla başlamış. “Defile müziklerinin popüler ismi Nicola Giuducchi, Mavi için şahane bir playlist hazırladı” diyor Berkan, “Bunun normal bir DJ’in işi olmadığını bir kez daha anlıyoruz.”
Defilede 62 kombin, 30 manken tarafından sunulmuş. Mankenler arasında Barbara Meier de varmış, podyuma her çıkışı basın mensupları arasında olay yaratmış. Kendisi 2007 yılında Heidi Klum’un ‘Germany’s Next Top Model’ yarışmasında birinci olmuş, son derece popüler bir isim. Prada’nın yeni erkek yüzü Kim Dall Armi ve Milano ve Paris’te son dönemin parlayan modeli Zuzanna da adından çok söz ettiren diğer mankenlermiş. Defilenin ardından sorup soruşturuyorum; Mavi’nin İstanbul, New York, Vancouver ve Sydney’deki tasarım ekiplerinin hazırladığı önümüzdeki yaz koleksiyonunun Akdenizli kimliği, yine izleyenlerden tam not almış gibi görünüyor. Berkan’a tasarım ekibinin yola çıkış noktalarını soruyorum: “Doğa ve modern şehir arasındaki zıtlıkların harmonisi” diyor.

Mavi’den 2011 yaz modası için birkaç ipucu:
-Çöl rengi jean pantolon, etek ve ceketler sezonun yeniliği.
-Blazer ceketler, kısacık elbise, etek ve şortların en önemli tamamlayıcısı.
-Daracık skinny jean’ler kısacık üstlerle kombinleniyor.
-Çizgili jean modası yeniden yayılıyor.
-Yandan bağlamalı şortlar çok seksi duruyor.
-Kargolar alışageldik görüntüsünden uzaklaşıp, skinny ve seksi bir görünüm kazanıyor.
-Hafif, incecik trikolar kumsallara taşınıyor.
-Boyfriend fitler biraz daha daralıyor.
-Vintage modası ve görüntüsü devam ediyor.
-Şalvar kesimli jean ve chino’lar sokağa yayılıyor.
-Şalvar şortlar yaza damgasını vuruyor.
-Belden büzgülü mini elbiseler kalın kemerlerle çok şık oluyor.
- Pullu-payetli jean’ler göz kamaştırıyor.