Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

Ustaya saygı


Dünyaca ünlü çini ustamız Sıtkı Olçar’ın sanatı, bir dizi etkinlikle nihayet anlatılıp kutlanacak!



Geçenlerde işleri çoğunuza tanıdık gelecek, şahsen sanatının hakkının tam da verilmediğini düşündüğüm bir ustayla ilgili güzel haberler aldım. Sıtkı Usta, çini heykelleriyle dünya çapında meşhur olmuş bir isim. Eserlerine şık hediyelik mağazalarında, lüks otellerimizde rastlamış olabilirsiniz. Kendisi UNESCO’dan ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülü de almıştı. Sıtkı Usta’nın adı şimdi de ziyadesiyle hak ettiği bir kutlama kapsamında anılıyor.
Türk-Osmanlı kültürünü var eden, hayatımıza güzellik katan nice sanatkârı, el sanatını bize tanıtan KÜSAV’ın (Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı) yine çok başarılı bir girişimi olmuş bu proje... KÜSAV denince kurumun başkanı Çiğdem Simavi’yi anmadan geçmeyeceğim. Çiğdem Hanım’ın muhabirken katıldığım bir davetteki hoşluğunu hep hatırlarım. Cemiyet dünyasından ünlü soyadlı her hanım, o gün Tansu Çiller’in iyice popülerleştirdiği Hermes eşarpları üniforma gibi takıştırmışken aralarında antika, zarif el oyalı yazmasıyla bir tek Çiğdem Simavi farklı görünüyordu. Şimdi de kendisinin girişimiyle dünyaca ünlü çini ustamız Sıtkı Olçar adına ‘Çini Ustası Sıtkı Olçar ve Kütahya Çiniciliğine Katkıları’ başlıklı bir sergi, sempozyum ve panel düzenlenecekmiş.
23-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak panelde Kütahya çinilerini dünyaya tanıtan, Kütahya’dan hiç kopmayan usta ve bu geleneksel Türk el sanatının değerinin ülke sınırlarını aşması konuşulacakmış. Kütahya’da düzenlenen sempozyumda akademi dünyasından isimler sanatçının Kütahya çiniciliğine ve ekonomisine yaptığı katkıları ve sanatçı/insan olarak Sıtkı Usta’yı anlatacaklarmış. Ayrıca düzenlenen sergide Sıtkı Usta’nın eserlerini görmek de mümkün olacakmış.

Haberin Devamı

Sıtkı Usta kimdir?
Sıtkı Olçar, 1948 Kütahya doğumlu. 1973 yılında ‘Osmanlı Çini’ adını verdiği kendi atölyesini kurdu. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele aldı. 1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi. Usta, İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen mercan kırmızısını bulmayı amaç edindi. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve önemli bir hayran kitlesi edindi.



Boyut Yayıncılık’a bravo!
Gazetelerin kitap eklerinde reklamlarını görmüş olabilirsiniz. Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, ‘Çocuğunuzun Yeteneğini Keşfedin’ adlı bir kitap yazdı. Sözüm, atletizm yeteneğini 35’inde keşfeden, bir virtüöz olabilecekken piyano derslerini bıraktığına yıllar sonra hayıflananlara! Aynı hatayı tekrarlamamanın sırrı, bu kitapta olabilir. Üstelik Boyut Yayıncılık, 2-5 yaş grubunda çocuğu olanlara kampanya kapsamında kitabı bedava yolluyor. Satış fiyatı 22.90 TL olan kitabı 1 Ekim 2010 tarihine dek isteyenler Boyut’un 0 212 440 1 440 numaralı çağrı merkezini arayarak ya da www.anaokuludergisi.com adresinde yer alan talep formunu doldurularak ücretsiz olarak talep edebiliyor.